David Pastrnak Foto: Greg M. Cooper-USA TODAY Sports …
Nyheter

BOSTON: Vid ett vägskäl på grund av Pastrnak-dilemmat

ANNONS

Kommer Boston Bruins att begå ett stort misstag igen – eller har man lärt sig sin läxa? Inför årets säsong ligger allt fokus på lagets unga stjärna David Pastrnak och de hård förhandlingarna med honom. Det är en ovälkommen distraktion för en klubb som skulle behöva lugn och ro efter de senaste årens röra.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Paul Postma, b, Winnipeg, Kenny Agostino, fw, St. Louis.
Förluster: Colin Miller, b, Vegas, Alex Grant, b, Minnesota, Joe Morrow, b, Montréal, John-Michael Liles, b, klubblös, Tyler Randell, fw, Ottawa, Dominic Moore, fw, Toronto, Zac Rinaldo, fw, Arizona, Brian Ferlin, fw, Edmonton, Jimmy Hayes, fw, New Jersey, Drew Stafford, fw, New Jersey.

S9

S1TUUKKA RASK
Målvaktsstjärnan fortsätter att blanda och ge. Rask inledde förra säsongen starkt, men hade sina svackor och räddningsprocenten på 91,92 i spel fem mot fem gjorde honom till den blott 30:e bästa målvakten i ligan. Mer kan man förvänta sig av en målvakt i 30-årsåldern som tjänar sju miljoner dollar per säsong. Tuukka Rask kan bli skillnaden mellan succé och fiasko för Bruins den här säsongen.

S2ZDENO CHÁRA
Han är måhända inte en Norris Trophy-back längre, men att vid 40 års ålder vara så bra som Chára ändå är är bortom imponerande. Den jättelike slovaken gjorde närmare 30 poäng och hade positiva siffror när det kom till puckinnehav (Corsi). Cháras enda problem är att han fortfarande är lite för ensam och får bära ett för tungt lass på egen hand. Bruins har en utmaning i att omge honom med bättre backar så att istiden kan bli lite mindre.

S3TOREY KRUG
Den odraftade amerikanen hade sin hittills mest produktiva NHL-säsong med 51 poäng och en delad sjundeplats i backarnas poängliga. Krug är ett viktigt vapen i Bostons powerplay och en back som driver spelet i rätt riktning. Hans Corsi låg på imponerande 58 procent i fjol, men det hjälptes naturligtvis av att han fick dela isyta med…

S4PATRICE BERGERON
NHL:s bästa tvåvägscenter kammade hem karriärens fjärde Selke Trophy som ligans bästa defensiva forward. Detta trots att han offensivt sett tappade en 15 poäng (från 68 till 53) jämfört med föregående säsong. Bergeron sköt bara mål på sju procent av sina skott, vilket är tre procent under hans genomsnitt under NHL-karriären. Kommer säkert att göra 60 poäng och vara en Selke-kandidat igen.

S6
Lagets poängkung: 
BRAD MARCHAND
Superpesten som har blivit en superstjärna. Nåväl, helt rumsren är Marchand fortfarande inte – och kommer säkert heller aldrig att bli. Men den offensiva dimension 29-åringen har utvecklat i sitt spel gör honom till en av ligans främsta forwards. Putsade sitt personbästa rejält med 85 poäng på 80 matcher i fjol och bör ha ytterligare några riktigt bra säsonger i sig. Speciellt om David Pastrnak återvänder så att Marchand och Bergeron kan bygga vidare på kemin med den vasse tjecken.

S5CHARLIE McAVOY
Att kliva in och spela med sådan pondus som McAvoy gjorde i sina första NHL-matcher i Stanley Cup-slutspelet inger hopp. Den amerikanske backen, som var med om att föra USA till JVM-guldet i fjol, har goda möjligheter att bli en nyckelspelare för Bruins redan under sin rookiesäsong. Han följde upp Stanley Cup-slutspelet med en fin VM-turnering i Tyskland och har redan nu visat att han sina 19 år till trots pallar med att möta fullvuxna män på högsta nivån. Calder Trophy-utmanare.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Tyler Seguin försvann i en misslyckad trejd sommaren 2013. Två år senare var det Dougie Hamilton som skeppades i väg från Boston i en nästan lika usel bytesaffär. Frågan är nu om Boston Bruins klubbledning kan undvika att göra samma misstag igen, eller om David Pastrnak blir den tredje unga stjärnan som försvinner i vad kan bli ytterligare en ödesdiger trejd. I skrivande stund ser det inte ut att finnas någon större ljusning i förhandlingarna parterna emellan. Leon Draisaitls åttaåriga monsterkontrakt med Edmonton Oilers värt 8,5 miljoner dollar per säsong har satt ribban för högt för Bruins smak. Boston får tufft att nå slutspel även med Pastrnak i laget. Det blir knappast enklare om man tvingas inleda säsongen utan honom eller – i värsta fall – trejdar honom. Klubben står därför vid ett viktigt vägskäl som kommer att avgöra var man tar vägen. För även om man får ett bra paket om man släpper Pastrnak kommer det att skicka organisationen i fel riktning för en tid.

Dagens Bruins har ett par lovvärda superstjärnor i Marchand och Bergeron och en bra andracenter i David Krejci, men bredden har varit och är ett återkommande problem. Ett problem som general managern Don Sweeney inte har gjort något alls för att adressera under sommaren. Mycket tyder på att laget i likhet med de senaste säsongerna kommer att dansa på slutspelsstrecket och där det först i de avslutande omgångarna kommer att avgöras om det blir mer hockey efter 7 april. Coachen Bruce Cassidy har en grann uppgift framför sig. Han hade en positiv inverkan på laget när han ersatte Claude Julien under förra säsongen, men effekten bet inte i slutspelet där det oväntat blev respass mot Ottawa Senators redan i första rundan. Det är knappast någon som vågar hoppas på mer i år.


Patrice Bergeron. Foto: Marc Sanchez/Icon Sportwire

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
35) Anton Chudobin
40) Tuukka Rask

BACKAR:
25) Brandon Carlo
33) Zdeno Chára ”C”
47) Torey Krug
54) Adam McQuaid
73) Charlie McAvoy
86) Kevan Miller
##) Paul Postma

FORWARDS:
20) Riley Nash
27) Austin Czarnik
37) Patrice Bergeron ”A”
39) Matt Beleskey
42) David Backes
46) David Krejci ”A”
51) Ryan Spooner
55) Noel Acciari
59) Tim Schaller
63) Brad Marchand
72) Frank Vatrano
##) Kenny Agostino

Osajnad:
88) David Pastrnak

COACH: 
Bruce Cassidy (coach sedan 2017)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL