Fredrik Lindgren.
Skellefteå AIK

Nobbade chansen till SM-guld – för att spela med Leksand: ”Känt att jag behövt något nytt”

Han hade kunnat stanna i Skellefteå och jaga ännu ett SM-guld. Men vid 36 års ålder vill Fredrik Lindgren ha en annan utmaning. Därför gick han in till sin storebror, sportchefen Mikael, och berättade att han skulle lämna klubben. Nu ska han försöka hjälpa Leksand tillbaka till SHL.
– Under tidens gång har jag känt att jag behövt något annat, en ny miljö och nytt runt omkring

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför säsongen 1999/00 lämnade Fredrik Lindgren moderklubben Arvidsjaur för spel i Skellefteå. Sedan dess har han varit klubben mer eller mindre trogen under hela sin karriär. Det blev ett kort stopp i Karlstad för spel i Färjestad säsongen 2009/10, men det är givetvis Skellefteå man förknippar den skridskoskicklige backen med.

Han har varit med om att ta upp Skellefteå i elitserien en gång (2006), vunnit två SM-guld (2013, 2014) och fyra SM-silver (2011, 2012, 2015, 2016), men nu är tiden i Västerbottensklubben över för 36-åringen.
– Under tidens gång har jag känt att jag behövt något annat, en ny miljö och nytt runt omkring. Nu har jag ändå börjat komma i den åldern där jag funderat på vad jag ska göra och snacket där hemma har varit om jag skulle lägga av eller prova något annat, säger Fredrik Lindgren när hockeysverige.se träffar honom för en intervju efter Leksands fysträning i Tegera Arena.
– Kroppen känns väldigt bra så då föll det sig naturligt att jag skulle prova något annat. Det kändes bra att vara kvar i Sverige. Jag har tre barn och att bryta upp dom och flytta utomlands kändes inte riktigt aktuellt. Därför blev det Leksand.

”ALLA IDROTTSMÄN BEHÖVER EN MOROT”

En som påverkade Fredrik Lindgrens val av ny klubb var tidigare Leksand och Skellefteå-spelaren Gabriel Karlsson Pears. 
– Klart att ”Gabbe” varit med i processen eftersom vi känner varandra jätteväl sedan tiden i Skellefteå. Jag bollade lite med honom och han har påverkat mig åt det positiva hållet, så han har varit med i bilden han också.

Nu byter du ner dig från SHL till Hockeyallsvenskan, varför väljer du att ta ett sådant steg?
– Som du sa så har jag spelat på den högsta nivån så pass länge och ser det ändå inte som ett ned byte. Däremot har jag gjort den här resan med Skellefteå förut. Vi var ju i allsvenskan och tog klivet upp och just dom känslorna som blir då man lyckas med någonting är otroligt bra.
– Det är svårt att beskriva, men jag hoppas att få vara med om samma sak här givetvis, att ta klivet upp igen.

Är det en utmaning som kittlar lite extra?
– Absolut, så är det. Alla idrottsmän behöver en morot att sträva efter. Inte minst då man kommer upp i åren.


Fredrik Lindgren firar SM-guldet 2013. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”KÄNDE TIDIGT ATT JAG VILLE PROVA NÅGOT ANNAT”

Det fanns även en öppning för Fredrik Lindgren att stanna i Skellefteå ytterligare en säsong, men efter att ha haft en dialog med sin bror Mikael Lindgren, sportchef i Skellefteå, kom dom överens om att den 36-åriga backen skulle röra på sig söder ut.
– Vi hade ett avtal som låg med ett optionsår. Micke och Skellefteå ville att jag skulle vara kvar, men det här var något som hade vuxit fram inom mig. Det fanns en dialog, absolut, men jag kände ganska tidigt att jag ville prova något annat.

Och det är var inga problem för Micke att acceptera?
– Det var absolut inga problem. Vi har haft en proffsig relation hela tiden. Visserligen är vi bröder så det blir lite känslor på så vis, men det finns inga hard feelings.

Fredrik Lindgren har haft en fantastiskt framgångsrik tid i Skellefteå, men när vi ber honom plocka ut höjdpunkten under hans tid i klubben blir det svårt för honom att ta fram russinet ur kakan.
– Det är en jättesvår fråga. Avancemanget upp i dåvarande elitserien var väldigt, väldigt stort för oss i och med att vi hade varit utanför så länge. Vi hade misslyckats och fallit på det berömda håret under så många år, bland annat här, säger Fredrik Lindgren med ett leende och nickar ut mot den nu folktomma arenan.
– Det var en otrolig känsla att ta klivet upp givetvis, men det är två väldigt olika saker att jämföra. SM-guld, då är man bäst i Sverige och en väldigt stor grej att vara med om. Båda sakerna har etsat sig fast näthinnan och är häftiga grejer.

JÄMFÖRS MED TIMANDER OCH FRÖGREN: ”KÄNNER INGET TRYCK”

Fredrik Lindgren, 36, och Jesper Ollas, 33, blir Leksands två åldermän den här säsongen, vilket också innebär att de båda får lite speciella roller i laget.
– Min roll blir lite grann som jag hade i Skellefteå. Jag får delge min kunskap som jag har dragit på mig under alla år och erfarenheten. Det är många unga killar här, men så var det även uppe i Skellefteå.
– Jag får försöka bli en ledarfigur både på och utanför isen givetvis. Som jag sa så den erfarenhet jag har byggt på mig får jag försöka sprida vidare. I mångt och mycket handlar det om lite lugn och att vara en ledarfigur helt enkelt.

Leksand har haft Mattias Timander och Jonas Frögren som just lugna och trygga försvarsklippor när det blåst kallt. Nu förväntar sig många att du ska iklä dig samma roll, känner du en extra press att uppfylla dom förväntningarna?
– Det kanske blir så automatiskt med tanke på att Leksand gått upp båda gångerna när dom varit här. Jag kan i alla fall tänka mig att det är den bild folk har på sina näthinnor.
– Jag kan inte säga att jag känner något tryck på så sätt, men däremot är det kanske vad Leksand har sökt, att ha en lite äldre pjäs som är en lite ledare och så vidare. Det ska jag försöka bidra med.

Det finns en annan aspekt i och med att du kommer från Skellefteå. Klubben har fostrat en rad skickliga backar, är det här något du kommer ta med dig ner till Leksand och jobba vidare med bland föreningens unga backar?
– Självklart kommer jag försöka mitt jobb till 110 procent. Det blir väl samma sak här, att vi får försöka hjälpas åt så att alla blir så bra som möjligt givetvis.
– Min roll där blir ingen större skillnad mot den jag hade i Skellefteå. Vi ska hjälpas åt att ta kliv och är det någon som behöver hjälp, har frågor och så vidare så finns jag, ”Mackan” (Markus Åkerblom) och ”Limpan” (Örjan Lindmark) där. Men det är inte en kille som ska göra det här utan det är hela laget.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET KÄNNS SHL-MÄSSIGT”

Är det stor skillnad ute på isen, träningsmässigt, mellan Skellefteå och Leksand med tanke på att det är lag i två olika divisioner?
– Jag är faktiskt imponerad över tempot vi har på träningarna nu och sättet vi vill spela. Det är ganska likt det vi hade i Skellefteå. Jag tycker faktiskt att det känns SHL-mässigt, i alla fall nu i början, men vi har varit på is under så kort tid. I alla fall tycker jag att det känns bra.
– Sedan är det så, det finns inga hemligheter, att det alltid är lätt med entusiasm i början och vara väldigt på. När det sedan blir november, december, det är lite mörkt ute och inte alltid jättekul att gå till jobbet det är egentligen då man ställs på prov. Att hela tiden komma till jobbet och göra det dag ut och in är egentligen den svåra biten.
– Att stå nu och säga att skillnaden inte är så stor är en sak, men vi får se under brinnande säsongen hur vi kan hålla i det.

Där har antagligen du en viktig roll genom att vara en förebild?
– Absolut. Uppe i Skellefteå har vi aldrig lämnat någonting åt slumpen. Då vi drog på oss grejerna och gick ut på isen så var det fullt ös. Där har vi på något vis skolat varandra under hela säsongen, att vi ska träna lika bra som vi spelar och inte tvärtom.
– Det får inte vara så att man tränar på en lägre nivå så när man kommer till match känner att ”shit, här går det fort”. Känslan ska vara tvärtom, att vi ska träna på en så hög nivå att matcher känns lättare. Det är en konst att utföra.

Vad är målet för dig den här säsongen i Leksand?
– Det är inget att hymla om, givetvis ska vi ta tillbaka det som är vårt. Det är en lång väg, men vi har bra förutsättningar och förhoppningsvis kommer vi ha en rolig vår, men framför allt en rolig säsong tillsammans.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten