Växjö Lakers HC
SKOGLUND: Tio kandidater till rookietiteln i SHL 2018
ANNONS

Det börjar med stormsteg närma sig seriestart och diverse rankingar och listor med profetior om säsongen som kommer sköljer över oss. Här nedan är ännu en.

Titeln årets rookie i elitserien/SHL har delats ut sedan 1990 och då var det den dåvarande Frölundaspelaren Patrik Carnbäck som kunde hämta hem det. Senast det begav sig var det nyblivne svenske mästaren Andreas Borgman som tog hem priset.

Kriterierna för att delta i kampen är följande enligt SHL:s hemsida.
”Spelare kan delta i tävlingen fram till det att spelaren högst fyller 25 år det år säsongen startar.
Spelare ska när säsongen startar ej ha spelat mer än 30 matcher i någon professionell högstaligas grundserie.
Spelare kan bara utses till Årets Rookie en gång.
Prisutdelning: 50.000:- tilldelas spelarens moderklubb.”

De senaste åren har visat att en mängd av oväntade namn ploppar upp och gör succé i SHL. Det lär det alldeles garanterat göra säsongen som kommer också. Jag har tittat lite närmare på tio spelare som kvalar in under ovan kriterier och som kan tänkas vara med att tampas om priset 2018. Märk väl att detta inte är någon ranking. Spelarna presenteras i bokstavsordning.

Edit 2017-08-19 kl 20:10:
Som många av er läsare uppmärksammat ska ju Rasmus Dahlin vara med på en sån här lista. Författaren gjorde ett misstag och gick på förutfattade meningar; att den unge Frölundabacken spelat över 30 matcher i SHL. Vilket han alltså inte har då han står på 26 totalt. Han är nu tillagd på listan som nu alltså innehåller elva namn.

Jesper Boqvist (fw), Brynäs

Draftades av New Jersey som nummer 36 totalt i somras och spås av många få en mycket bra hockeyframtid i Nordamerika. 18-åringen kommer kriga för en JVM-plats i vinter och det gör han bäst genom att spela bra i Brynäs. På förra säsongens 16 matcher bidrog han med sex assist och under utlåningen till Hockeyallsvenskan och Timrå gjorde han tolv poäng på 19 matcher.
Lär ha utvecklats under sommaren och kan nog ta en ordinarie plats i Brynäs a-lag i vinter. Med förtroende lär han få ut allt han har i sig.

Mathias Bromé (fw), Mora

Den i Huddinge fostrade ytterforwarden var ett av lokomotiven i fjolårets Mora, som succéartat tog klivet upp i SHL.
23-åringen har alla verktyg för att fortsätta sin utveckling i SHL, men det finns frågetecken i att det nu kommer bli mer tid i defensiv zon för Bromé när hans klubb lär få byta rollen som topplag till bottendito. Det kommer inte bli lika mycket speltid i anfallszon som det var ifjol.

Rasmus Dahlin (b), Frölunda

En av de hetare kandidaterna på listan. Rasmus Dahlin är en supertalang och spås gå som nummer ett i nästa års NHL-draft.
17-åringen gjorde det strålande i SHL förra säsongen och han lär bara bli bättre ju mer van han blir med SHL-hockeyn. Spelar i ett förmodat topplag och slipper därmed pressen att bära laget. Det enda han behöver göra är att spela ut.

Victor Ejdsell (fw), HV71

Slog igenom med dunder och brak förra säsongen i Hockeyallsvenska Karlskoga. 22-åringen från värmländska Hagfors känns redan nu som en komplett SHL-spelare, trots att han bara gjort 21 matcher på nivån tidigare för Färjestad.
”Late bloomer” som efter fjolårets succésäsong hann med att a-landslagsdebutera, samt skriva NHL-kontrakt med Nashville.

Kommer denna säsong vara på lån från NHL-klubben till HV71 och fortsätter den regerande hockeyallsvenske poängkungen på samma sätt som ifjol blir det svårt att stoppa honom från titeln Årets rookie i SHL 2018.

Pierre Engvall (fw), HV71

21-åringen från Ljungby spelade i Mora förra säsongen, men valde trots avancemanget att byta klubb. Spontant känns det som powerforwarden kan gynnas av att komma till en tippad toppklubb och guldkandidat och på så sätt slippa pressen att vara en av ledarna.
Trojaprodukten har en historik av hög poängleverans i juniorhockeyn och på allsvensk nivå och har förutsättningarna för att nu få ut det på SHL-nivå också.

William Lagesson (b), Djurgården

Göteborgaren spelade två JVM för Sverige 2015 och 2016 och debuterar nu på seniornivå i hemlandet efter tre säsonger i nordamerikanska junior- och collegeligor.
Fysisk spelande back som kan bidra offensivt. Men det är nog för kvaliteterna i egen zon 21-åringen hämtats till Djurgården. Kan bli viktig.

Henrik Larsson (b), Brynäs

Larsson gjorde, liksom hela Karlskoga, en utomordentlig säsong ifjol och för det belönades han med ett SHL-kontrakt av Brynäs. Nu blir det tuffare utmaningar för 22-åringen. Jobbade sig sakta men säkert mot att bli en toppback i Hockeyallsvenskan under fyra säsonger. De 40 poängen ifjol stärker såklart självförtroendet och Larsson lär få sina chanser i Brynäs PP.

Jacob Nilsson (fw), Mora

Man skulle egentligen bara kunna sätta copy/paste från texten om Bromé. Nilsson var också han en mycket kraftig bidragande orsak till Moras succésäsong och var ett jagat byte hos SHL-klubbarna i vintras. Den 23-årige Mörrumsprodukten valde dock att stanna hos nykomlingen och där lär han få en viktig roll. Liksom Bromé blir det SHL-debut för Nilsson och det hans säsong hänger nog mycket på vilket spel nye tränaren Mattias Karlin väljer att nyttja. Sett till försäsongsmatchen mot Djurgården kommer han fortsätta med föregångaren Jeremy Collitons frejdiga spel och det lär gynna herrar Nilsson och Bromé.

Carl Persson (fw), Karlskrona

En powerforward som kan det här med att gå på mål. 2015 kontrakterades han av Karlskoga, men tanken var att säsong ett på tvåårskontraktet skulle spenderas i Hockeyettan och moderklubben Kristianstad. Tolv matcher och 16 poäng senare var han tillbaka i Värmland och under fjolåret visade han vilken bra spelare han är då han var en av de mer framstående när Karlskoga tog sig hela vägen till SHL-kval mot Rögle.

Han känns som klippt och skuren för Karlskrona, som tippas bli ett bottenlag, där han kan komma in helt utan press underifrån och jobba sig upp i kedjehierarkin. Kan röra om en hel del för motståndarna.

Joel Persson (b), Växjö

Den här killen har stått för en riktig raketkarriär och spelade så sent som 2015 hockey i division två med Tyringe. Den Osbyfostrade 23-åringen spelade förra säsongen för Kristianstad i Hockeyettan och backen var lite i en klass för sig när han levererade finfina 40 poäng i serien och följde upp det med 13 till i kvalet upp mot Hockeyallsvenskan.

Två våningar upp i seriesystemet kan vara ett alldeles för stort steg att ta på endast ett år och mycket talar väl för att han lånas ut till Hockeyallsvenskan. Men det finns faktiskt de som tror att Persson kan ta en ordinarie tröja i Lakers och han har spelat och gjort mål under försäsongen. Så kanske blir han kvar hela säsongen i Växjö, och då kan allt hända. Fortsätter sagan i SHL?

Elias Pettersson (fw), Växjö

Supertalangen draftades som femte spelare totalt i somras av Vancouver och spås en lysande framtid på andra sidan Atlanten. Men först ska han hinna med att debutera i SHL och det gör han i Växjö dit han kom från Timrå i somras.
18-åringen har alla förutsättningar att bli en attraktion i SHL. Han behöver inte heller känna någon press på sig att leverera i Växjö, då det är andra som kan sköta den uppgiften också. Kommer få växa in i det. Det kan vara nyttigt för Pettersson.

Saknar ni något namn på listan? Ta gärna diskussionen på Twitter. @hockeystaden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 april
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch