Nyheter
MJÖRNBERG: Holländare, klyschor, spjutspetsar och a-kassa

Lika kul som det är med holländare som försöker slå sig in i Hockeyettan, lika svårt verkar det vara för dem att lyckas.

För ungefär en vecka sedan tillkännagjorde Visby/Roma att man gjort något så annorlunda som att värva en holländsk målvakt inför kommande säsong. 27-årige Martijn Oosterwijk, med en diger historia av landslagsuppträdanden för sitt land, ansluter till ögänget för att göra upp om förstaspaden med Sammy Gustafsson kommande säsong.

Häftigt givetvis och i podcast-avsnittet (#74 Kapprustningspodden) som vi släppte under morgonen diskuterar jag och maestro Henrik Skoglund kring hur klubben kan ha resonerat när de hämtade in den holländske landslagsmannen till Hockeyettan.

Det är en intressant värvning, men Holland är allt annat än en hockeynation och tidigare holländska spelare som försökt slå sig in i vår ädla tredjeliga har gått väldigt bet trots storartade prestationer i hemlandet.

Säsongen 10/11 försökte den poängstarke backen Erik Tummers, lagkapten i holländska Ruijters Eaters Geleen och prenumerant på en plats i landslaget, slå sig in i Mörrum men tog ingen tröja och var borta innan säsongen hann börja.

Säsongen därpå, 11/12 var det dags för nästa holländare att göra ett försök i Hockeyettan. Tony Demelinne, även han landslagman, hade säsongen innan piskat in 82 poäng på 42 matcher för HYS The Hague i den holländska ligan och 41 poäng på 16 matcher för Sydney Bears i Australien när han kom till Nybro för att slå sig in i laget. Men inte heller han tog någon tröja och var borta innan säsongen ens hann starta. Då ska dessutom tilläggas att Nybro hade ett riktigt blekt lag det året.

Säsongen 14/15 kom sedan Rapahaël Joly till Blekinge. En forward med så väl nederländskt som kanadensiskt pass och holländska landskamper i bagaget. Men det blev bara tre matcher i Hockeyettan för KRIF innan han fick packa väskan och fara vidare till den tyska tredjeligan där han gjorde storartad poängsuccé för Duisburg.

Säsongen som gick spelade den holländske tonåringen Max Hermens med östra seriens bottenlag Nacka och lyckades noteras för tre poäng på 15 Hockeyettan-matcher. Ingen hejdundrande succé där heller även om han öste in poäng i föreningens J20-lag och till kommande säsong gjort klart med Tilburg Trappers i hemlandet.

Med andra ord det är lättare sagt än gjort för holländska spelare att slå sig in i Hockeyettan.

Mot den bakgrunden har Martijn Oosterwijk en synnerligen gigantisk utmaning framför sig, men det vore väldigt kul om han lyckades. Hans framfart i Visby/Roma blir en story som fler än jag garanterat kommer följa med stort intresse under vintern.

* * *

En av sommarens sämre bevarade silly-nyheter, Jonathan Tholander till Vita Hästen, blev under förmiddagen offentligt. Det innebär att pållarna knutit till sig två av Hockeyettans allra spetsigaste anfallare från den gångna säsongen i 30-målskytten Tholander och den totala poängligavinnaren Douglas Lögdal.

Att det är två herrar som definitivt har den allsvenska nivån i sig är det inget snack om och det är verkligen kul att de får chansen. Om Vita Hästen sen är rätt miljö att hitta rätt i när det verkligen blir allsvenskt spel återstår dock att se. Jag är inte helt säker på den saken.

* * *

Rent krasst kan väl konstateras att vi nu gått in i vad vi kan kalla för a-kassa-veckorna. Många klubbar går snart på is, spelarna kan inte gå på den a-kassa som försörjt dem över sommaren längre och plötsligt presenteras spjutspets på spjutspets som klar för diverse klubbar. ”De sista små detaljerna har fallit på plats”, jo jag säger då det…

* * *

Sista pusselbiten in i Real Hudiksvall blir också den på papperet mest rutinerade. Precis som jag skrivit tidigare är det Simon Löf som värvas som försvarsgeneral till kommande säsong och tittar man bara på meritlistan är det så klart inget snack om att förväntningarna blir skyhöga.

Där finns SHL-säsonger, där finns SM-guld (med Brynäs) och där finns klubbadresser med anor. Men krasst sett har han misslyckats ganska kapitalt under allsvenska säsonger med Södertälje och Vita Hästen och den gångna säsongen representerade han tre olika klubbar (Sterzing/Vipiteno, Sparta Sarpsborg, och Rungsted Seier Capital) i tre olika länder (Italien, Norge och Danmark). Vilket naturligtvis är anledningen till att han tvingas ta ett kontrakt i Hockeyettan när han nu återvänder till Sverige. Aktierna har svalnat betänkligt, det är långt ifrån 2012 års guldvinnarback som signar med Hudiksvall.

Men med det sagt, ur ett Hockeyettan-perspektiv är det naturligtvis en oerhörd spetsvärvning. Det finns en grundanledning till att han fått chanser i SHL och Hockeyallsvenskan och kan Löf hitta tillbaka till trivsel och självförtroende kan han bli just precis den där backgeneral som Real Hudiksvall hoppas att de har värvat.

Löfs kråka är ytterligare en anledning att hajpa gänget inför kommande säsong och när han presenterats passade han på att sätta sig på intervjustolen och försöka klämma in så många klyschor som möjligt på en minut och fjorton sekunder.

* * *

I podcasten som nämns ovan, som ni lyssnar på här eller i er poddapp, snackar vi naturligtvis också om en hel del annat än bara holländsk hockey.

Jag och Henrik Skoglund har ju gjort varsin ranking av de bästa tränarna i Hockeyettan (som ni hittar här respektive här) och diskuterar dess innehåll i podden.

Dessutom passar vi på att hylla klubbarna som gör något bra av sin mediala närvaro över sommaren, funderar kring vilken betydelse stjärnvärvningen Daniel Åhsberg får för Helsingborg och fokuserar på den häftiga kapprustning som äger rum mellan de tilltänkta topplagen i östserien. Bland en hel del annat livsnödvändigt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten