Jonathan Hedström.
SHL

HOCKEYKORTET: Den infekterade konflikten i Luleå – ”Skulle få städa toaletter”

ANNONS

Han återvände till Luleå som en förväntad frälsare 2009. Men Jonathan Hedströms återkomst till Norrbotten blev ingen hit. I sin bok ”Jonte – rakt från hjärtat” berättar han om den infekterade konfilkten med sportchefen Lars ”Osten” Bergström.
– Jag fick höra att om jag blev kvar i Luleå under resten av min kontraktstid så skulle jag inte få spela hockey längre utan göra saker som ‘Osten’ uppenbarligen såg som väldigt nedvärderande, att städa läktare och toaletter eller att steka hamburgare, berättar Hedström i boken.

Jonathan Hedström var under många år varit en starkt lysande profil inom svensk hockey, men framför allt var han en mycket skicklig hockeyspelare. Han har heller inte varit den som dragit sig från att säga vad han tycker och tänker. I boken ”Jonte – rakt från hjärtat” utgiven av Sportförlaget berättar han om en både olustig och bisarr situation då han återvände till Luleå inför säsongen 2009/10. Tidigare under karriären hade han haft problem med ätstörningar, framför allt under sin andra sejour i Anaheim.

Säsongen innan han återvände till Luleå tillbringade han i CSKA Moskva. Efter tiden fick Jonte Hedström problem med magen och fick diagnosen candida albicans, vilket är en svampinfektion i tarmarna. Men allt gick åt rätt håll och efter en ganska tuff tid innan infektionen läkt var han på väg tillbaka igen till den skickliga spelare han näst intill alltid varit.

Jonte Hedström berättar i boken:
”Luleås sportchef Lars ‘Osten’ Bergström skällde på mig under säsongen. Han tyckte att jag hade hög lön och skulle prestera där efter.
Jag och Monica förklarade för ‘Osten’ att jag var sjuk och att jag därför inte kunde prestera. Men han godtog det inte. Jag blev inkallad på ‘Ostens’ kontor och han gormade om att det var allt från Heléns fel till barnens fel. Jag blir förbannad bara jag tänker på hur sjukt ‘Osten’ behandlade mig och tryckte ner mig som människa.
Vi förlorade en lördagsmatch i Skellefteå med 4-0 i slutet av januari 2010. Samma kväll ringde ”Osten” mig och var helt rabiat – han skrek att han skulle sparka mig från Luleå och att jag skulle bort från föreningen till vilket pris som helst. Och det skulle ske före transferfönstret stängde den 31 januari, vilket var nästa dag.
Jag fick höra att om jag blev kvar i Luleå under resten av min kontraktstid så skulle jag inte få spela hockey längre utan göra saker som ‘Osten’ uppenbarligen såg som väldigt nedvärderande, att städa läktare och toaletter eller att steka hamburgare.
Vill dumskallen betala mig 170 000 i månaden för att jag ska stå och flippa hamburgare så gör jag väl det, tänkte jag.”

ERBJÖD SINA LAGKAMRATER ATT LÄMNA KLUBBEN

”‘Osten’ berättade att han hade fått ett bud från Finland. Kalpa ville ta över mitt kontrakt för resten av säsongen. Men jag förklarade för honom att jag inte var intresserad av att lämna familjen kvar i Luleå och åka till Finland. Det gjorde ‘Osten’, om möjligt, ännu mer tokig.
Det fanns även intresse från både AIK och Djurgården, men där var det istället Lars ‘Osten’ Bergström som satte stopp.”

Hedström fick höra från sportchefen att alla hans lagkamrater ”hatade honom”. Det fick honom att ta till drastiska åtgärder:
”Vi tränade igen den 2 februari, en tisdag. Jag stängde dörren i omklädningsrummet när alla spelare och ledare var på plats. Jag ställde mig upp och frågade rakt och ärligt inför gruppen: Är det så att det som ‘Osten’ säger är sant, alltså att ni vill ha bort mig från laget, så är det absolut inga problem – då går jag ut genom dörren direkt.
Janne Sandström satt på platsen bredvid mig. Janne sa: ‘Vad fan säger du Jonte? Jag och vi gillar ju dig – det är ingen här inne som vill ha bort dig’.
Efteråt kom ‘Osten’ in i omklädningsrummet och började förklara sig. Då blåljög han och påstod att han minsann aldrig hade sagt något sådant om mig. ‘Osten’ gjorde mig återigen till ‘bad guy’ genom att hävda att jag hade hittat på allting.”

Kapitlet avslutar Jonte Hedström med en tagg i hjärta med tanke på att det här kom att bli hans sista säsong i Luleå.
”Det blev ett trist avsked för mig från Luleå Hockey, där jag har lärt känna många fina människor och där jag också fick uppleva så mycket positivt när jag slog igenom i elitserien.”

Boken kan beställas här: http://idrottsforlaget.se/

Hockeykortet är hämtat från Card Cabinett Elitserien 2009/10.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 april
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch