VILL SAMLA KVINNLIGA SHL-FANS. Jenny Karlsson och Linda Brevitz anordnar en nätverksträff för hockeyintresserade tjejer.
SHL

Kvinnliga SHL-supportrar kraftsamlar: ”Vill gärna se att fler tjejer vågar ta steget”

ANNONS

Jenny Karlsson och Linda Brevitz vill ena och mobilisera kvinnliga hockeysupportrar. Nu anordnar man en träff för att inspirera fler tjejer att bli delaktiga i supporterföreningar och inom läktarkulturen.
– På sikt är förhoppningen att vi ska kunna upprätta ett samarbete med både SHL och klubbarna, berättar Jenny Karlsson för hockeysverige.se.

Det började som en vag idé över ett glas vin med en hockeyintresserad vännina. Jenny Karlsson, aktiv i Rögles supporterförening Angel Island Army, kände att hon ville lära känna fler hockeyintresserade tjejer.
– Via sociala medier hade jag sett hur många tjejer det är som brinner för sporten, är engagerade i klubbarna och som precis som jag lägger massor med tid på hockeyn. Jag ville få kontakt med fler av dem för att kunna utbyta idéer och tankar, berättar hon för hockeysverige.se.

Sagt och gjort. Jenny Karlsson kastade ut en tweet för att se om det fanns intresse för att anordna en träff, kvinnliga hockeysupportrar emellan. Gensvaret lät inte vänta på sig.
– Det exploderade. Jag märkte väldigt tidigt att det fanns ett stort intresse för det här och började planera hur vi skulle kunna gå vidare. Jag startade även kontot Hockeytjejer på Twitter för att kunna få med fler tjejer på tåget.

Under fredagen realiserades planerna. Tillsammans med Linda Brevitz, verksam i HV71, kommer Jenny Karlsson att anordna en kvinnlig supporterträff under Hockeytjejers flagg i Jönköping helgen 11-12 november.
– Vi vill inte att det här ska uppfattas som en ”kvinnor-kan-grej”. Jag är själv verksam i en supporterförening och vi vill gärna se att fler tjejer vågar ta det steget, säger Jenny.
– I samband med att vi lanserade Hockeytjejer gjorde vi en undersökning där vi ställde frågor till tjejer om de var verksamma i supporterföreningar eller om de ville bli det. Många svarade att de gärna engagerar sig, men inte visste hur de skulle gå till väga eller att de inte riktigt vågade eftersom de inte visste hur de skulle tas emot.
– Vi frågade också om de var vana vid kritik på läktaren och vissa skrev att de till och med stannat hemma från både hemma- och bortamatcher för att de ständigt behövde försvara sitt supporterskap. Vi vill kunna sporra varandra att ta för oss mer i supporterföreningarna och på läktaren. Vi vet att många supporterklubbar skulle ta emot fler tjejer med öppna armar.

”FÖRSTÅR ATT MÅNGA TJEJER MÖTS AV SÅDANA FÖRDOMAR”

Jenny Karlsson säger att hon har varit ganska förskonad från sexistiska påhopp på läktaren under alla år hon har följt Rögle. Nu vill hon vara med och bidra till att fler tjejer får samma positiva bild av livet som supporter till ett SHL-lag.
– Min förhoppning är att folk inte ställer dumma frågor till tjejer om vem de ligger med i laget och sådant. Själv har jag aldrig känt mig ovälkommen i Rögle eller i AIA. Därför vill jag att ingen annan ska behöva känna något annat heller, även om jag förstår att det är många andra tjejer som möts av sådana fördomar.

Hon hoppas även att SHL-klubbarna ska dra sitt strå till stacken och sluta särskilja manliga och kvinnliga fans.
– Ta det här med Ladies Night som vissa klubbar envisas med… Vill jag dricka bubbel och prata shopping gör jag inte det på en hockeymatch. Då vill jag gå dit i min Rögletröja och dricka öl med mina supporterkompisar. Så tror jag att väldigt många tjejer känner.

Hur många tjejer har ni haft kontakt med?
– Jättesvårt att säga. Vissa som har hört av sig är inte intresserade av själva träffen, men intresserade av att hjälpa till med marknadsföring och annat. Jag och Linda har pratat i våra egna klubbar och supporterföreningar och även med tjejer i andra föreningar, där vi har vänner, och försökt få med dem.
– Nu har vi bestämt att vi max kommer att vara 50 personer på första träffen. Uppnår vi den siffran blir vi lyriska. Kommer det 25 stycken kommer vi att vara överlyckliga över det. Bara att den här träffen blir verklighet är en dröm i sig.

VILL UPPRÄTTA SAMARBETE MED SHL OCH KLUBBARNA

Vad kommer att hända under träffen i november?
– Det är lite blandat. Eftersom det är första träffen blir det en del presentationer för att lära känna varandra. Sedan kommer vi att föra diskussioner om vad vi gör och kan göra på läktaren och andra ställen, hur vi kan hjälpa varandra att bli mer delaktiga. Sedan ska vi bjuda in gäster utifrån, både män och kvinnor, från tidningar och tv-kanaler som har hockeybakgrund och som kan dela med sig av sina erfarenheter.

Vad vill ni uppnå på sikt?
– Nu träffas vi i Jönköping, men det finns 13 andra SHL-klubbar och städer som vi skulle kunna träffas i för att ge ännu fler tjejer möjligheten att delta. På sikt är förhoppningen att vi ska kunna upprätta ett samarbete med både SHL och klubbarna. Vi kan komma långt med små medel, men ännu längre med support från SHL och klubbarna. Men nu är vi bara i uppstartsfasen och ska ses först så får vi se var det leder efter vår första träff.

 

Hur kan hockeyintresserade tjejer komma i kontakt med er? 
– Antingen är det via Twitter, där vi har kontot Hockeytjejer, eller vår Facebook-grupp som också heter Hockeytjejer. Dessutom har vi en e-postadress, hockeytjejer@gmail.com, man kan höra av sig till. Vi kommer gå ut med mer info om träffen i Jönköping ganska snart. Förhoppningen är att tjejer ska kunna samåka till träffen så att vi kan få med oss fler som är intresserade.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL