Pontus Petterström.
Skellefteå AIK

Doldisen som blev lagkapten: ”Jag är inte speciellt anonym av mig som person”

Han är veteranen som lite i skymundan har skapat sig en lång och framgångsrik SHL-karriär. Den här säsongen får Pontus Petterström kliva ut i rampljuset efter att ha ersatt Jimmie Ericsson som lagkapten i Skellefteå AIK.
– Jag är inte speciellt anonym av mig som person. Jag skulle snarare säga att jag är åt andra hållet, väldigt social, säger Petterström till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Pontus Petterström från Nybro har gått den långa vägen till en mycket fin karriär. Även om han inte alltid har fått de största rubrikerna har han alltid varit en mycket uppskattad lagspelare. Att han sedan har en meritlista som imponerar skadar givetvis inte hans rykte heller. Eller vad sägs om två J18-SM-guld (Leksand), två SM-guld (Skellefteå), avancemang till SHL med Skellefteå och sex A-landskamper.
– Det var länge sedan jag vann J18-guld, säger Petterström, 35, med ett leende då vi ses för en intervju på SHL:s upptaktsträff i centrala Stockholm.
– Det var sjukt roligt och första gången jag fick vara med och vinna någonting och något jag fick smak på att jag ville göra igen. Nu har jag fått vinna två seniorguld efter det och är på jakt efter det tredje.

Mikael Zettergren, Jesper Ollas, Fredrik Vestberg, Daniel Widing…
– (Daniel) Hermansson, (Jonas) Nordqvist, Jörgen Sundqvist, Lasse Jonsson… Vi hade ett riktigt bra lag då faktiskt.

Har du fortfarande kontakt med dom här killarna?
– Ja, absolut, några stycken har jag kontakt med. Vi hörs då och då, men vi träffas även emellanåt vilket är roligt. Sundqvist, Widing och Hermansson har jag spelat med i Skellefteå. Det var kul, men som sagt var, längesedan.

”BÄSTA PLATSEN FÖR MIG VAR TINGSRYD”

Nu blev det aldrig seniorhockey för forwarden i Leksand utan det blev först en flytt till Tingsryd och sedan vidare upp till Skellefteå. Dit kom han första gången redan inför säsongen 2002/03.
– Det var många i Leksand som var duktiga och ville ta det där steget upp i A-laget. Jag kände att jag kanske stod lite längre ner i turordningen så jag valde att flytta söder över för att spela A-lagshockey.
– Alternativet i Tingsryd, som då låg i allsvenskan, dök upp. Det kändes som ett intressant och bra alternativ för mig. Dels att få prova på seniorhockey, dels att komma lite närmare hem. Jag hade en plan att spela seniorhockey under mitt sista juniorår och då upplevde jag att bästa platsen för mig var att pröva på det var i Tingsryd.

Pontus Petterström har en väldigt fin karriär, men även en ganska anonym karriär.
– Det är ert fel, skrattar Petterström som inte ser det som något medvetet val från hans egen sida.
– Jag är inte speciellt anonym av mig som person. Jag skulle snarare säga att jag är åt andra hållet, väldigt social och så där. Sedan är det så att det skrivs mycket mer om folk som gör mycket poäng och mål eller stukar fötterna än om dom spelarna som täcker skott och jobbar hårt men kanske inte syns i poängprotokollet på samma sätt.
– Sedan har den biten börjat uppmärksammats mer och mer, men det har inte stört mig att jag varit anonym i media. Är det den bilden media vill ha av mig så får det vara så, men jag vet var jag står som person och människa.

Om du ser på din roll i Skellefteå då du kom dit 2002 och jämför med den du har idag, hur har rollen förändrats genom åren?
– Då hade jag fortfarande drömmar om att få chansen att spela där borta i NHL en vacker dag. Jag ska ändå vara ärlig och säga att den drömmen är borta, säger Petterström med ett leende och fortsätter:
– Då kanske jag tänkte lite mer på mig själv och hade som en plan, att nu ska jag göra en bra säsong här och nästa säsong ska jag spela i dåvarande elitserien. Jag hade stakat ut vägen lite.
– Nu skulle jag säga att jag spelar hockey för att det är jäkligt roligt. Hockey är verkligen det roligaste som finns. Sedan är det också för den här jakten på att vinna ett mästerskap. Det har jag haft förmånen att göra två gånger i Skellefteå och jag vill göra det igen eftersom det är en så sjuk och rolig känsla att få göra det tillsammans med spelarna man har kämpat med under nästan ett helt år.


Foto: Bildbyrån/Krister Andersson

EN FÖRÄNDRING EFTER ÅTERKOMSTEN TILL HÖGSTA SERIEN

Pontus Petterström har varit med på hela den långa resan Skellefteå har gjort från spel i allsvenskan till att nu vara ett etablerat topplag i SHL.
– Under de fyra säsonger (2008 till 2012) som jag var i väg och spelade i Linköping då kändes det som att Skellefteå gjorde ett avstamp. Då fick Skellefteå fram lite yngre spelare som hade ett jäkla driv och tog en plats i A-laget.
– Framgång föder framgång, speciellt när yngre spelare ser att dom andra klarar av det. Allt handlar om att träna ambitiöst och tro att man klarar av det för är du tillräckligt bra kommer du få chansen. Skellefteå var tidiga med att förstå vikten av att fostra spelare i egna leden.
– Sedan har det funnits en spelidé i föreningen, att arbeta otroligt hårt, åka skridskor, vårda pucken, vara det spelförande laget och inte minst vara ett spelskickligt lag. Vi har fostrat många spelare med att man ska vårda och inte kasta iväg pucken. Allt det där började då jag var i Linköping. När då möjligheten för mig dök upp att jag skulle kunna flytta tillbaka så kände jag att det här verkligen var något som jag ville vara med på. Det har jag inte behövt ångra.

När ni låg i allsvenskan med Skellefteå var det många i stan som körde snacket med ”att det var bättre förr” med tanke på att klubben vann SM-guld 1978?
– Nej, så var det kanske inte. Skellefteå är en otroligt hockeytokig stad. Säsongerna vi var i allsvenskan och föll på målsnöret var en tuff tid. Veckorna och månaderna efter det att vi inte klarat av att gå upp var tuffa.
– Jag höll mig gärna inne eftersom man märkte hur otroligt mycket det här betydde för folk. Framför allt då vi gick upp såg jag glädjen hos alla, hur mycket det verkligen betydde för människorna i Skellefteå.

För många år sedan lämnade du Nybro för att spela i Leksand, kommer du även avsluta karriären i din moderklubb om, låt oss säga, fem år?
– Det vet jag inte. Som jag sa så tycker jag det är sjukt roligt att spela hockey fortfarande och tänker spela till man kastar ut mig, tänkte jag säga.
– Vi får se var saker och ting avslutas. Sedan är det så att man själv inte kan styra vart man spelar eller när man måste sluta spela. Det kan ju komma skador som förstör. Jag får njuta så länge jag är inne i det. Sedan får vi se den dagen karriären börjar lida mot sitt slut var jag avslutar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten