Rasmus Dahlin.
SHL

Dahlin etta på nya rankingen – fem svenskar i förstarundan

ANNONS

Knappt har röken lagt sig från den senaste draften, men nu påbörjas uppladdningen inför nästa sommars stora event. Ett event som kan bli en stor stund i svensk ishockeyhistoria…

Timothy Liljegren orkade inte ta upp kampen med Nolan Patrick och Nico Hischier om att gå som nummer ett, utan ramlade ned till sjuttonde plats. I stället gick Elias Pettersson först av svenskarna, som nummer fem. Men nästa år ska det väldigt mycket till för att vi inte ska få se en svensk gå topp-tre. Eller topp-två, till och med.

Duellen om att gå som nummer ett går av allt att döma mellan Rasmus Dahlin och Muskegon Lumberjacks forwardslöfte Andrej Svetjnikov. När talangscoutsajten Hockeyprospect rankar spelarna inför draften, som visserligen är nästan ett år bort, väljer de att ha svensken som etta. 17-årige Dahlin kommer från en galen säsong med spel i SHL, J20-serien, J18-serien, U17-landslaget, U18-landslaget, JVM med U20-landslaget och till och med i Tre Kronor. Han fick ett ordentligt genombrott i Frölunda redan som 16-åring och stod bland annat för ett drömmål i kvartsfinalserien mot Skellefteå.

Svenskfest

Dahlin är inte ensam svensk i förstarundan. Långt därifrån, faktiskt. Faktum är att hela fem svenskar finns med bland de 31 första. Det skulle innebära att succédraften från i år, då fyra svenskar gick i förstarundan, skulle överträffas.

Redan på niondeplats hittar vi Dahlins jämnårige back Adam Boqvist, till vardags i Brynäs. Detta trots att Boqvist inte ens debuterat i SHL ännu. Hans storebror Jesper valdes av New Jersey i den andra rundan i år.

Sju med svensk bakgrund

Jacob Olofsson, Timrå, återfinns på plats 19. Filip Hållander, också han  i Timrå, är på plats 25. Luleås Isac Lundeström är femte svensk på 27:e plats på rankingen.

Noterbart är att två amerikaner med svensk bakgrund också finns med i förstarundan. Dels Oliver Wahlstrom, med en svensk pappa, och dels Mattias Samuelsson vars far är den legendariske Kjell Samuelsson. De är på plats 13 respektive åtta.

Mats Sundin är som bekant den enda svensken som gått som etta i NHL-draften. Han blev förste europé att lyckas med det redan år 1989.

Hela listan kan ses här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL