Sök
Oskar Lindblom
SHL

”Bulans” hårda krav tog honom till SHL-toppen: ”Han var på mig mycket”

Han utsågs till årets forward i svensk ishockey – men nu är han förlorad för SHL. I en intervju med hockeysverige.se berättar Oskar Lindblom om det stundande äventyret i Nordamerika – och ”Bulans” betydelse för hans utveckling.
– I början tänkte jag att det där kan bli tufft, säger han om ”Bulans” coachingstil.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE)

En av förra säsongens stora genombrottsmän i SHL var Brynäs 20-åriga forward Oskar Lindblom. På 52 matcher svarade han för 22 mål och totalt 47 poäng. Till nästa säsong är han dock förlorad för SHL. I höst flyttar han över till den NHL-klubb som draftade honom 2014, Philadelphia Flyers.

Hockeysverige.se reste till Gavlerinken i stadsdelen Sätra i Gävle för att träffa Lindblom. När vi slår oss ner kring ett bord mellan ishallen och fotbollsarenan ber vi honom sammanfatta säsongen som avslutades i våras med att Brynäs förlorade mot HV71 i SM-final.
– Det gick lite över förväntan. Jag ville ta en ledande roll i laget, det var så jag tänkte, och bli lite bättre än säsongen innan, berättar Oskar Lindblom och fortsätter:
– Jag trodde inte att det skulle bli så här mycket poäng och dubbla målskörden så det blev en väldigt rolig säsong faktiskt.

Det var inte bara i poängprotokollet 20-åringen tog steg framåt utan även i hans utveckling som just en ledande spelare i Brynäs tog han stora kliv.
– Att det blev så tror jag handlar om många olika saker. Dels var jag ett år äldre och med det lite mer mogen. Sedan orkade jag med mer och blev starkare i duellerna.
– Dels det men dels fick jag också spela med två bra spelare (Jesper Jensen och Kevin Clark) under säsongen och vi tre klickade väldigt bra med varandra.

När du säger starkare, tränade du hårdare förra sommaren?
– Jag vet egentligen inte. Jag tror att jag växte in i kroppen lite mer. Sedan har jag kört några år med ”Mange” (Ågren) som är fys-tränare i Brynäs. Det där har börjat sätta sig lite mer och jag har blivit allmänt starkare.

”Bulan”.

En tränare som har kommit att betyda mycket för Oskar Lindblom är Brynäs tränare under två säsongen, Thomas ”Bulan” Berglund, men inledningsvis fick juniorforwarden med Hille/Åbyggeby som moderklubb en del skäll av sin coach.
– I början tänkte jag att det där kan bli tufft. Han var på mig mycket samtidigt som jag var yngst. Samtidigt tror jag att det var bra för mig att få en tränare som var lite hårdare. Efter ett tag hade jag växt in i det där och jag tror att det var bra för laget att han ställde mycket krav på oss.

Thomas Berglund kom in i Brynäs när Tommy Jonsson fick lämna laget under säsongen 2014/15. Berglunds ledarskap var också en stor kontrast till den Jonsson hade stått för.
– Nu hade jag inte Tommy så väldigt mycket, men det blev en ganska stor skillnad faktiskt. Bland annat blev det en annan typ av träning som gjorde att det vart lite uppryckning i laget när vi fick upp ögonen för lite annat, vilket var bra för oss.

Brynäs gick till final förra säsongen, men fick där stryk av HV71 med 4-3 i matcher.
– Vad som var nyckeln till att vi gick till final? Oj… Det är nog många olika orsaker till det. Dels tycker jag att båda målvakterna (Felix Sandström och David Rautio), när vi klev in i slutspelet, gjorde det väldigt bra. Dels var laget mycket bredare än säsongen innan, men det går inte att bara peka på en detalj utan det handlar hur många olika detaljer som helst.
– Sedan är det så att när man går långt, som vi gjorde, så blir man tajt som grupp också. Det känns nästan som ens familj. Det var en väldigt tråkig slutmatch, annars var det nog den roligaste säsongen i mitt liv.

Varför tar ni inte HV71?
– Jag vet inte… Dom gjorde det bra, men jag har grubblat mycket över det där…

Vad kom du fram till?
– Ingenting (skratt). Det är svårt det där när man sitter och tänker på vad man kunde gjort annorlunda eller om jag hade gjort så eller så hade vi kanske vunnit. Det är för sent nu och ingen mening att se tillbaka. Det är bara jobbigt.

Har du grämt dig mycket under våren och sommaren för finalförlusten?
– Ja, väldigt mycket. Speciellt när det kommer fram folk, familj och vänner och säger grattis till silvret. Då känns det väldigt surt måste jag säga.

Vann ni ett silver eller förlorade ni ett guld
?
– Vi förlorade ett guld, absolut. Jag har varit i Brynäs sedan U16 och det hade varit skönt att få avsluta med ett guld, men nu blev det inte så.

Säsongen 2015/16 fick Oskar Lindblom avsluta i Philadelphias organisation. Han spelade åtta matcher i AHL med farmarlaget Lehigh Valley Phantoms. På dom matcherna svarade han för två mål och totalt sju poäng.
– Allt var väldigt nytt då jag om dit. Jag hade inte en aning om hur det skulle se ut eller hur spelet var. Jag fick bo med Robert Hägg och han hjälpte mig ganska mycket. Det var skönt att ha en svensk där samtidigt som coachen, Scott Gordon, var väldigt bra mot mig och hjälpte mig att komma in i allt snabbt.
– Han körde extra med mig och ganska snabbt fick jag komma in och spela i en toppkedja. Det var lite olika spelare jag spelade med men i någon match spelade Chris Conner och Tim Brent. Det var två lite äldre spelare (båda 33 år) som varit med längre. I andra matchen kom det en kille och crosscheckade mig i ryggen kanske tio gånger nere i hörnet. Då hoppade centern Brent in direkt och tog en fight. Jag tänkte ”vad är det som händer?” Det hade jag aldrig varit med om tidigare ha ha…

Blev du rätt spak just då eller hur reagerade du?
– Just då blev jag lite, men så här i efterhand tycker jag att det är rätt roligt att ha varit med om det. Jag är själv ingen fighter direkt, men jag lär stå upp för mig själv om det händer någonting. Samtidigt gäller att vara smart och välja motstånd i så fall, säger Oskar Lindblom med ett leende.

Gav den här tiden mersmak?
– Ja, absolut. Jag kände, eftersom det gick så pass bra där borta, att det var skönt att komma hem och ha en säsong här hemma och ändå veta lite grann vad som väntar där borta. Det var skönt att det dessutom gick så pass bra här hemma också och ha med sig det i ”banken” till nästa säsong.

Oskar Lindblom fick mycket beröm av Flyers organisation efter hans prestation i farmarlaget och redan inför förra säsongen började man prata om att redan då plocka över honom till NHL.
– Det var lite snack om i fall jag ville åka över och så där, men dom sa också att om jag ville stanna kvar en säsong till i Sverige så fick jag göra det. Samtidigt kände jag mig inte redo att åka över.
– Även om det hade gått bra här hemma så ville jag ha en säsong till här hemma, bli lite äldre och redo mentalt för att åka över, vilket jag inte riktigt var då. Efter hand var det rätt beslut, men det vet man aldrig innan.

Han draftades alltså 2014 av Philadelphia, vilket faktiskt förvånade honom en del.
– Jag träffade deras scout, Joakim Grundberg, här en gång. Vi hade ett bra snack, men det var inte så att jag kände att Flyers skulle ta mig. Jag fick mer intryck av att det fanns andra klubbar skulle ta mig, men det var skönt att det blev Flyers.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var känslan då det blev just klassiska Philadelphia Flyers som draftade dig?
– Första jag tänkte på var att jag nu skulle komma till en fighterklubb, men en del av det där har försvunnit även om det finns kvar lite grann. Det är inte som det var förr, säger Oskar Lindblom som nyligen kommit hem från organisationens ”development camp”.
– Det gick bra på ”campen”, men det är svårt i början av säsongen när man inte har is här hemma. Jag tror att jag var på is en eller två gånger innan jag åkte över. Vissa där borta är på is hela somrarna så det kan vara lite svårt att jämföra sig med andra. Sedan är det alltid kul att åka över och träffa både gamla och nya spelare.

När och hur blev det klart med kontraktet med Flyers?
– Det var en och en halv månad sedan. Jag trodde först, när jag pratade med agenten, att det skulle bli klart ganska snabbt efter säsongen. Nu drog det ut lite på tiden, men jag visste hela tiden att jag nog inte skulle bli kvar här i Brynäs.

Vad innebär det här för dig rent konkret nästa säsong?
– Jag åker över till Philadelphia i mitten av augusti och gör mig lite hemmastadd där. Sedan börjar ”training campen” i början av september. Då är det att vara i toppform som gäller.
– Det ska bli jäkligt kul att åka över och tävla om en plats i där men först och främst se hur det går till där borta.

Och om du får inleda säsongen i AHL, hur går tankarna kring det?
– Jag kommer göra allt för att få spela i NHL. Sedan vet jag att det inte alltid går som jag vill och får jag börja i AHL så gäller det att visa att jag är stark i psyket och göra det så bra som möjligt där. Förhoppningsvis får jag då efter ett tag chansen i NHL.

Men målet nästa säsong är att ta en ordinarie plats i NHL?
– Ja, absolut. Hade jag inte känt att jag haft chansen att spela i NHL hade jag inte åkt över. Det är NHL som gäller och det jag går för.

Hur ska du nå dit?
– Jag har redan börjat med att ha en bra sommarträning. Jag har kört på väldigt bra och varit med Brynäs under hela sommaren så jag får en jäkla bra draghjälp, avslutar Oskar Lindblom.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten