SHL

HOCKEYKORTET: Målvaktslegendaren som gjorde det förbjudna

ANNONS

Den 23:e oktober 2016 kom beskedet att William Löfqvist hade avlidit efter en tids sjukdom. Han var inte bara känd för sitt fina målvaktsspel utan även för hans varma personlighet och sin närhet till humorn.

Många förknippar ”Löken” med Brynäs, men det var faktiskt på andra sidan av Testeboån som han inledde sin hockeybana, närmare bestämt i Strömsbro. Inför säsongen 1967/68 gjorde han och den tidigare världsmästarbacken, Bertil ”Masen” Karlsson, det som då sågs som det förbjudna. Dom båda lämnade Strömsbro för spel i Brynäs.

När ”Wille” Löfqvist berättade hemma att han skulle spela för Brynäs kommande säsong var ”Willes” pappas kommentar ganska tydlig: ”Jaha, var ska du bo framöver?” Pappa Löfqvist var inbiten strömsbroare, men vi kan lugna er läsare med att berätta att ”Wille” fick bo kvar hemma i pojkrummet, bara han inte satte upp några Brynäsbilder på väggen.

Övergången till Brynäs sägs ha varit en avbetalning för ett par målvaktsbenskydd.
– Priset för ”Masen” var 15 000 kronor och det skulle täcka en skuld som Strömsbro hade till Snögrens Sport. Nu var skulden på 16 500 och Brynäs skulle därför få ta vilken spelare man ville i Strömsbro för 1 500, har William Löfqvist tidigare berättat i en intervju med hockeysverige.se.
– Lennart Jansson var kassör i Brynäs då och han sa att dom tar målvakten, ”Löfgen eller vad han heter, men då vill vi att han tar med sig sina nya målvaktsbenskydd för dom är i alla fall värda femtonhundra”. Hur mycket sanning det ligger i den här berättelsen vet jag faktiskt inte, men jag tror att den stämmer rätt så bra.

Hur togs du som före detta spelare i Strömsbro emot av Lennart ”Tigern” Johansson, Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson, Hans ”Virus” Lindberg, Håkan Wickberg och dom här killarna?
– Som alla andra utbölingar. Jag visste att man skulle hamna bland ett gäng idioter. Det var ett jäkligt tufft klimat i Brynäs vid den här tiden och det gällde att överleva första veckorna i klubben.
– Klarade du väl av det blev du omtyckt och respekterad av killarna.

Debuten i Brynäströjan borta i Finland i en träningsmatch blev lite annorlunda för ”Wille” Löfqvist.
– Vi ledde med 7-0 och matchen led mot sitt slut. Det kändes ganska bra eftersom jag hållit nollan i min första match i min nya klubb. Då tar ”Tigern” pucken och åker ett par skär fram emot mig och drar till ett slagskott upp i krysset. Han tyckte att jag kunde bli för kaxig om jag höll nollan i min debut. Ett gäng idioter alltså, skrattar Löfqvist.
– Det där skakade man av sig ganska snabbt och i stället blev det en kul grej att prata om i omklädningsrummet och så här efter att man slutat spela.

Wille Löfqvist blev 69 år

Hockeykortet är hämtat från Williams Förlags hockeyalbum 1967/68.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL