Nyheter
MJÖRNBERG: Ettans tio bästa tränare

Är en skicklig tränare a och o för att lyckas eller spelar mannen på bänken mindre roll så länge spelarmaterialet är det rätta? Åsikterna om det där går vida isär, men ändå, en ranking över de främsta tränarna i Hockeyettan är givetvis på sin plats.

Hur värderar man egentligen en tränare och dennes betydelse? Bara genom att stirra på resultaten och meriterna, genom att värdera populariteten hos tidigare spelare eller utifrån hur bra lag de får att coacha? Parametrarna är ofantligt många och det är betydligt svårare att ranka tränare och dess betydelse än enskilda spelare. Har du ett genomuselt spelarmaterial kommer du inte bli en vinnare hur bra jobb du än gör, därför blir det svårt att bara stirra på resultat.

Men en bra tränare gör så klart mycket utav lite och får sina adepter att oavsett skicklighet bli bättre som kollektiv. Dialog och kommunikation är minst lika viktigt som styrspel och boxplay-filosofi.

Jag har funderat över åstadkommanden, lyssnat på omgivningens snack och omdömen och kommit fram till att frågar ni mig är min känsla efter moget sammanvägande av alla möjliga och omöjliga parametrar att följande tio herrar står på toppen i Hockeyettan.

10. Lenny Eriksson, Arboga
63-åringen som återvänder till Arboga, vilka han coachade i slutet av 90-talet, tillhör en av seriens mer rutinerade. Det är klart att framtiden knappast ligger för honom och att han inte står för den mest moderna hockeyn, men Eriksson har hållit sig flytande länge och gjort det bra så väl i utlandet som i Hockeyallsvenskan. Kan mycket väl vara den rutinerade röst som Arboga behöver för att få lite mer fason på spelet.

9. Niklas Flodin, Haninge
I skuggan av storsatsande stormakter och Stockholmsklubbar med flådigare renommé har den vältalige 33-åringen under fem säsonger tagit Anchors från division 2 till Allettan. Lugnt och metodiskt, utan att förhäva sig utan hela tiden i linje med de resurser som finns har han fått laget och föreningen att växa. Det tycks som att Flodin skapat en trygghet i Haninge utan att för den sakens skull vara rädd för att säga vad han tycker och tänker. Framtiden borde inte se så tokig ut.

8. Lars ”Lillis” Lövblom, Hudiksvall
Borde naturligtvis byta namn till Lars ”Stormis” Lövblom. Minns hur han ilsket valde att efter tio säsonger lämna Brynäs juniorer för att hockeyföräldrarna blivit så vidriga och hur han inför den kommande säsongen fick kicken av Hudiksvall för att sedan bli tagen till nåder igen när styrelsen ångrade sig. Lite mer av en utbildare än en sylvass coach, men väldigt viktig i att få ihop det Real Hudiksvall-lag som ska sträva mot toppen i vinter.

7. Tim Brithén, Helsingborg
39-åringen tog över och strukturerade upp Helsingborg säsongen som gick och kan luta sig mot en tränarkarriär som pågått i stort sett halva livet och innefattar spännande resor som assisterande i HV71 och förbundskapten för Island. En krävande ledare med tydlig känsla för hur han vill ha det, men inte utan sociala skills och kommunikativ förmåga. Långt ifrån forntidens gap och skrik-coacher som pekade (och fortfarande pekar) med hela handen.

6. Mike Beharrell, Visby/Roma
Kanadensaren inledde sin tränarbana i Sverige hos Wings och studsade sedan lite snett med Nybro i söderserien där han förmodligen aldrig riktigt hade insett klasskillnaderna på syd och öst som då rådde. Men därifrån har han verkligen växt. Är inte alls rädd för att låta sitt lag spela efter de premisser som situationen kräver. Fult om det behövs, flashigt om det skulle finnas utrymme. En tränare som passar som hand i handske för den hockeyverksamhet som bedrivs på Gotland.

5. Fredrik Mälberg, Huddinge
Fungerar det så fungerar det lysande, men fungerar det inte då fungerar det inte alls. Mälberg vägrar själv ställa upp på att han är en särskilt hård tränare, men vill spelarmaterialet inte träna som djur då kommer det att bli problem. Kravbilden tränaren för med sig gör att lag som vill myspysa sig genom säsongen inte göre sig besvär, vilket historien också har visat då han bland annat lämnat både Hammarby och Tranås i förtid. Men det är en vinnare med väldigt tydlig målbild och i ett lag (som nuvarande Huddinge) som köper hans ramar och riktlinjer rakt av, där kan han göra underverk. Vilket inte minst den gångna säsongen visar.

4. Tomas Kempe, Skövde
50-åringen är en tjurig jävel som praktiserar en hockey som aldrig kommer vinna några pris för att vara seriens mest ögonfängnande. Men spelare som lirat under honom vittnar om en stor förmåga att skapa ”vi mot världen”-stämning och han skulle aldrig komma på tanken att se mellan fingrarna med uppbyggnadsträningen. I Kempes lag tränar man bra och trots den buttra uppsynen tycker jag mig faktiskt ha skådat ett stråk av ganska underfundig humor där ibland. Det är ingen slump att han lyft både Skövde och Karlskrona till Hockeyallsvenskan, långt därifrån.

3. Niclas Högberg, Hanhals
Hans fyra säsonger som förbundskapten för damkronorna ackompanjerades inte av ett besynnerligt åsiktslavemang i sociala medier, men ledde fram till en bronsmatch i OS. Ändå, eller kanske därför, gick det mer obemärkt förbi än vad damlandslagets ledning gjort på senare tid. Men Högberg gjorde ett lysande jobb och har efter det hunnit med att lyfta Hanhals upp i Hockeyettan och ta en paus från hockeyn. Men till hösten är han tillbaka i båset för att föra Kungsbacka-hockeyn framåt och omdömena kring hans ledarskap är idel goda. Kommer säkerligen göra Hanhals farligare än vad många tror.

2. Jussi Salo, Lindlöven
Innan 41-åringen kom till Lindesberg var Lindlöven ett lag som var bra när det passade de etablerade spelarna och som var minst lika uselt när humöret inte var på topp. Man tränade som man ville och resultaten blev därefter. Jussi Salo kom in och styrde upp verksamheten till säsongen 15/16 och har sedan dess gått från klarhet till klarhet och gjorde rent av Lindlöven till ett Allettan-lag i vintras. Finnen har en tydlig struktur och en förmåga att få ut det bästa ur ett ganska grådassigt material, men framförallt gillar jag hans orädda coachning. Ett aggressivt rattande av sitt lag som faktiskt går lite stick i stäv med hans i övrigt strikta ramar men som uppenbart fungerar väldigt väl.

1. Per Ljusteräng, KRIF
Om Tomas Kempe kan beskrivas som en butter men småhumoristisk herre med tydlig kravbild är det en perfekt beskrivning även av Ljusteräng. Även om det kan skymtas ytterligare cirka etthundrafemtioelva rävar bakom hans öron. Att han studsat som en studsboll in och ut ur KRIF de senaste åren har naturligtvis att göra med att han funkar sömlöst med sportchefen Micke Johansson och han har med sin fasta hand stor del i att KRIF fortsatt, trots diverse bångstyrig skit vid sidan av, är ett av de mer aktade och framgångsrika gängen i Hockeyettan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten