150218 LuleŒs Per Ledin deppar under ishockeymatchen i SHL mellan …rebro och LuleŒ den 18 februari 2015 i …rebro. Foto: Johan Bernstršm / BILDBYRN / COP 119 …
SHL

Per Ledin kritisk: ”Jag har aldrig gått över den gränsen”

ANNONS

Per Ledin har kanske inte varit guds bästa barn på isen alltid, men han säger sig veta var gränsen går. I en intervju med Norrbottens-Kuriren säger han att den spelare som kallade Linus Söderström för ”särbarn” i SM-finalen passerade den gränsen med råge.
– Det är bortom alla gränser, säger Ledin.

Det var efter SM-finalen mot Brynäs i våras som en känslosam Linus Söderström talade ut om glåpordet från motståndarna. HV71-målvakten, som varit öppen med sina diagnoser ADHD och Aspergers syndrom, blev kallad ”särbarn”, ett ordval han själv reagerade starkt på.

En annan som också tycker att det är uppåt väggarna är Per Ledin. Den klubblöse veteranen har själv gjort sig känd som en pratglad spelare på isen, men han anser att det finns tydliga gränser för vad man får säga och inte säga.
– Visst har det väl sagts saker i stridens hetta, men att kommentera någon för dennes hudfärg eller diagnoser är bortom alla gränser. I bland känns det som om att jag är den enda som kan snacka i svensk hockey, men jag har aldrig gått över den gränsen, säger han i en intervju med Norrbottens-Kuriren.

”FÅR ALDRIG TA BORT KÄNSLORNA FRÅN ISHOCKEY”

Den snart 39-årige forwarden hoppas att nivån i snacket på isen blir bättre framöver, men varnar också för att man inte får bli för nitisk.
– Jag stöttar verkligen arbetet att få bort personangreppen på grund av hudfärg och sjukdomar fullt ut – men det får aldrig bli så att du tar bort känslorna från ishockey för då försvinner publiken, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Per Ledin menar också att folk ska vara försiktiga med att peta in spelare i fack enbart på grund av deras rykte. Oftast är det inte de som anses vara värst som är värst, menar han.
– Det som är intressant i det hela är det finns ”bad boys”, eller vad vi ska kalla dem, där jag själv kanske platsar och de, eller vi, får mycket skit. Ändå är det inte ”bad boysen” som är värst utan det är spelarna som inte kan kontrollera sig utan tappar sig själv, säger Per Ledin till Norrbottens-Kuriren.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL