DONERADE PENGAR. Tampa Bay Lightning och forwarden J.T. Brown donerade pengar för att få bort sydstatsmonumentet från Tampa.
Tampa Bay

NHL-klubben donerar pengar för att få bort sydstatsmonument: ”Borde inte finnas där”

ANNONS

Nedmonteringen av ett sydstatsmonumentet låg till grund för helgens oroligheter i Charlottesville, Virginia. När en grupp ville få bort en liknande staty i Tampa fick de beskedet att det skulle krävas privata donationer. På ett dygn samlades det in över en miljon kronor, bland annat med hjälp av Tampa Bay Lightning.
– Jag tycker inte att sydstatsmonument är något som borde finnas mitt inne i stan framför domstolen, säger Tampa-forwarden J.T. Brown till Tampa Bay Times.

Det råder oroliga tider i USA. I helgen avled 32-åriga Heather Heyer vid ett terrordåd i Charlottesville, Virginia. Detta sedan en högerextremist kört ett fordon rakt in i den samling motdemonstranter som var på plats för att protestera mot de nazister, rasister och nationalister som genomförde ett fackeltåg genom staden.

Att fascisterna hade samlats i just Charlottesville berodde på att staden planerade att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee. Den senaste tiden har det pågått en hel del debatt i USA kring huruvida man ska ha behålla sydstatssymboler av den sorten eller inte. I flera städer har man tagit beslut att ta bort dem och i vissa fall till och med genomfört nedmonteringen.

I Tampa, Florida, fick de som ville ha bort stadens sydstatsmonument beskedet att det skulle krävas privata donationer för att så skulle ske. Sagt och gjort. På ett dygn samlade man in 140 000 dollar, drygt 1,1 miljoner kronor, för att få det gjort, skriver Tampa Bay Times.

”DET KUNDE HA INTRÄFFAT I TAMPA”

Bland de som donerade pengar till projektet sticker inte minst stadens tre professionella idrottslag ut ur mängden. Hockeylaget Tampa Bay Lightning, basebollaget Tampa Bay Devil Rays och det amerikanska fotbollslaget Tampa Bay Buccaners bidrog gemensamt med en okänd summa pengar och släppte i samband med det ett pressmeddelande där man skrev att ”monumentet speglar inte de värderingar vi har i vårt samhälle”.

En av Tampa Bay Lightnings spelare, forwarden J.T. Brown, donerade själv 1 500 dollar till kampanjen. Brown, en av runt 30 färgade spelare i NHL, säger till Tampa Bay Times att han gjorde det med sin nyfödda dotter i åtanke.
– Det som hände (i Charlottesville) kunde ha inträffat i Tampa, eller var som helst i landet där det finns statyer, säger Brown.
– Jag tänkte själv på hur jag skulle försöka förklara det här för min dotter om hon var gammal nog, hur skulle jag förklara att någon inte gillar henne? Eller varför det här händer i världen just nu? Det gav mig en slags motivation att jag allt i min makt för se till att samhället blir en bättre plats för henne och alla andra.

KÖPTES SOM EN HYLLNING TILL ”PATRIOTERNA”

Brown säger att han aldrig har varit vid statyn, som är belägen vid domstolsbyggnaden i Tampa, men att den inte borde vara där.
– Jag tycker inte att sydstatsmonument är något som borde finnas mitt inne i stan framför domstolen. Man pratar om att försöka undvika att skapa splittringar i samhället och det där är en väldigt stor symbol för det mitt inne i staden.

Sydstatsmonumentet i Tampa är en italiensk marmorskulptur vid namn ”Memoria in Aeterna” (”i evigt minne”) som köptes 1911 av United Daughters of Confederacy. Den placerade i Tampa som en hyllning till ”patrioterna i de amerikanska sydstaterna”. Sedan 1952 har det varit placerat utanför domstolsbyggnaden i Hillsborough County.

Källor: Tampa Bay Times, encirclephotos.com

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL