Sök
Växjö Lakers HC
SKOGLUND: Tio kandidater till rookietiteln i SHL 2018

Det börjar med stormsteg närma sig seriestart och diverse rankingar och listor med profetior om säsongen som kommer sköljer över oss. Här nedan är ännu en.

Titeln årets rookie i elitserien/SHL har delats ut sedan 1990 och då var det den dåvarande Frölundaspelaren Patrik Carnbäck som kunde hämta hem det. Senast det begav sig var det nyblivne svenske mästaren Andreas Borgman som tog hem priset.

Kriterierna för att delta i kampen är följande enligt SHL:s hemsida.
”Spelare kan delta i tävlingen fram till det att spelaren högst fyller 25 år det år säsongen startar.
Spelare ska när säsongen startar ej ha spelat mer än 30 matcher i någon professionell högstaligas grundserie.
Spelare kan bara utses till Årets Rookie en gång.
Prisutdelning: 50.000:- tilldelas spelarens moderklubb.”

De senaste åren har visat att en mängd av oväntade namn ploppar upp och gör succé i SHL. Det lär det alldeles garanterat göra säsongen som kommer också. Jag har tittat lite närmare på tio spelare som kvalar in under ovan kriterier och som kan tänkas vara med att tampas om priset 2018. Märk väl att detta inte är någon ranking. Spelarna presenteras i bokstavsordning.

Edit 2017-08-19 kl 20:10:
Som många av er läsare uppmärksammat ska ju Rasmus Dahlin vara med på en sån här lista. Författaren gjorde ett misstag och gick på förutfattade meningar; att den unge Frölundabacken spelat över 30 matcher i SHL. Vilket han alltså inte har då han står på 26 totalt. Han är nu tillagd på listan som nu alltså innehåller elva namn.

Jesper Boqvist (fw), Brynäs

Draftades av New Jersey som nummer 36 totalt i somras och spås av många få en mycket bra hockeyframtid i Nordamerika. 18-åringen kommer kriga för en JVM-plats i vinter och det gör han bäst genom att spela bra i Brynäs. På förra säsongens 16 matcher bidrog han med sex assist och under utlåningen till Hockeyallsvenskan och Timrå gjorde han tolv poäng på 19 matcher.
Lär ha utvecklats under sommaren och kan nog ta en ordinarie plats i Brynäs a-lag i vinter. Med förtroende lär han få ut allt han har i sig.

Mathias Bromé (fw), Mora

Den i Huddinge fostrade ytterforwarden var ett av lokomotiven i fjolårets Mora, som succéartat tog klivet upp i SHL.
23-åringen har alla verktyg för att fortsätta sin utveckling i SHL, men det finns frågetecken i att det nu kommer bli mer tid i defensiv zon för Bromé när hans klubb lär få byta rollen som topplag till bottendito. Det kommer inte bli lika mycket speltid i anfallszon som det var ifjol.

Rasmus Dahlin (b), Frölunda

En av de hetare kandidaterna på listan. Rasmus Dahlin är en supertalang och spås gå som nummer ett i nästa års NHL-draft.
17-åringen gjorde det strålande i SHL förra säsongen och han lär bara bli bättre ju mer van han blir med SHL-hockeyn. Spelar i ett förmodat topplag och slipper därmed pressen att bära laget. Det enda han behöver göra är att spela ut.

Victor Ejdsell (fw), HV71

Slog igenom med dunder och brak förra säsongen i Hockeyallsvenska Karlskoga. 22-åringen från värmländska Hagfors känns redan nu som en komplett SHL-spelare, trots att han bara gjort 21 matcher på nivån tidigare för Färjestad.
”Late bloomer” som efter fjolårets succésäsong hann med att a-landslagsdebutera, samt skriva NHL-kontrakt med Nashville.

Kommer denna säsong vara på lån från NHL-klubben till HV71 och fortsätter den regerande hockeyallsvenske poängkungen på samma sätt som ifjol blir det svårt att stoppa honom från titeln Årets rookie i SHL 2018.

Pierre Engvall (fw), HV71

21-åringen från Ljungby spelade i Mora förra säsongen, men valde trots avancemanget att byta klubb. Spontant känns det som powerforwarden kan gynnas av att komma till en tippad toppklubb och guldkandidat och på så sätt slippa pressen att vara en av ledarna.
Trojaprodukten har en historik av hög poängleverans i juniorhockeyn och på allsvensk nivå och har förutsättningarna för att nu få ut det på SHL-nivå också.

William Lagesson (b), Djurgården

Göteborgaren spelade två JVM för Sverige 2015 och 2016 och debuterar nu på seniornivå i hemlandet efter tre säsonger i nordamerikanska junior- och collegeligor.
Fysisk spelande back som kan bidra offensivt. Men det är nog för kvaliteterna i egen zon 21-åringen hämtats till Djurgården. Kan bli viktig.

Henrik Larsson (b), Brynäs

Larsson gjorde, liksom hela Karlskoga, en utomordentlig säsong ifjol och för det belönades han med ett SHL-kontrakt av Brynäs. Nu blir det tuffare utmaningar för 22-åringen. Jobbade sig sakta men säkert mot att bli en toppback i Hockeyallsvenskan under fyra säsonger. De 40 poängen ifjol stärker såklart självförtroendet och Larsson lär få sina chanser i Brynäs PP.

Jacob Nilsson (fw), Mora

Man skulle egentligen bara kunna sätta copy/paste från texten om Bromé. Nilsson var också han en mycket kraftig bidragande orsak till Moras succésäsong och var ett jagat byte hos SHL-klubbarna i vintras. Den 23-årige Mörrumsprodukten valde dock att stanna hos nykomlingen och där lär han få en viktig roll. Liksom Bromé blir det SHL-debut för Nilsson och det hans säsong hänger nog mycket på vilket spel nye tränaren Mattias Karlin väljer att nyttja. Sett till försäsongsmatchen mot Djurgården kommer han fortsätta med föregångaren Jeremy Collitons frejdiga spel och det lär gynna herrar Nilsson och Bromé.

Carl Persson (fw), Karlskrona

En powerforward som kan det här med att gå på mål. 2015 kontrakterades han av Karlskoga, men tanken var att säsong ett på tvåårskontraktet skulle spenderas i Hockeyettan och moderklubben Kristianstad. Tolv matcher och 16 poäng senare var han tillbaka i Värmland och under fjolåret visade han vilken bra spelare han är då han var en av de mer framstående när Karlskoga tog sig hela vägen till SHL-kval mot Rögle.

Han känns som klippt och skuren för Karlskrona, som tippas bli ett bottenlag, där han kan komma in helt utan press underifrån och jobba sig upp i kedjehierarkin. Kan röra om en hel del för motståndarna.

Joel Persson (b), Växjö

Den här killen har stått för en riktig raketkarriär och spelade så sent som 2015 hockey i division två med Tyringe. Den Osbyfostrade 23-åringen spelade förra säsongen för Kristianstad i Hockeyettan och backen var lite i en klass för sig när han levererade finfina 40 poäng i serien och följde upp det med 13 till i kvalet upp mot Hockeyallsvenskan.

Två våningar upp i seriesystemet kan vara ett alldeles för stort steg att ta på endast ett år och mycket talar väl för att han lånas ut till Hockeyallsvenskan. Men det finns faktiskt de som tror att Persson kan ta en ordinarie tröja i Lakers och han har spelat och gjort mål under försäsongen. Så kanske blir han kvar hela säsongen i Växjö, och då kan allt hända. Fortsätter sagan i SHL?

Elias Pettersson (fw), Växjö

Supertalangen draftades som femte spelare totalt i somras av Vancouver och spås en lysande framtid på andra sidan Atlanten. Men först ska han hinna med att debutera i SHL och det gör han i Växjö dit han kom från Timrå i somras.
18-åringen har alla förutsättningar att bli en attraktion i SHL. Han behöver inte heller känna någon press på sig att leverera i Växjö, då det är andra som kan sköta den uppgiften också. Kommer få växa in i det. Det kan vara nyttigt för Pettersson.

Saknar ni något namn på listan? Ta gärna diskussionen på Twitter. @hockeystaden.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten