Jonatan Bjurö.
Nyheter

Efter de turbulenta åren – blir han näste målvakt att klösa sig vidare? ”Jag kommer definitivt få svettas”

ANNONS

Han slog igenom med Västerås i Hockeyallsvenskan för ett par säsonger sedan och spelade till sig ett SHL-kontrakt. Efter två turbulenta säsonger i Modo med degradering första året och missat kvalspel det andra tar nu målvakten nya tag i IK Pantern. En klubb som har historik av att slussa målvakter vidare i deras karriärer.
— Händer det något och man får chansen är det en bonus, berättar Jonatan Bjurö för hockeysverige.se.

I torsdags presenterade IK Pantern fyra nya spelare till kommande säsong. En av dem är målvakten Jonatan Bjurö som lämnar Örnsköldsvik och Modo efter två säsonger och flyttar söderut igen.
— Jag tycker de har en spännande satsning och jag blev imponerad av dem förra året när vi mötte dem med Modo. De höll sin ”gameplan” i 60 minuter och var verkligen en maskin, berättar målvakten för hockeysverige.se om sin nya klubb och fortsätter:
— Sen har jag fått en väldigt proffsig bild av tränarstaben och samarbetet med målvaktstränaren.

När IK Pantern tog klivet upp i Hockeyallsvenskan 2015 gick man in till det nya äventyret med Jonas Gunnarsson och Viktor Andrén som målvaktspar. Gunnarsson var inlånad från grann- och samarbetsklubben Malmö och försvann redan efter fyra matcher i Panterntröjan då SHL-laget drabbades av skador på målvaktssidan. Han gjorde succé i högsta ligan och tog förra säsongen chansen i Nashvilles organisation. Han återfinns nu i HV71 där han har kontrakt fram till oktober. Andrén återfinns i Växjö.
Förra säsongen var det Tex Williamsssons tur att briljera mellan stolparna i Malmö Isstadion. Han har nu ett SHL-kontrakt med Malmö, men ska kommande säsong spela på lån i Leksand. Ni kan läsa mer om det här.

INGET SOM PÅVERKADE

Panterns historik av att slussa vidare målvakter till ädlare uppdrag var dock inget som påverkade Bjurös beslut.
— Inte speciellt. Jag kan inte säga att jag tittade speciellt på det. IK Pantern passade mig bäst av de alternativen jag hade.
— Sen vet jag att de spelar ett bra ett bra grundspel vilket underlättar för målvakterna samtidigt som målvakten hjälper försvaret så det ser stabilt ut. Det går hand i hand.

Bjurö har Jonstorp som moderklubb men spenderade tre av sina fyra juniorår i AIK. Det sista gjorde han i det då Hockeyallsvenska laget Malmö i par med nuvarande landslagsmålvakten Markus Svensson. Åtta matcher blev det då i Malmödressen under en säsong där han också spelade för just IK Pantern, då i Hockeyettan.
— Det var ett tufft steg att gå från ett juniorlag till ett seniorlag, konstaterar 26-åringen.
— Speciellt med Malmös ambitioner och hela den biten. Jag var inte mogen, varken fysiskt eller mentalt för vad som krävdes. Det var annat i Malmö när man var en av två, än vad det var i AIK där jag kom upp från juniorerna och bara kunde köra. Sen kände jag ändå att jag hade kapaciteten i mig, men det kanske var lite tidigt för mig där, funderar han över tiden i Malmö 2010/2011.

BROKIG TID

Efter året i Malmö följde en brokig tid med många klubbyten. Han gick till Borås i Hockeyallsvenskan 2011 och skrev på även för ett andra år. Klubben beviljades dock ingen elitlicens och karriären gick vidare en säsong i Norge och Sparta Sarpsborg. Där fick han beskedet att han inte fick vara kvar och säsongen 2013/2014 tillbringades på Gotland och klubben Visby/Roma i Hockeyettan. Säsongen därefter blev det spel i Hockeyallsvenskan för Västerås och där kom genombrottet som gav SHL-kontrakt med Modo.
— Jag fick chansen att klättra upp i systemet rätt fort där och det var inget att tveka på när Västerås och Modo hörde av sig. Man vill ju ta chansen. Det har definitivt varit en krokig resa, sammanfattar han de sju åren efter AIK.

De två säsongerna i Modo innehöll SHL-degradering och missat kvalspel uppåt. I Örnsköldsvik är det allt annat än ett godkänt betyg för ortens hockeylag.
Hur var den tiden? Utifrån känns det nästan som en horribel press med tanke på klubbhistoriken.
— Jag har lärt mig med tidens gång att skärma av mig från sociala medier och nyheter. Det skrivs alltid och läser man något och tar åt sig så är det lätt att det berör. Läser man något fel då så är det inget man blir bättre av.
— Men det är klart att det fanns en press. Framförallt året i SHL när vi hade ett bra lag, men fick verkligen inte ut det på papperet. Det var egentligen likadant år två. Det var två lärorika år helt klart.

NÖJD MED MÅLVAKTSPARET

Som sin målvaktspartner kommer Jonatan Bjurö få Robin Jensen. 21-åringen är fostrad i Djurgårdens juniorverksamhet och spelade förra säsongen för Kallinge/Ronneby i Hockeyettan. Två för året nya målvakter i IK Pantern och även målvaktstränaren Henning Sohlberg är ny ifrån HV71 Dam. Han är nöjd med målvaktsparet han fått till sitt förfogande.
— Det är två kompetenta målvakter med olika bakgrund, inleder målvaktstränaren.
— Det är en ynnest att få ha en rutinerad målvakt som vet hur det går till på nivån, samtidigt som vi har en oprövad målvakt som också vill uppåt. Både Bjurö och Jensen vill spela i SHL, det är inget snack om det.

Om vi fokuserar just på Jonatan Bjurö?
— Vi har varit på is ihop i två veckor och han är väldigt lugn i sitt spel och väldigt trygg som person utanför isen. Han utstrålar trygghet helt enkelt.
— Han är väldigt noggrann tekniskt och det är inget slarv, varje gång han gör en övning så är den hundraprocentig.

REDAN TRÄNAT MED MALMÖ

Jonatan Bjurö förväntar sig en kamp om målvaktsspaden i vinter och känner inte att han kan slå sig till ro för att han är mer rutinerad än Robin Jensen.
— Han gjorde det bra under sitt första seniorår och jag kommer definitivt få svettas för att få spela, jag förväntar mig inget annat. Jag ska pusha honom till att bli bättre och han ska pusha mig till att bli bättre. Då kommer det bli riktigt bra för båda två.

Jonatan Bjurö berättar att han varit med Malmö på några av under förra veckans ispass för att fylla upp en vakans på målvaktssidan. Med historiken i åtanke borde det ligga nära till hands att målvakten har SHL-istid i blick vid eventuella skador på de ordinarie målvakterna Christopher Nihlstorp och Oscar Alsenfelt i Redhawks. Men skulle det bli så är det bara en bonus enligt honom själv.
— Det är inget som är uttalat. Sen vet jag att det finns ett tätt samarbete, jag inte hur det blir när vi sätter igång med seriespel och hela den biten. Händer det något och man får chansen är det en bonus. Men jag är IK Pantern-spelare och det är där mitt fokus ligger, jag kan inte blicka för långt fram eller ”tänk om, tänk om…” Jag vill ta mig så långt som möjligt med IK Pantern så är jag övertygad om att det kommer hända bra saker därefter.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch