Jenni Asserholt ska bli mamma.
SDHL 1

”Hade jag varit aktuell för OS och haft fokus på det så hade kanske planeringen sett lite annorlunda ut”

ANNONS

Hon är en av SDHL:s största stjärnor och meriterad som få. Men i vinter blir det ingen hockey för Jenni Asserholt. Hon väntar nämligen barn. För hockeysverige.se berättar hon att hon fortsatt kommer vara nära laget i HV och att hon siktar på comeback i framtiden. Dessutom medger hon att det kanske sett lite annorlunda ut om hon varit OS-aktuell.
— Det är en väldigt knivig fråga, säger hon.

Under måndagen lämnade HV71-kaptenen Jenni Asserholt beskedet att hon ställer in säsongen. Anledningen är att hon ska få en bebis i februari. När hockeysverige.se når henne på måndagskvällen för en intervju är det också en väldigt glad och förväntansfull 29-åring vi möts av.
— Det är såklart en jättehärlig känsla samtidigt som det är väldigt spännande att livet kommer emellan. Under mina 23 år som jag har spelat har jag gått på is vid den här tiden så det är lite annorlunda, men vi är väldigt glada såklart, säger Asserholt som får sitta på läktaren och följa sina kompisar ute på isen under säsongen.
— Ja, precis. Förutom att jag inte har skridskor på mig så kommer jag följa med så mycket och nära laget som möjligt och bidra med det jag kan. Hur rollen exakt kommer se ut har vi inte klart idag, men det är klart att jag jobba vidare med det här laget.

Det är en OS-säsong, om du var aktuell för OS, hade du skjutit på beslutet att bli gravid lite?
— Det är en väldigt knivig fråga, men hade jag varit aktuell för OS och haft fokus på det så hade kanske planeringen sett lite annorlunda ut.
— Nu är det så här och OS har egentligen inte varit aktuellt på väldigt länge om man ser tillbaka på historiken.

Har du haft någon dialog med Leif Boork om OS-spel eller Damkronorna?
— Nej, ingenting. Jag hoppas det går bra för tjejerna i OS. Sedan hoppas jag att det inte blir så mycket fokus runt Leffe utan att det är tjejerna som ska visa upp sitt bra spel och att det går bra för Sverige. Inte minst för svensk damhockey.

Leif Boork får ganska mycket kritik i media men är det ändå inte bra att han sätter upp ganska tuffa regler för spelarna i landslaget?
— Jo, han är jättebra på det viset att han vet vad han står någonstans och vad han vill. Det har jag inget problem med. Han har gjort mycket bra för svensk damhockey under åren.
— Klart att det ska finnas regler vilket det också gör i alla lag. Sedan kan det finnas andra skäl och undantag man kan behöva göra för att hitta en individuell lösning för att få ihop hela människan och spelaren eftersom vi är på en professionell nivå samtidigt som det är annat emellan som ska stämma in i bilden.

Kan du tycka det är lite tråkigt eller rent av känna en bitterhet att ni inte kunde hitta en bra individuell lösning för dig?
— Jag har tackat nej till Damkronorna och den anledningen står jag fast vid. Där känner jag mig trygg i att jag vet vad jag står för och hur nära inpå jag tycker en tränare kan gå. Det här var inte drömslutet i Damkronorna, men samtidigt som läget var där och då kändes det som jag tog rätt beslut.

Leif Boork. Foto: Ronnie Rönnkvist

Men vad anledningen till att Jenni Asserholt tackade nej till landslagsspel vill hon inte gå in på.
— Det är någonting som varit mellan mig och Leffe och som jag helst inte vill prata högt om i media.

EN LIVSSTIL

Jenni Asserholt har däremot inte valt att sluta helt med hockeyn utan siktar på en comeback i HV71 till nästa säsong.
— Jag tror att det blir en livsstil när man levt med hockeyn i 23 år. Det som driver mig är att jag tycker om atmosfären i laget samtidigt som jag ser hur utvecklingen går framåt för varje år som går. Det är fler klubbar i framförallt SHL som ”snäppar” upp och sprider damhockeyn på ett bra sätt.
— Jag märker också att fler yngre tjejer börjar att spela och intresset här i Jönköping växte otroligt mycket förra säsongen. Det är roligt att se det här då jag varit med på hela resan från det att man knappt visste att damhockey fanns då jag började spela till nu. Jag vill vara med och se hur långt det kan gå och förhoppningsvis förbättras förutsättningarna för damerna i framtiden.

Hur utvecklades damhockeyn i Jönköping vid sidan av själva spelet?
— Framförallt ser man engagemanget från föreningen. Vi känner att vi har HV71 i ryggen och att klubben satsar på damsidan, att dam och flickverksamheten är en viktig fråga att lyfta. Det är lika naturligt att det är herr, junior och pojklag som det är dam och flick-lag i föreningen. Där ligger HV71 i framkanten och är lite av loket i den utvecklingen tillsammans med ett antal andra SHL-klubbar.

TROR PÅ SITT HV

HV71 gick till final mot Djurgården förra säsongen. Där vann stockholmskorna med 2-0 i matcher, men Jenni Asserholt tror att hennes HV71 kan ta ytterligare ett steg i utvecklingen kommande säsong.
— Vi har spelat två träningsmatcher och jag tycker att det ser väldigt spännande ut. Både nyförvärven och tjejerna vi har plockat upp från egna föreningen i HV71, men även från Troja, visar på att det finns otroligt mycket talang i laget.
— Sedan är säsongen lång och det gäller att många bitar faller på plats för att det ska bli framgång, men vi vill absolut ta ett steg till från förra säsongen utvecklingsmässigt. Hur långt det kommer att räcka resultatmässigt är otroligt svårt att säga, men en vi har en bra mix mellan äldre och yngre. Det ska bli jättekul att jobba med den här gruppen och se hur långt vi kan gå.

Vem tror du får sitt stora genombrott i HV71 kommande säsong?
— Det ser spännande ut och jag tror att unga tjejerna som varit i HV71 några säsongen, Linnea Andersson och Selma Aho kommer göra framsteg. Sedan hoppas jag naturligtvis att Maja Jakobsson får en bra säsong och lite revansch från förra säsongen då hon bland annat spelade i Troja en del.

Vilka får HV71 möta i final den här säsongen?
— (Skratt) Vi måste sätta upp mål innan säsongen börjar, men vi har inte kommit så långt med laget ännu. Alla tävlar mot en final och vill gå så långt som möjligt. Samtidigt bygger vi långsiktigt här i HV71. Det håller inte att värva in spelare för varje säsong som går och det är också därför vi satsar på yngre tjejer från Småland också.
— Vi vill vara med och vara ett etablerat topplag i SDHL men samtidigt är det viktigt att vi har en långsiktig plan också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL