Oskar Lindblom
SHL

”Bulans” hårda krav tog honom till SHL-toppen: ”Han var på mig mycket”

ANNONS

Han utsågs till årets forward i svensk ishockey – men nu är han förlorad för SHL. I en intervju med hockeysverige.se berättar Oskar Lindblom om det stundande äventyret i Nordamerika – och ”Bulans” betydelse för hans utveckling.
– I början tänkte jag att det där kan bli tufft, säger han om ”Bulans” coachingstil.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE)

En av förra säsongens stora genombrottsmän i SHL var Brynäs 20-åriga forward Oskar Lindblom. På 52 matcher svarade han för 22 mål och totalt 47 poäng. Till nästa säsong är han dock förlorad för SHL. I höst flyttar han över till den NHL-klubb som draftade honom 2014, Philadelphia Flyers.

Hockeysverige.se reste till Gavlerinken i stadsdelen Sätra i Gävle för att träffa Lindblom. När vi slår oss ner kring ett bord mellan ishallen och fotbollsarenan ber vi honom sammanfatta säsongen som avslutades i våras med att Brynäs förlorade mot HV71 i SM-final.
– Det gick lite över förväntan. Jag ville ta en ledande roll i laget, det var så jag tänkte, och bli lite bättre än säsongen innan, berättar Oskar Lindblom och fortsätter:
– Jag trodde inte att det skulle bli så här mycket poäng och dubbla målskörden så det blev en väldigt rolig säsong faktiskt.

Det var inte bara i poängprotokollet 20-åringen tog steg framåt utan även i hans utveckling som just en ledande spelare i Brynäs tog han stora kliv.
– Att det blev så tror jag handlar om många olika saker. Dels var jag ett år äldre och med det lite mer mogen. Sedan orkade jag med mer och blev starkare i duellerna.
– Dels det men dels fick jag också spela med två bra spelare (Jesper Jensen och Kevin Clark) under säsongen och vi tre klickade väldigt bra med varandra.

När du säger starkare, tränade du hårdare förra sommaren?
– Jag vet egentligen inte. Jag tror att jag växte in i kroppen lite mer. Sedan har jag kört några år med ”Mange” (Ågren) som är fys-tränare i Brynäs. Det där har börjat sätta sig lite mer och jag har blivit allmänt starkare.

”Bulan”.

En tränare som har kommit att betyda mycket för Oskar Lindblom är Brynäs tränare under två säsongen, Thomas ”Bulan” Berglund, men inledningsvis fick juniorforwarden med Hille/Åbyggeby som moderklubb en del skäll av sin coach.
– I början tänkte jag att det där kan bli tufft. Han var på mig mycket samtidigt som jag var yngst. Samtidigt tror jag att det var bra för mig att få en tränare som var lite hårdare. Efter ett tag hade jag växt in i det där och jag tror att det var bra för laget att han ställde mycket krav på oss.

Thomas Berglund kom in i Brynäs när Tommy Jonsson fick lämna laget under säsongen 2014/15. Berglunds ledarskap var också en stor kontrast till den Jonsson hade stått för.
– Nu hade jag inte Tommy så väldigt mycket, men det blev en ganska stor skillnad faktiskt. Bland annat blev det en annan typ av träning som gjorde att det vart lite uppryckning i laget när vi fick upp ögonen för lite annat, vilket var bra för oss.

Brynäs gick till final förra säsongen, men fick där stryk av HV71 med 4-3 i matcher.
– Vad som var nyckeln till att vi gick till final? Oj… Det är nog många olika orsaker till det. Dels tycker jag att båda målvakterna (Felix Sandström och David Rautio), när vi klev in i slutspelet, gjorde det väldigt bra. Dels var laget mycket bredare än säsongen innan, men det går inte att bara peka på en detalj utan det handlar hur många olika detaljer som helst.
– Sedan är det så att när man går långt, som vi gjorde, så blir man tajt som grupp också. Det känns nästan som ens familj. Det var en väldigt tråkig slutmatch, annars var det nog den roligaste säsongen i mitt liv.

Varför tar ni inte HV71?
– Jag vet inte… Dom gjorde det bra, men jag har grubblat mycket över det där…

Vad kom du fram till?
– Ingenting (skratt). Det är svårt det där när man sitter och tänker på vad man kunde gjort annorlunda eller om jag hade gjort så eller så hade vi kanske vunnit. Det är för sent nu och ingen mening att se tillbaka. Det är bara jobbigt.

Har du grämt dig mycket under våren och sommaren för finalförlusten?
– Ja, väldigt mycket. Speciellt när det kommer fram folk, familj och vänner och säger grattis till silvret. Då känns det väldigt surt måste jag säga.

Vann ni ett silver eller förlorade ni ett guld
?
– Vi förlorade ett guld, absolut. Jag har varit i Brynäs sedan U16 och det hade varit skönt att få avsluta med ett guld, men nu blev det inte så.

Säsongen 2015/16 fick Oskar Lindblom avsluta i Philadelphias organisation. Han spelade åtta matcher i AHL med farmarlaget Lehigh Valley Phantoms. På dom matcherna svarade han för två mål och totalt sju poäng.
– Allt var väldigt nytt då jag om dit. Jag hade inte en aning om hur det skulle se ut eller hur spelet var. Jag fick bo med Robert Hägg och han hjälpte mig ganska mycket. Det var skönt att ha en svensk där samtidigt som coachen, Scott Gordon, var väldigt bra mot mig och hjälpte mig att komma in i allt snabbt.
– Han körde extra med mig och ganska snabbt fick jag komma in och spela i en toppkedja. Det var lite olika spelare jag spelade med men i någon match spelade Chris Conner och Tim Brent. Det var två lite äldre spelare (båda 33 år) som varit med längre. I andra matchen kom det en kille och crosscheckade mig i ryggen kanske tio gånger nere i hörnet. Då hoppade centern Brent in direkt och tog en fight. Jag tänkte ”vad är det som händer?” Det hade jag aldrig varit med om tidigare ha ha…

Blev du rätt spak just då eller hur reagerade du?
– Just då blev jag lite, men så här i efterhand tycker jag att det är rätt roligt att ha varit med om det. Jag är själv ingen fighter direkt, men jag lär stå upp för mig själv om det händer någonting. Samtidigt gäller att vara smart och välja motstånd i så fall, säger Oskar Lindblom med ett leende.

Gav den här tiden mersmak?
– Ja, absolut. Jag kände, eftersom det gick så pass bra där borta, att det var skönt att komma hem och ha en säsong här hemma och ändå veta lite grann vad som väntar där borta. Det var skönt att det dessutom gick så pass bra här hemma också och ha med sig det i ”banken” till nästa säsong.

Oskar Lindblom fick mycket beröm av Flyers organisation efter hans prestation i farmarlaget och redan inför förra säsongen började man prata om att redan då plocka över honom till NHL.
– Det var lite snack om i fall jag ville åka över och så där, men dom sa också att om jag ville stanna kvar en säsong till i Sverige så fick jag göra det. Samtidigt kände jag mig inte redo att åka över.
– Även om det hade gått bra här hemma så ville jag ha en säsong till här hemma, bli lite äldre och redo mentalt för att åka över, vilket jag inte riktigt var då. Efter hand var det rätt beslut, men det vet man aldrig innan.

Han draftades alltså 2014 av Philadelphia, vilket faktiskt förvånade honom en del.
– Jag träffade deras scout, Joakim Grundberg, här en gång. Vi hade ett bra snack, men det var inte så att jag kände att Flyers skulle ta mig. Jag fick mer intryck av att det fanns andra klubbar skulle ta mig, men det var skönt att det blev Flyers.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var känslan då det blev just klassiska Philadelphia Flyers som draftade dig?
– Första jag tänkte på var att jag nu skulle komma till en fighterklubb, men en del av det där har försvunnit även om det finns kvar lite grann. Det är inte som det var förr, säger Oskar Lindblom som nyligen kommit hem från organisationens ”development camp”.
– Det gick bra på ”campen”, men det är svårt i början av säsongen när man inte har is här hemma. Jag tror att jag var på is en eller två gånger innan jag åkte över. Vissa där borta är på is hela somrarna så det kan vara lite svårt att jämföra sig med andra. Sedan är det alltid kul att åka över och träffa både gamla och nya spelare.

När och hur blev det klart med kontraktet med Flyers?
– Det var en och en halv månad sedan. Jag trodde först, när jag pratade med agenten, att det skulle bli klart ganska snabbt efter säsongen. Nu drog det ut lite på tiden, men jag visste hela tiden att jag nog inte skulle bli kvar här i Brynäs.

Vad innebär det här för dig rent konkret nästa säsong?
– Jag åker över till Philadelphia i mitten av augusti och gör mig lite hemmastadd där. Sedan börjar ”training campen” i början av september. Då är det att vara i toppform som gäller.
– Det ska bli jäkligt kul att åka över och tävla om en plats i där men först och främst se hur det går till där borta.

Och om du får inleda säsongen i AHL, hur går tankarna kring det?
– Jag kommer göra allt för att få spela i NHL. Sedan vet jag att det inte alltid går som jag vill och får jag börja i AHL så gäller det att visa att jag är stark i psyket och göra det så bra som möjligt där. Förhoppningsvis får jag då efter ett tag chansen i NHL.

Men målet nästa säsong är att ta en ordinarie plats i NHL?
– Ja, absolut. Hade jag inte känt att jag haft chansen att spela i NHL hade jag inte åkt över. Det är NHL som gäller och det jag går för.

Hur ska du nå dit?
– Jag har redan börjat med att ha en bra sommarträning. Jag har kört på väldigt bra och varit med Brynäs under hela sommaren så jag får en jäkla bra draghjälp, avslutar Oskar Lindblom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League