Sök
”EN SNÄLL OCH OMTÄNKSAM KILLE”. Oskar Stål Lyrenäs minns vännen Markus Olsson som en person som spred god stämning kring sig.
Nyheter

Modo-talangen om sorgen efter vännens bortgång: ”Får tårar i ögonen”

Eufori över ett SM-guld förbyttes till sorg och tomhet. På dagen en veckan efter att Oskar Stål Lyrenäs och Modos J20-lag jublat över guldet i Nyköping kom beskedet att gode vännen och lagkamraten Markus Olsson hade avlidit.
– Att en så snäll, fin och omtänksam kille skulle gå bort alldeles för tidigt är otroligt sorgligt. Jag får tårar i ögonen nu när jag tänker tillbaka på vad som hände, berättar Stål Lyrenäs i en intervju med hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev en väldigt annorlunda säsong för Oskar Stål Lyrenäs i fjol. Han tog en ordinarie plats i Modos A-lag i Hockeyallsvenskan och vann JSM-guld med Modos J20-lag efter en galen final mot Växjö. Stora glädjeämnen för en ung hockeyspelare, givetvis.

Men nu fick säsongen tyvärr inte det positiva slut den förtjänade. Kort efter SM-guldet kom det tragiska beskedet att hans gode vän, Markus Olsson, gått bort. Det var den 9 april i år som den blott 20-årige Modo-målvakten hittades avliden i Örnsköldsvik. Händelsen har satt djupa spår hos Stål Lyrenäs, Modo… Ja egentligen hela hockeysverige.
– Det är nog en av dom jobbigaste dagar jag har varit med om, säger Oskar Stål Lyrenäs när hockeysverige.se träffar honom i samband med Juniorkronornas samling i Segeltorp utanför Stockholm.
– Att en så snäll, fin och omtänksam kille skulle gå bort alldeles för tidigt är otroligt sorgligt. Jag får tårar i ögonen nu när jag tänker tillbaka på vad som hände.

Oskar Stål Lyrenäs minns sin vän som en människa som spred god stämning genom sin personlighet.
– Markus var en otroligt snäll och glad kille. Han hade alltid ett leende på läpparna och var den som hälsade på alla hallen. Han var verkligen en omtänksam kompis och nog den snällaste personen jag någonsin träffat.
– Allt var så otroligt tragiskt och då insåg man verkligen att skilja på sporten och livet bredvid.

Kontrasten blev extrem för Oskar Stål Lyrenäs och hans lagkamrater i Modo. Den ofattbara tragedin med Markus Olsson föregicks av säsongens höjdpunkt laget bärgade JSM-guldet i Nyköping.
– Det var en sådan otrolig omväxling från att ha vunnit Junior-SM-guld någon vecka innan, att gå från en sådan total glädje till en sådan total ledsenhet och tomhet. Det var otroligt jobbigt, minns Stål Lyrenäs.


HV71-målvakten Linus Söderström visar upp klistermärket han hade på hjälmen under vårens SM-final. Som en hyllning till Markus Olsson. Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”DEN MEST SPÄNNANDE MATCH JAG VARIT MED OM”

Själva SM-guldet blev slutet på ”en otrolig resa” som Oskar Stål Lyrenäs själv beskriver den. När Modo misslyckades att ta sig till playoff efter den allsvenska grundserien fick forwarden själv och flera av hans unga lagkamrater frågan om de var intresserade av att kliva ned och delta i J20-slutspelet. Det var en förfrågan de inte var sena att tacka nej till.
– Vi hade en tuff resa till finalen. Först slog vi ut Djurgården som hade vunnit två raka JSM-guld. Sedan fick vi spela ett länsderby med över 3 000 personer på läktaren när vi slog ut Timrå. Det var också otroligt mäktigt, berättar Stål Lyrenäs.

I semifinalen och finalen stötte Modo på småländskt motstånd. Det blev två riktiga nagelbitare innan SM-bucklan höjdes.
– Det blev två ganska spännande matcher mot HV71 och Växjö. Vi tog ledningen med 2–0 mot HV71, men sedan vände det ganska snabbt och blev 2-2. Matchen gick till straffar och där vet alla att det kan gå hur som helst. Det var extra skönt att vi kunde vinna där. Mot Växjö i finalen… Det var den mest spännande match jag har varit med om, säger han med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag vet inte hur många straffar det blev till slut. Vi lade den första hela tiden och gjorde x antal mål så jag trodde att vi hade avgjort några gånger. Sedan gjorde Växjö också mål, men det var en otrolig glädje och kärlek till laget när vi avgjorde för det var verkligen laget som vann SM-guldet. Det här var nog toppen av karriären tillsammans med TV-puckguldet.

Kan du klä ord på känslan då det var klart?
– Det var som allt svartnade… När vi ser att han missar sista straffen och alla hjälmar och handskar flyger… Modo Lumberjacks hade åkt ner med några personer så vi kunde fira i deras hörn. Det var extra roligt att se glädjen hos dom, säger Stål Lyrenäs som dessutom utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare.

Grattis, @modo_hockey! Svenska J18- och J20-mästare 2017! #modohockey

A post shared by Hockeysverige Official (@hockeysverige_se) on

”SKÖNT ATT SLIPPA KVALA NEDÅT”

Merparten av förra säsongen tillbringade Stål Lyrenäs dock i Modos A-lag. På 48 matcher svarade han för fem mål och totalt sju poäng. Han tycker att det var i underkant.
– Den här säsongen vill jag bevisa  att jag kan mycket mer. Själva laget var inte nöjd med den säsongen vi gjorde i fjol. Det är inte jag med min personliga säsong heller.
– Vi hade velat slutat högre upp än vad vi gjorde, men det är bara att bita ihop samtidigt som vi har en ruggig revanschlusta inom laget inför den här säsongen.

Det blev en turbulent första säsong i Hockeyallsvenskan för Modo. Laget var favorittippat inför serien, men klarade inte av att leva upp till de högt ställda förväntningarna. Det fick konsekvenser i slutet av säsongen när Andreas Johansson lämnade tränarjobbet till förmån för Per Bäckman och Tomas Jonsson.
– Både Pelle och Jonsson kom in när det var sex matcher kvar. Jag skulle inte säga att just det var så turbulent. Vi fick veta när det var sju matcher kvar att ”AJ” inte skulle få vara kvar. Det var något som bara hände och inget vi spelare lade någon energi på. Det här var något styrelsen kom med och då var det bara att acceptera det.
– Först kom Micke Sundell och Pär Styf in och tog första matchen innan Pelle och Jonsson kom in. Till slut ordnade det upp sig och det var skönt att vi slapp kvala nedåt.

Ni hade ett relativt ungt lag och Andreas Johansson brukar få med sig just dom unga spelarna, kan du peka på varför han inte riktigt lyckades med det i Modo?
– Han gav ett stort förtroende till oss unga, men det är svårt att säga… Laget, vi, fick aldrig något riktigt ”flow” som man behöver. Vi hade höga förväntningar på oss och vi visste att Hockeyallsvenskan skulle vara en tuff liga. Vi fick helt enkelt inte ihop det och vi är inte nöjda med förra säsongen.

Det är väl en speciell press att spela i Modo som nedflyttade från SHL?
– Jo, för många lag som vi mötte var Modo fortfarande ett SHL-lag. Det blev som en SM-final varje gång dom mötte oss. Som jag sa så visste vi att det skulle bli tufft i Hockeyallsvenskan så vi kan inte skylla på att vi inte var förberedda. Vi hade helt enkelt en dålig säsong.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”ALLA I LAGET HAR EN STOR REVANSCHLUSTA”

Inför årets säsong har rutinerade tränaren, med rötter i Kiruna, Hans Särkijärvi, tagit över som coach.
– Det känns bra. Vi har spelat två matcher nu och tränat på riktigt bra. Jag tycker att upplägget verkar riktigt bra med Hasse, Pär (Styf), Magnus Helin och hela staben runt om.

Känns det som en stor kontrast mot förra säsongen?
 Andreas och Hasse är två olika människor, men jag tycker att vi hade ett bra upplägg även förra säsongen. Jag har ändå inget riktigt bra svar på varför vi inte fick till det förra säsongen.
– Alla i laget har en stor revanschlusta och Hasse har kommit in med ny och bra energi till gruppen så det känns bra.

Många pratar om att AIK, Leksand, Karlskoga och några ytterligare lag ska tillhöra toppen. Väldigt få talar om Modo. Kan det rent av vara lite skönt att slippa ha en favoritstämpel på sig?
– Tipsen, egentligen ska man inte läsa det där. Alla lag kan slå alla i den här serien, men det är skönt att det är några andra lag som är tippade högre än oss så vi kan få bevisa att Modo är ett bra lag. Vi har det laget för att klara det också. Det känns som vi kommer att bevisa det i vinter. Vi ska bara få ihop det som lag för då kan vi gå riktigt långt, avslutar Oskar Stål Lyrenäs samtidigt som förbundskaptenen Tomas Montén tillsammans med Jonas Fransson och Anders Johansson släntrar ut genom hotelldörren för en promenad kring affärskomplexen i Kungens Kurva.

I dag flyger ledarna, Oskar Stål Lyrenäs och resten av Juniorkronorna till Finland för en fyrnationsturnering i Vierumäki och Lahtis.   

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten