ÖVRIGT

Backlegendaren som vann VM, OS, SM och Stanley Cup – Old School Hockey Tomas Jonsson

Han har vunnit allt som går att vinna. I veckans Old School Hockey berättar backlegendaren Tomas Jonsson om sin makalösa karriär.

Tomas ”Lill-Affa” Jonsson från Falun är en av svensk hockey absolut största spelare. Inte nog med att han verkligen brinner för ishockeyn, han har även skrivit in sig bland dom riktigt stora svenska spelarna genom att bland annat tillhöra den exklusiva samlingen i ”200-klubben” (minst 200 A-landskamper), vunnit Stanley Cup, OS, VM och SM. Till det kan vi dessutom lägga till att han 1995 fick utmärkelsen Guldpucken.

Dessutom har han fått sin tröja hissad till taket på Tegera Arena i Leksand.
– Naturligtvis var det något väldigt stort. Jag hade nio väldigt fina år i Leksand som spelare och dessutom jobbade jag som fyra år där som assisterande tränare. Efter det har Leksand självklart en stor plats i mitt hjärta.
– Tittar du vilka som redan hänger där (Mats Åhlberg, Dan Söderström, Jonas Bergqvist, Nisse Nilsson, Vilgot Larsson, Åke Lassas, Christer Abris och Thommy Abrahamsson) så inser man snabbt hur stort det är för mig. Att sedan få tröjan upphissad samtidigt som ”Sigge” Svensson gör det här extra kul, säger Tomas Jonsson till hockeysverige.se.

Spelade du och Magnus Svensson tillsammans i samma backpar?
– Inte så att vi spelade tillsammans en hel säsong, utan det var mer i powerplay som vi gjorde det.

Vi börjar berättelsen av och med Tomas Jonsson i bandymetropolen Falun under 1960-talet. Trots att han var bollkalle åt bandylaget var det hockeyn som lockade mest.
– Hockeyn var ganska stark i stan och Falun var ett topplag i det som då hette division 2. Säsongen 1968/69 kvalade till och med Falun upp till allsvenskan, som högsta serien hette då. Under flera år på 1970-talet slogs man med Tunabro och Hofors om just kvalplatserna till allsvenskan. En av säsongerna var det Tunabro som drog det längsta strået och vann kvalserien och avancerade upp till allsvenskan.
– Det har även kommit fram väldigt många bra ishockeyspelare från Falun genom åren, t.ex. bröderna Christer och Thommy Abrahamsson, Bosse Andersson, Håkan Hedlöf, Hasse, Tommy och Stig Carlsson, Jan-Olov Kroon och så vidare. Så intresset var nog på topp för hockeyn då.
– Det är väl främst under 1990-talet som Falun har haft det jobbigt på hockeysidan med ett par konkurser och en ganska turbulent verksamhet.

Du debuterade redan som 14-åring i Faluns A-lag, något som måste ha varit väldigt stort?
– Absolut! Speciellt eftersom jag var och tittade på alla A-lagsmatcher redan som barn, men även var med på bortamatcherna som inte spelades alltför långt ifrån Falun. Pappa körde ju bussen åt Falu IF då.

”Affa” Jonsson, var kom namnet ” Affa” i från?
– Pappa, som gick bort för några år sedan nu, hette Alf, vilket blev ”Affa”. Så jag fick bli ”Lill-Affa” hemma i Falun, säger Tomas med sitt typiska leende.

Debuten i Faluns A-lag?
– Det var vid juluppehållet 1974 som jag fick chansen i en träningsmatch mot Yale University. I seriesammanhang debuterade jag mot Skogsbo SK samma säsong.
– Tommy Carlsson, som hade varit i Södertälje, och Stefan Perlström, som senare flyttade till Djurgården, var med. Året efter kom även Håkan Wickberg från Brynäs till Falun och spelade under en säsong och det var något väldigt stort för oss unga grabbar.

Tomas gjorde inte bara stor succé i Falu IF utan även i olika juniorlandslag tillsammans med blivande storspelare så som Mats Näslund, Thomas Steen och Pelle Lindbergh. Men trots närheten mellan Falun och Leksand så valde han att flytta till Örnsköldsvik och Modo 1977.
– Leksand hade väldigt många bra spelare i olika landslag. På backsidan var flera av Leksands äldre landslagskillar kvar i laget som Gunnar Andersson, Roland Bond och Ulf Weinstock samtidigt som en yngre generation med Tomas Nord, Hans ”Lill-Mele Eriksson och Jan-Åke Danielson kommit upp i A-laget. Konkurrenssituationen i Leksand kändes helt enkelt lite för tuff för mig.
– En annan anledning till valet av Modo var att jag ville komma bort en bit från Falun. Hade jag spelat för Leksand hade jag förmodligen åkt hem till Falun varje kväll, men jag ville ju klara mig själv. Sedan fanns Tommy Sandlin i Modo och jag hade läst mycket om honom som tränare och jag ville verkligen träna under hans ledning.

Modo hade väl också ett bra lag med spelare som Tommy Själin, Per Lundqvist, Lars Molin, Hannu Niemi, Sture Andersson med flera, var det inte tufft att slå sig in där med?
– Helt klart hade även Modo ett mycket bra lag. Min tanke var i första hand att få träna med A-laget och spela matcher med juniorlaget. Fast jag fick chansen direkt i A-laget och sedan blev jag kvar där och det blev fyra härliga år i Örnsköldsvik.

Vad kom din backkollega Lasse Lindgren att betyda för dig?
– Han fick dras mycket med mig där uppe första året skrattar Jonsson och fortsätter:
– Jag fick härja ganska fritt allt medan Lasse hela tiden fanns på plats och sopade upp efter mig. Han har givetvis betytt väldigt mycket för mig och om det var i Falun som jag lärde mig grunderna inom hockeyn, så var det under de första åren i Modo som jag lärde mig tänka hockey.

Andra säsongen i Modo fick Tomas Jonsson som nittonåring vara med och vinna SM-guld med Modo. I finalserien besegrades Djurgården med 2-1 i matcher och Jonssons spel tog honom till VM i Moskva samma säsong.
– Den största anledningen till att vi vann SM det året var att vi tränade kopiöst hårt under Sandlins ledning. Sedan hade vi Sune Ödling i målet som gjorde en grymt bra säsong. Vi hade även en finsk landslagsman som heter Mikko Leinonen och som avgjorde flera viktiga matcher åt oss.
– Året därpå gick det sämre för Modo. Vi missade slutspelet och var till och med nära att hamna i kvalserien. Varför har jag inget bra svar på men det kan kanske ha handlat om att vi blev lite nöjda med att vi vunnit guldsäsongen dessförinnan. En liknande reaktion som Modo verkar ha haft efter guldet 2007.

I Islanders.

Du hade spelat i VM 1979 och OS 1980 och saknade inte NHL-anbud. Varför dröjde det till 1981 innan du åkte över till NHL och New York Islanders?
– Jag draftades redan 1979 av New York Islanders men jag pratade en hel del med Inge Hammarström och Dan Labraaten som var där borta och spelade då. Båda sa till mig att när du har spelat och varit ordinarie i två VM-turneringar då först är du mogen för att ta en plats även i NHL. Det här var något som jag tog fasta på och som gjorde att jag valde att vänta lite med att åka över dit.
– Samtidigt lockade spel i OS 1980 men även VM på hemmaplan 1981 vilket även också fick mig att vänta med att åka över.
– Vid VM 1981 åkte jag på en ledbandsskada i knäet redan efter en och en halv match. Jag var lite orolig att Islanders skulle tacka nej till mig. Men redan andra dagen på sjukhuset kom en fin blombukett från Islanders ledning där det stod att jag skulle krya på mig och att inget hade förändrats.

Du hade bott i Falun och i Örnsköldsvik, nu väntade alltså New York. Det måste ha varit en stor omställning socialt?
– Oh ja, speciellt som jag var riktigt dålig på engelska. Tack och lov fanns Anders Kallur och Stefan Persson redan på plats i New York då jag åkte över så jag hade turen att kunna ta rygg på dom båda.
– Under mina första ett och ett halvt år borta i NHL gjorde jag inga som helst intervjuer. Media undrade väl vad jag var för konstig figur. Men det handlade om att jag skämdes över min engelska. Då ångrade jag mig verkligen att jag inte gått in mer för skolan.
– Hockeyns språk är lika över hela världen så på isen fungerade det bra hela tiden. Men socialt var det betydligt tuffare. Min fru Kristina var ju redan innan vi åkte över väldigt bra på engelska så hon skötte allt runt omkring hockeyn i början.

När Tomas Jonsson kom över till New York Islanders hade klubben vunnit två raka Stanley Cup-titlar. Organisationen hade byggt upp ett helt nytt lag med relativt okända spelare som nu hade blommat ut till NHL-stjärnor. I laguppställningen fanns namn som Bryan Trottier, Mike Bossy, Billy Smith och Denis Potvin.
– Vi hade ett fantastiskt bra lag där egentligen alla spelare var drivande i och kring laget på sitt sätt. Trottier och Bossy avgjorde väldigt många jämna matcher åt oss. Vi hade hårt jobbande spelare så som ”Bobby” Nystrom, Clark Gillis, John Tonelli och Bob Bourne, bra backar som exempelvis Denis Potvin men även bra målvakter i Billy Smith och Roland Melanson. Just helheten i laget var nog vår styrka under åren som vi vann Stanley Cup.

Går det att värdera vilket av Stanley Cup, OS, VM eller SM som är det största att vinna?
– För mig är det omöjligt. Jag värderar nog alla vinsterna lika högt och det härliga är nog att få vara med om att vinna något med ett lag.

Tomas Jonsson.

Under Tomas Jonssons åttonde säsong i Islanders meddelade klubbens general manager, Bill Torrey, att Jonsson hade blivit köpt av Glen Sather i Edmonton Oilers. Där kom han att spela tillsammans med stora namn som Mark Messier, Glenn Anderson, Jari Kurri och Grant Fuhr. Trots ett fint kontraktsförslag efter säsongen från Edmonton valde Jonsson att återvända hem till Sverige.
– Äldsta dottern, Camilla, var sju år då och skulle börja skolan och trots att vi pratade svenska när vi var i huset i New York talade hon mer engelska än svenska. Vi valde att flytta hem samtidigt som jag själv ville börja en utbildning för ett fortsatt liv efter hockeyn.
– Vi ville bo i Falun och jag kunde tänka mig att spela hockey ytterligare en eller två säsonger. Innan jag hade flyttat hem ringde Dan Labraaten mig och frågade om jag var intresserad av att spela för Leksand. Ja, ja jag kommer till er svarade jag men Danne trodde väl inte riktigt på det.
– Jag ville ju spela ishockey ett par år till och något annat alternativ än Leksand fanns aldrig för mig. Det var i Leksand jag ville spela och det blev inga två år utan det blev i stället nio säsonger. Mest berodde det på att vi hade enormt roligt tillsammans i Leksand under mina år i klubben.

Arkivbild

Tomas Jonssons första säsong i Leksand slutade med att Luleå vann den avgörande kvartsfinalen med 3-2. Leksands och Tomas Jonssons två säsonger därpå blev betydligt tuffare då det båda åren blev spel i hockeyallsvenskan efter jul.
– Första året i allsvenskan och kvalserien var jobbigast. Vi vann den allsvenska finalen, som det då hette, mot Frölunda med 3-1 i matcher och höll oss kvar i Elitserien. Jag hade satt en enorm press på mig själv och när vi väl hamnade i kvalserien tappade jag all glädje och kände i stället bara oro för att vi skulle åka ur. När slutsignalen ljöd efter den fjärde matchen och det stod klart att vi var klara för elitserien släppte all press och en enorm glädje och lättnad infann sig. Känslan var fantastisk när vi åkte omkring där på isen i ”gamla ladan” och blev hyllade av alla fansen.
– Andra året i kvalserien var jag egentligen aldrig orolig utan vi hade ett så pass bra lag att vi visste hela tiden att det skulle ordna sig.

Var det naturligt att du direkt vid din ankomst till Leksand skulle kliva i en ledarroll som spelare?
– Det bara blev så eftersom jag just kommit hem från NHL och dessutom spelade jag i landslaget…
Tomas tystnar lite innan han fortsätter:
– Med facit i hand tog jag kanske på mig för mycket ansvar för snabbt. Men samtidigt ville jag ju så enormt mycket med hockeyn och Leksand.

Ditt roligaste minne eller bästa säsong med Leksand?
– SM-slutspelet 1997 då vi förlorade semifinalspelet mot Färjestad med 3-2 i matcher. Jag tror inte mindre än fyra av matcherna gick till ”sudden”.
– En annan riktigt bra säsong var 1993/94 då vi hade Wayne Fleming som coach och vann elitserien. Vi hade ett riktigt bra lag då men jag vill nog säga att OS-turneringen i Lillehammer gjorde att vi inte vann guld det året eftersom vi hade väldigt många av våra spelare med där (Tomas Jonsson, Jonas Bergqvist, Niklas Eriksson, Roger Johansson, Magnus Svensson, Greg Parks och Peter Ciavaglia).
– Det var ganska turbulent under en tid i Leksand och mellan åren 1989 och 1992 hade vi inte mindre än åtta olika tränare (Christer Abris, Hans ”Lill-Mele” Eriksson, Bengt ”Fisken” Ohlson, Dan Labraaten, Staffan Tholson, Roger ”Sotarn” Lindqvist, Dan Söderström och Olle Öst.). Sedan kom Olle Öst och Björn Doverskog in och styrde upp Leksand då man bland annat tog in Wayne Fleming som tränare.
– Jag minns första träningen med Wayne när vi fick åka runt med namnlappar på hjälmarna och göra basic-övningar för att verkligen få killarna att börja om från början, skrattar Jonsson.

Tomas Jonsson har gjort inte mindre än 200 A-landskamper och hans första stora turnering var vid VM 1979.
– Vid VM i Moskva kom vi trea minns jag. Hela turneringen var fantastiskt kul och vi ställde upp med ett väldigt ungt lag. Mats Näslund, Pelle Lindbergh, Thomas Eriksson, Bengt-Åke Gustafsson var exempelvis med.
– Det roligaste minnet från den turneringen var på banketten då det skulle delas ut pris till bästa målvakt, back och forward i respektive lag. Sovjet var först ut och där valdes Tretjak, Vasiljev och Petrov. När det var vår tur blev Pelle bästa målvakt, jag bästa back och Näslund bästa forward. En fantastisk upplevelse eftersom ryssarna som hade fått pris var mina idoler och som man haft på samlarbilder som grabb hemma i Falun.

Tomas Jonsson om OS 1980:
– Mitt första OS och det man tänker på direkt är ju när ryssarna fick stryk av USA. Jag minns då vi kom till hallen dagen efter den matchen och en hel vägg var fylld av olika gratulationstelegram till USA:s lag. Till och med presidenten hade skickat ett telegram.
– Vi spelade oavgjort i första matchen mot USA och blev ganska sågade i pressen dagen efter. Men Sverige skulle visa sig vara det enda lag som tog poäng av USA i den här turneringen.

Tomas Jonsson om Canada Cup 1981 och 1987:
– Canada Cup 1981 var ingen höjdare. Vi hade ett väldigt bra lag med en bra mix av spelare. Men vi visste inte hur vi skulle spela, om vi skulle spela som i NHL eller mer europeiskt. Sverige slutade väl näst sist har jag för mig.
– Canada Cup 1987 gick betydligt bättre och vi slog Sovjet i en mycket bra match som spelades i Calgary. Det var nog första gången som jag hade varit med och slagit ryssarna i en stor turnering. Senare förlorade vi semifinalen mot samma Sovjet med 4-2.

Tomas Jonsson om VM-guldet 1991:
– En enormt bra och kul turnering där vi hade ett väldigt starkt lag. Det första jag kommer att tänka på är Mats Sundins mål på Sovjet när han först rundar Fetisov och sedan lägger in pucken mellan benen på deras målvakt Trefilov.
– En annan viktig händelse i turneringen var då vi vände ett 2-4 under läge mot Finland i sista minuten genom två snabba mål av Mats Sundin. Det kom att betyda mycket för oss moraliskt.

Tomas Jonsson om OS 1994:
– Precis som i flera framgångsrika turneringar så hade vi en väldigt bra mix av gamla och unga spelare. Vi hade ett fruktansvärt bra powerplay och när vi fick chansen till att spela i numerärt överläge vankades det nästan alltid mål. Hela turneringen var fantastisk kul med mycket folk och en härlig inramning. Givetvis kommer man alltid att komma ihåg Peter Forsbergs straff i finalen.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter sin tid som spelare så har Tomas Jonsson tränat bland annat Leksand, Falun, Brynäs och Esbjerg men även provat på rollen som assisterande förbundskapten. I både Sverige och Danmark.
– Man får lägga ner betydligt mer tid som tränare än som spelare. Som spelare var hockeyn slut när du lämnade ishallen, men som tränare lever du i tankarna dygnet runt med hockey.
– Att få vara med Tre Kronor var något alldeles speciellt. Jag var med till Moskva och assisterade Bengt-Åke Gustafsson. Det blir inte riktigt samma sak som att träna ett lag eftersom du inte har speciellt lång förberedelsetid på dig inför turneringen. Vi hade med oss ett ungt lag dit och för mig och övriga ledare handlade det mycket om att vara med och hjälpa killarna med den omställning som det är att spela den turneringen. Trots allt har jag ju en viss erfarenhet därifrån genom åren, avslutar Tomas Jonsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 25 november
18:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
18:00 Björklöven - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Carolina Hurricanes NHL
19:00 HV 71 - Leksand SDHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche NHL
20:00 Chicago Blackhawks - Montreal Canadiens NHL
20:00 Minnesota Wild - Toronto Maple Leafs NHL
20:00 Washington Capitals - Calgary Flames NHL
20:30 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
21:00 Anaheim Ducks - Ottawa Senators NHL
23:30 Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins NHL
lördag 26 november
02:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
02:00 Detroit Red Wings - Arizona Coyotes NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
02:00 Tampa Bay Lightning - St Louis Blues NHL
02:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
02:30 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:30 San Jose Sharks - Los Angeles Kings NHL
12:00 Linköping - Modo SDHL
13:00 Djurgården - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Vita Hästen - Östersund Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - Leksand SDHL
15:15 Frölunda - Linköping SHL
15:15 Oskarshamn - Timrå SHL
15:30 AIK - SDE SDHL
18:00 Malmö - Växjö SHL
18:00 Skellefteå - Leksand SHL
18:00 Rögle - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Brynäs - HV 71 SHL
18:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 New York Rangers - Edmonton Oilers NHL
19:45 Rapperswil - Zug National League
20:45 Modo - Björklöven Hockeyallsvenskan
22:00 Carolina Hurricanes - Calgary Flames NHL
00:30 Florida Panthers - St Louis Blues NHL
söndag 27 november
01:00 New Jersey Devils - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 New York Islanders - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
12:00 Linköping - Luleå SDHL
13:00 Djurgården - Modo SDHL
15:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
20:00 Minnesota Wild - Arizona Coyotes NHL
måndag 28 november
01:00 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
02:00 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Seattle Kraken NHL
04:30 Los Angeles Kings - Ottawa Senators NHL
19:00 HV 71 - Modo SDHL
tisdag 29 november
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:00 Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 St Louis Blues - Dallas Stars NHL
03:30 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Brynäs - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Malmö - Rögle SHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:45 Davos - Biel National League
onsdag 30 november
01:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Montreal Canadiens - San Jose Sharks NHL
01:30 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
02:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
02:00 Nashville Predators - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
04:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
19:00 Brynäs - AIK SDHL
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Modo Hockeyallsvenskan
torsdag 01 december
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks NHL
03:30 Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers NHL
19:00 Örebro - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Timrå - Frölunda SHL
19:00 Oskarshamn - Malmö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
19:00 Leksand - HV 71 SHL
19:00 Skellefteå - Luleå SHL
fredag 02 december
01:00 New Jersey Devils - Nashville Predators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Buffalo Sabres - Colorado Avalanche NHL
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
04:00 Seattle Kraken - Washington Capitals NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
19:00 Kristianstad - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - SDE SDHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten