Nyheter

HOCKEYKORTET: Bästa vännen om beskedet som chockade ett helt land

ANNONS

Stefan Liv var redan innan hans bortgång en mycket uppskattad person i både HV71 och Tre Kronor. Hans lite speciella sätt att vara hade även gått in i svenska folkets hjärta. Givetvis var han även en mycket skicklig målvakt också vilket hans meritlista vittnar om. OS-guld 2006, VM-guld 2006, VM silver 2004, VM brons 2002 och 2009 samt svensk mästare tre gånger, 2004, 2008 och 2010. Dessutom fick han guldpucken 2008.
– Första gången jag såg Stefan Liv spelade han med landslaget i Finland, berättar Stefan Livs goda vän i HV71 och landslaget Johan Davidsson för Old School Hockey och fortsätter:
– Då var jag där i Finland och spelade. Han fick hoppa in och spela ett byte som målvakt för att sedan hoppa ut igen. Det var något som den andra målvakten behövde göra. Det var första gången jag fick se den här nya unga lovande killen.

Den 7 september 2011 kom chockbeskedet att det skett en flygplansolycka nära Jaroslavl där Stefan Liv och hela hans lag Lokomotiv hade förolyckats.
– Det var Jönköpingsradion som ringde mig när jag stod och målade plankor som jag skulle använda till att bygga en friggebod. Man frågade om jag hade hört någonting om hockeylaget i Ryssland som störtat. Jag blev givetvis väldigt frågande vad dom pratade om och så vidare.
– Stefan var så lycklig när det hände. Han hade just gift sig, och han hade aldrig varit en bättre målvakt.

Hur skulle du beskriva personen Stefan Liv?
– För det första var Stefan alltid full av energi. Det är väl den person som jag närmast kan säga hade myror i rumpan. Han var så oerhört nyfiken och visste det mesta om allting, inte bara idrott, utan om saker som vi andra inte hade någon kunskap om eller vilja att kunna. Sådant kunde han, skrattar Davidsson och fortsätter:
– Han pratade väldigt mycket med människor och tog reda på saker. Det han ville veta mer om hittade han alltid ett sätt att ta reda på. Stefan var också väldigt ärlig. Han hade svårt att dölja om han hade en dålig dag, men han hade också väldigt svårt att dölja om han hade en bra dag.
– Han var också väldigt spontan. På det sättet blev han väldigt omtyckt och gjorde att många kunde känna igen sig i Stefan. Han försökte inte vara perfekt på något sätt utan han var sig själv. Ibland fick du fram den bra sidan och ibland fick du fram den lite tjurigare sidan.
– Jag tror att en stor anledning till att Stefan blev just så omtyckt var att han var som alla andra. Sedan är en del bättre på att dölja sina dåliga dagar medan andra inte är det.

Det var inte bara Stefan Liv som var nära vän med Johan Davidsson och som omkom i flygolyckan. Även vitryssen Ruslan Salei var med på planet.
– Jag kände honom väldigt väl faktiskt. Under min tid i Anaheim var han en av dom killarna som jag umgicks mest med vid sidan om. Jag känner hans fru väldigt väl, men även några av hans vänner som jag träffade då och umgicks med.
– Jag pratade mycket med honom till stor del tack vare Stefan. När dom strålade samman i Lokomotiv Jaroslavl pratade jag med Ruslan på telefon några gånger. När jag ändå pratade med Stefan och Ruslan satt med på lunchen så pratade jag med honom också. Ruslan var precis som Stefan en väldigt fin människa.

Stefan Liv blev 30 år.

Hockeykortet är hämtat från Card cabinet elitserien 2009/10.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL