Nyheter

HOCKEYKORTET: Diskjockey och AIK-legendar

ANNONS

Mats Ulander är Kiruna-killen som blev legendar i AIK men även tog sina egna vägar vid sidan av isen. Ofta såg man ”Ullis” på olika inneställen som diskjockey i Stockholm, men nästan alltid nykter eftersom han var oerhört seriös som idrottsman.
– Det gick inte festa och dricka alkohol under säsongerna. Jag drack någon pilsner ibland, men jag var ganska seriös i min hockey och var väldigt vältränad jämt. När du blir lite känd så får du också en skjuts in i mycket annat. Jag lärde känna många kända människor och träffade väldigt mycket kulturfolk och har hela tiden haft otroligt roligt. Det blev så att jag och Ted Åström umgicks en hel del då och även nu, har Mats Ulander berättat för hockeysverige.se.

”Ullis” var även med i Tre Kronor vid 48 tillfällen. Dessutom en flitig gäst i Vikingarna, alltså det som var Sveriges B-landslag. Han spelade även en VM-turnering. Det var 1982 i Tammerfors och Helsingfors. Tre Kronor, ledda av Anders ”Ankan” Parmström, slutade fyra.
– AIK hade julfest på en krog utanför Gröna Lund. Tre Kronor-truppen till Izvestija var redan uttagen. Leif Holmgren skulle vara med men han är skadad. Då kommer ”Ankan” fram till mig och viskar ”Har du lust att åka med oss till Moskva? Jag tar ut dig till landslaget och du får spela i stället för Holmgren.” Det kändes verkligen i hela kroppen och jag blev så jäkla glad. Det var min debut.
– Jag gjorde en bra turnering och kom med till VM. Dit var jag bra förberedd och fruktansvärt vältränad. Då sätter ”Ankan” in mig tillsammans med Håkan Loob och Thomas Rundqvist som spelade i Sveriges bästa femma då tillsammans med Janne Ingman, men han kom inte med. Det var den här svenska politiken att ingen klubb skulle ha någon favör. Alla ska behandlas lika.
– Loob tar min högerkant som jag var inkörd på med vinklar och hur jag trampar in på mål så jag fick spela på vänsterforward hela jävla VM. Det var ingen bland publiken eller runtomkring som märkte det. Tyvärr höll jag käften om det här, jag borde gått ut och sagt något.

Även en ung Wayne Gretzky spelade i den turneringen. En spelare som Mats Ulander blev bra kompis med.
– Jag hade ett reklamkontrakt med MacArvid som hade tagit in en skridsko från Amerika som hette Daoust. Vi mötte Kanada, som hade ett fult gäng med Bob Gainey, Bobby Clarke, Bill Barber och så vidare, men även Gretzky.
– Sen träffade vi Gretzky eftersom Daoust ville göra ett jobb med honom och mig. Vi skulle fota honom och mig med den här skridskon och vi gjorde det här jobbet på hans hotellrum.
– Det var ingen som brydde sig på den här tiden att man gick ut när det var frikväll. Vi gick på något som hette Silverbar i Helsingfors. Jag och Gretzky hade funnit varandra på något sätt. Han hade gått till Silverbar den kvällen med sin fotograf som jämt var med honom då. Fotografen var med som en liten smurf, skrattar Ulander och fortsätter:
– Vi käkade med laget och efter det gick några av oss till Silverbar. Alla drack ju öl. Det var bara öl, öl, öl, speciellt NHL-spelarna. Av någon anledning kom jag dit lite senare. Då satt Gretzky där med den lilla fotografen vid ett runt bord och varje decimeter på det här bordet var täckt med ölglas. Det var folk runtomkring honom och då hade han tydligen sagt att ingen rör en öl för än Ulander kommer. När jag kom blev det glädje och folk fick ta bärsa.

Hade ni bra kontakt efter VM också?
– Ja, vi hade lite kontakt efter VM. Jag blev draftad för Edmonton Oilers 1979 eller 1980, vilket jag berättade för honom. Något som han även hade hört.
– Jag frågade honom om han tyckte att jag skulle komma över dit och träna, men sedan rann det där ut i sanden. Jag satt ju också fast i ett avtal med AIK samtidigt som inte många visste vad Edmonton var eftersom dom var ganska nya i NHL. Edmonton kom från WHA och jag tänkte att vad ska jag upp till prärien och spela i NHL för?
– Jag fick ett kontraktsförslag som Björn Wagnsson hade förhandlat fram. Jag tror att jag skulle få 80 000 dollar. Självklart skulle jag ha skitit i Sverige trots att jag satt fast i kontrakt med AIK och stuckit över.

Blev du stoppad av AIK?
– Jag vill inte använda ordet stoppad. Jag var väldigt betydelsefull för AIK eftersom jag då var en av laget bättre spelare och framförallt landslagsspelare. Jag hade ett år kvar på kontraktet vilket innebar att AIK dubblade övergångssumman.
– Ägaren, Peter Pocklington, var en ganska sparsam person och kände dessutom inte till mig speciellt mycket och ville inte betala så mycket pengar för mig.

Idag jobbar Mats Ulander på AIK:s eventsida, men syns också till och från som diskjockey runt om i Stockholm.

Hockeykortet är från Semic Press VM-album 1982.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL