Sök
Uffe Bodin
FÄRJESTAD: Nödvändig växtvärk på vägen tillbaka mot toppen

Ursäkta röran – Färjestad bygger om. Och det är en ombyggnation som kommer att testa fansens tålamod. Bytet av både klubbledning och tränare är rätt väg att gå, men det kommer att ta tid innan Färjestad är däruppe där vi är vana att se dem, menar Uffe Bodin i sin genomgång av Karlstadklubben.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Theodor Lennström, b, Bik Karlskoga, Jens Westin, b, Timrå, Jesse Virtanen, b, Lukko Rauma, Ilari Melart, b, Luleå, Martin Johansson, fw, Örebro, Michael Lindqvist, fw, AIK, Dick Axelsson, fw, Davos, Christoffer Törngren, fw, HV71, Niklas Fogström, fw, Färjestad,  
Förluster: Adam Werner, mv, Björklöven (lån), Magnus Nygren, b, Davos, Hugo Enock, b, Timrå, Tomas Skogs, b, Mora, Jonas Holös, b, Gottéron, Anton Gustafsson, fw, Lagnau, Joel Eriksson Ek, fw, Minnesota, John Persson, fw, Mora, Milan Gulas, fw, Plzen, Gustaf Thorell, fw, Bik Karlskoga, Andreas Jämtin, fw, klubblös.


Johan Ryno. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

POÄNGKUNGEN
Johan Ryno
Studsade tillbaka med imponerande kraft i fjol efter den initiala floppsäsongen och fann fin kemi med Alexander Johansson och Joakim Nygård i toppkedjan. Ryno är de offensiva flaggskeppet i det här laget och mycket av den potentiella framgången vilar på hans axlar. En inspirerad och het Ryno är en kandidat för den svenska OS-truppen. God för 40-45 poäng.

MÅLVAKTSETTAN
Lars Haugen
Kampen om förstaspaden hårdnade rejält i slutet av förra säsongen när Stefan Steen visade att han börjar växa in i SHL-kostymen efter ett par trevande säsonger. Haugen kommer att ha fullt sjå att försvara sin speltid, men får så här på förhand ses som det mest gångbara alternativet. Under fjolårets grundserie var norrmannen en av ligans främsta målvakter.

BACKESSET
Jesse Virtanen
Magnus Nygren har lämnat ett gigantiskt hål efter sig i laguppställningen. Jesse Virtanen har pekats ut som spelaren som ska fylla åtminstone en del av tomrummet. Det är med andra ord en hel del press på 26-åringen. Han vann backarnas poängliga i finska Liiga i fjol, men har aldrig spelat utanför hemlandet tidigare. Kan han acklimatisera sig till SHL blir han otroligt värdefull för FBK.

PROFILEN
Dick Axelsson
Han är spelaren som skapar känslor i alla väder. Dick Axelsson är, kanske oberoende av hur han uppträder på isen, SHL:s största artist och profil. Han påstår sig ha mognat under åren i Schweiz och blivit en mer ansvarsfull person. Stämmer det kan han bli en nyckelspelare för Färjestad, men…

FRÅGETECKNET
Dick Axelsson
… Axelsson spelade bara åtta matcher för Davos förra säsongen och har en hel del ringrost att göra sig av med. Hur kommer det långa uppehållet efter knäskadan att påverka hans spel? Försäsongen har gett positiva indikationer, men det är först när det brinner till på allvar som vi får svaret på frågan.

GENOMBROTTSMANNEN
Rasmus Asplund
Han har varit med så länge att det är lätt att glömma att Rasmus Asplund inte ens är 20 år gammal än. Det gläder mig att han blir kvar i SHL i ytterligare en säsong. Asplund är tveklöst på rätt väg och visade fina tendenser under förra året även om skador hämmade honom en aning. 19 poäng i fjol kan säkert bli 30 under nästa säsong om han fortsätter att ta för sig på samma respektlösa sätt som tidigare.

COACHEN
Johan Pennerborn
Färjestad har en enorm tro på den här 45-åringen. Annars skulle man inte ge huvudansvaret till en kille som tidigare aldrig coachat högre än på division 2-nivå. Visst finns det risker med att utse en i elitsammanhang så pass orutinerad tränare att leda en av Sveriges största hockeyklubbar. Men jag kan samtidigt inte låta bli att tycka att det är spännande och nydanande.

PROGNOSEN

Är den under så många år slitna klyschan om ”familjen” i Färjestad slutligen på väg att dö ut? Efter vårens stora vädring i organisationen kan jag inte tro annat. Borta är profiler som Håkan Loob, Leif Carlsson och även Thomas Rundqvist, personligheter som har varit tätt förknippade med det lite hånfulla och sekt-relaterade epitetet. ”Nya” Färjestad leds av en glad rookieduo i Peter Jacobsson och Johan Pennerborn, som i sammanhanget får beskrivas som färskingar. Deras inledande resa genom SHL kommer antagligen att vara ojämn och testa supportrarnas tålamod. Det är inte säkert att det blir mer än kvartsfinal, om ens det, den här säsongen heller, men ombyggnationen känns nödvändig. Efter ett par år av en rätt anonym tillvaro i SHL:s ingenmansland behöver Färjestad trycka på reset och hitta nya infallsvinklar. Ungdomsverksamheten har fungerat bra under flera års tid och producerat en hel del riktigt stora talanger. Nu gäller det att resten av verksamheten kommer i fas så att Färjestad återigen kan bli en klubb att räkna. Jag tror inte att det blir något SM-guld inom de närmaste åren, men som HV71 bevisade i fjol: när man väl får ordning på torpet kan det gå fort. Årets Färjestad tror jag hamnar någonstans mellan plats 7-9 i grundserietabellen.


Rasmus Asplund. Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson 

FÄRJESTAD BK:s TRUPP 2017/18 

MÅLVAKTER
26) Stefan Steen
30) Lars Haugen

BACKAR
3) Jens Westin
4) Alexander Leandersson
6) Mikael Wikstrand
41) Ilari Melart
50) Sebastian Erixon
55) Ole-Kristian Tollefsen ”A”
71) Jesse Virtanen
73) Anton Grundel
81) Theodor Lennström

FORWARDS
10) Marcus Nilsson
11) Joakim Nygård
13) Linus Persson
14) Lukas Enkvist
16) Alexander Johansson ”C”
22) Per Åslund
25) Martin Johansson
28) Fabian Zetterlund
29) Oskar Steen
31) Dick Axelsson 
34) Michael Lindqvist
36) Niklas Fogström
61) Johan Ryno ”A”
67) Christoffer Törngren
74) Rasmus Asplund

UFFES SHL-RANKING

1) Frölunda: Guldregissörens återkomst
2)
3)
4) Brynäs: En utmanare – om temperamentsskiftet slår väl ut
5)
6)

7)
8) Färjestad
9)
10) Djurgården: En spännande spelidé – tunt lagbygge

11)
12)

13)
14)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten