Sök
John Nyberg.
SHL

Från omogen grabb till ansvarstagande kapten: ”Blev tvungen att växa upp”

Utlåningen till Oskarshamn blev vändpunkten för Frölundas John Nyberg. Han gick från att leva på sin talang och inte riktigt ge allt, till att hitta ett nytt fokus, träna bättre och utvecklas som person. Två år senare blev han utsedd till assisterande lagkapten i ett av SHL:s bästa lag.
– Nu har jag insett vad som krävs, säger John Nyberg till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Augusti är slut och SHL-säsongen är nästan så nära att man kan greppa den. I Frölundaborg har det redan spelats tävlingshockey, när Frölunda haft sina första CHL-möten mot schweiziska ZSC Lions och österrikiska Klagenfurt. Två jämna matcher som till slut vunnits av Göteborgslaget.

Med på isen, och med en peppande stämma i båset, har John Nyberg varit. Den 21-årige Göteborgssonen gör sin andra säsong som ordinarie i SHL och han har en stark tro på vad Frölunda kan åstadkomma i år.
– Vi har hittat något extra. Vi kanske inte har visat det riktigt under de första CHL-matcherna, men på träningen har vi hittat något extra. En vinnarmentalitet, alla gillar att jobba. Vi ska vinna allt vi kan vinna, säger John Nyberg till hockeysverige.se.

För ett par veckor sedan utsågs den unge backen till assisterande lagkapten, tillsammans med Simon Hjalmarsson. Men för några år sedan var det inte alls kaptensinriktningen som gällde för John Nyberg.

LÄRORIK SÄSONG I OSKARSHAMN

John började sin karriär i Härryda HC, och gick sedan genom Frölundas akademi hela vägen upp till a-laget. Han gjorde 17 matcher i SHL under säsongen 2014-15, och skrev rookiekontrakt i början av 2015. Men säsongen därpå blev det bara sex SHL-matcher – resten av tiden tillbringade han i allsvenskan och Oskarshamn.

Pär Johansson, som gjorde sitt första år som assisterande tränare i Frölunda den säsongen, berättar att John gjort en rejäl resa efter att ha tagit steget upp till a-laget.
– När jag kom till klubben trodde jag aldrig att John skulle växa till att bli kapten. Han var ung och dum, levde på sin talang och allt gick väldigt lätt för honom, säger Pär Johansson om backen.

Pär Johansson, 36, gör i år sin tredje säsong som assisterande tränare, med ansvar för backarna, i Frölunda. (Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld)

När John kom till Oskarshamn blev han tvungen att växa upp, och han har utvecklats inte bara spelmässigt, utan framför allt på ett personligt plan.
– Jag bodde ju själv där, då jag lärde känna mig själv och mognade som person. Min hockey var kanske inte jättebra, jag spelade såklart matcher och så men det var ju inte så att jag kom dit och dominerade. Jag tror det var viktigare med det personliga, att flytta hemifrån, bo ensam och lära känna sig själv, säger John.

Han säger att han tvingades mogna till, det fanns ingen mamma eller pappa där utan han var tvungen att klara sig själv. Och när säsongen i Oskarshamn var över förstod han vad han behövde göra för att ta nästa steg i sin hockeykarriär, och göra ett större avtryck hos Frölunda.
– Jag insåg att jag var tvungen att träna hårdare. Jag har alltid tränat bra, men man måste träna jävligt bra. Så den sommaren efter Oskarshamn pushade jag mig extra hårt.
Han fortsätter:
– Jag tränar mer än vad jag gjorde tidigare, och jag tränar bättre. Det gör att jag orkar mer, kan vara mer fokuserad på träningar och kan hålla en jämnare nivå i matcherna. Tidigare kanske man spelade två bra matcher och sen gjorde en jättedålig match. Nu är lägstanivån mycket högre. Jag är inte alltid på topp, men jag har inte de där låga dipparna längre.

Pär Johansson har följt utvecklingen och berömmer 21-åringen för den resa han gjort.
– Han gör ingenting femtio procent längre, det är alltid hundra procent. Han fuskar aldrig med någonting och jobbar alltid stenhårt på träningar och matcher, säger Pär.

”JAG HAR FÅTT DETTA UPPDRAG FÖR ATT JAG GJORT NÅGOT RÄTT”

När diskussionen om vilka som skulle bli assisterande kaptener till Joel Lundqvist, som inte helt oväntat var given som kapten, gick det relativt fort. Pär Johansson berättar att han, assisterande tränare-kollegan Johan Lundskog och huvudtränare Roger Rönnberg snabbt kom överens om att de ville ha John i en av rollerna.
– Varje år jag har varit här har jag slagits för att vi ska ha en back som en av kaptenerna. Tidigare har vi haft (Oscar) Fantenberg och (Henrik) Tömmernes och de har varit klockrena. John passar också väldigt bra som kapten nu. Han har kontakt med hela laget, både de yngre och de äldre, säger Pär och fortsätter:
– John är göteborgare, han har gått genom akademin, han följer vårt system på isen och fuskar aldrig någonstans. Han visar genom sitt sätt att vara att han är en bra ledare, han är precis allt som Frölunda står för.

John Nyberg tränar hårdare och bättre nu än för ett par år sedan.
(Foto: Bildbyrån/Carl Sandin)

John Nyberg har bara haft sitt ”A” på bröstet i ett par veckor, men han är väldigt bestämt med att han inte ska ändra på någonting. Och han berättar att han känner en stor ära över det nya ansvaret.
– Jag ska fortsätta vara på topp varje match och fortsätta leda laget på isen med hårt jobb. Jag ska inte ändra på något speciellt. Jag har fått detta uppdraget för att jag gör något rätt och då ska jag fortsätta med det.

Har du fått några direkta tips från Joel inför din nya roll?
– Han säger mest att jag ska fortsätta vara mig själv. Joel bryr sig om hela laget, han är väldigt bra på att prata med alla. Och är det någon som ser lite nere ut så får man gå fram till den personen och ta tag i det. Det är väl det som är hans råd.

Hur är Joel som förebild för en ny kapten?
– Det är nog den bästa förebilden som finns i svensk hockey skulle jag vilja säga. Han har varit kapten så jäkla länge, i Tre Kronor och allt, så det är ju grymt kul att få vara hans assisterande.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten