Old School Hockey

HOCKEYKORTET: Leksandsikonen om att åka hiss

ANNONS

Han är en av de mest klassiska spelarna som någonsin dragit på sig en Leksandströja. Men till skillnad mot de flesta andra som nämns i samma ordalag var Jens Bergenström inte med under någon storhetstid. Istället för slutspel och guldjakt fick Borlängeprodukten fokusera på att leda återtåget till SHL.

Leksand har under många år varit ett så kallat hissåkargäng. Guldåren 1969, 193, 1974 och 1975 har känts ganska långt borta. Inte då bara för att det sportsliga inte har varit tillfredsställande utan även för att klubben haft en ekonomi som varit i gungning.

Mellan åren 2005 och 2013 missade Leksand gång efter annan att kliva upp i elitserien. Under säsongen 2010/11 kliver tidigare stormålvakten Tommy Salo in som sportchef i Leksand. Hans ledarskap skulle säsongen 2012/13 ta Leksand tillbaka till elitserien/SHL.
Jens Bergenström hade spelat i Leksand sedan 2004, förutom en kort avstickare till SaiPa i Finland. Han berättar:
— Framförallt är Tommy Salo en enorm vinnarskalle. Han ville verkligen vinna till varje pris och han införde att det inte var okej att förlora någon match. Vi skulle vinna alla matcher. Det här passade mig bra eftersom jag själv var en vinnarskalle.

Smittar det av sig på hela laget och även är det som längre fram tar Leksand upp till SHL?
— Det var många grejer som gjorde att vi gick upp. Framförallt var det lugn och ro i laget den säsongen. Vi visste att det inte skulle hända så mycket med truppen. Det gjorde att alla i truppen visste vad som gällde hela tiden och alla hittade sina roller.
— Sedan hade vi ett fantastiskt lag, förmodligen det bästa lag som jag har spelat med i Leksand. Vi hade Mattias Timander som kom med alla sina NHL-matcher och spelare som Filip Forsberg och Michael Raffl som var så pass bra att dom stack till NHL säsongen efter. Då hör det till saken att dom båda inte ens var topp på poängligan i kvalserien. Det var ett komplett lag.

Kan du klä ord på känslan, vad som bubblar i dig, efter matchen mot Rögle då det står klart att Leksand är tillbaka i högsta serien?
— Det är fortfarande svårt att beskriva vad som händer då. Det var så många års kamp och press på att gå upp som äntligen uppfylldes. Den känslan av glädje och lättnad som var då den har jag aldrig upplevt tidigare och inte heller senare gällande hockey.

Upplevde du också att du var en av spelarna som skulle leda och också ledde det här laget?
— Ja, men så var det. Jag var helt klart en av dom som var med och ledde laget. Jämfört med förra gången vi gick upp så är det en väldig skillnad att vara med och spela och göra avgörande mål mot att sitta på bänken.

TURBULENT

Det blir två säsonger i SHL för Leksand. Sedan åker laget ur högsta serien igen efter en väldigt turbulent säsong där sportchefer och VD inte kunde dra åt samma håll och återigen var det en allmän röra i klubben.
— Det var bara strul hela den säsongen. Till slut stod Leksand med en produkt som inte klarade av pressen på slutet. Samtidigt tror jag att den säsongen var viktig för föreningen. Ser man till hur klubben agerat efter den säsongen så tror jag att man till slut lärde sig att man inte kan hålla på så här. Det tror jag också är en av anledningarna till att Leksand gick upp säsongen 2015/16 och även kommer ha en väldigt bra framtid.

Hur mycket påverkade allt runt omkring er spelare?
— Händer det någon grej under en säsong så påverkar inte det så mycket. När det blir för mycket blir du påverkad.
— Du kan säga vad du vill om att vi spelare ska prestera på isen eller att man inte ska bry sig. Men blir det för rörigt, det spelar ingen roll vilken organisation eller arbetsplats det är, då påverkar det för mycket till slut.

Idag är Jens Bergenström en flitig besökare på Leksands hemmamatcher i Tegera Arena.

Hockeykortet kommer från City Press Hockeyallsvenskan 2012/13.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL