Henrik Lundqvist.
Nyheter

”Det finns stunder som tär på en och äter på en”

ANNONS

Visserligen blev det ett VM-guld med brorsan Joel – men Stanley Cup-drömmen stannade återigen vid en dröm. I en intervju med hockeysverige.se berättar Henrik Lundqvist om resan mot en Stanley Cup-titel och de svåra stunderna.
– Det blir lite ångestladdat, säger målvaktsikonen.

Ånyo har Sveriges världsmålvakt, Henrik Lundqvist gjort en fantastiskt fin säsong. En säsong som han fick kröna med ett VM-guld. 35-åringen kan nu titulera sig dubbel svensk mästare, olympisk mästare och nu alltså även världsmästare.

Det har varit en väldigt lång säsong för Henrik Lundqvist som inleddes med spel i World Cup där Sverige tog sig till semifinal. Trots det och uttåget ur Stanley Cup-slutspelet och trots hans extrema besvikelse, som bottnar i en otrolig vinnarskalle, när Rangers inte tog sig hela vägen så valde han att tacka ja till VM-spel.
– Jag tog beslutet efter två, tre dagar. Då började jag ställa in mig på det som låg framför mig. Jag tog ett litet break från all analysering av gångna säsongen och Rangers för att sedan hoppa på det igen då jag kom hem från VM, säger Henrik Lundqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
– Så fort jag tog beslutet kände jag att pulsen gick upp igen och att jag måste höja mig och hitta min max-nivå ganska omgående. Jag tog dessutom någon träning i New York innan jag drog, men innan jag landade i det beslutet började jag mentalt titta tillbaka på slutspelet och det var under några dagar som jag var i en djup dal. Sedan fick jag lyfta upp mig själv igen.

Går du in i någon form av bubbla eller hur blir du då ni blir utslagna ur ett Stanley Cup-slutspel?
– Det känns ju väldigt tomt och det blir en konstig känsla. Det är så extremt intensivt, det mest intensiva på hela säsongen, och sedan är det bara slut. När man vaknar upp dagen efter är det nästan så man sätter sig i bilen för att åka till rinken, men man kommer på sig själv att det är över.
– Det är en besvikelse när det inte går som man vill, men du går från en intensiv situation till att axlarna går ner på dig, helt klart, eftersom man varit på spänn ett ganska bra tag. Många tankar blir det också.

Det blev ett tungt uttåg igen.

Har det här förändrats genom åren hos dig?
– Nej, jag tycker att det känns likadant nu som då jag åkte ur slutspelet med Frölunda. Tills det är över tror du att du ska klara det. Det är också därför vi spelar. Du går inte ut, spelar matcher och slutspel, och har inställningen att du inte kan vinna.
– Målet är självklart att vinna. Sedan är det klart att man åker ut på olika sätt varje år. Det är olika saker som händer och olika förutsättningar. Vissa år är du mer besviken än andra.
– Alltid då du har möjligheten att spela, oavsett om det är ett VM eller slutspel, vill du göra det bästa du kan så du kan efteråt, om du inte går hela vägen, accepterar att du mött ett bättre lag så länge du gjort vad du kan psykiskt och fysiskt i dina förberedelser.

Du är ju pappa idag till skillnad mot i början av din karriär, har det gett dig ett annat perspektiv på hockeyn?
– (Lundqvist tänker efter en stund innan svaret kommer) Både ja och nej. Jag tror det finns stunder då det är enklare att komma ifrån hockeyn när du behöver ett break för du har andra saker i livet som betyder väldigt mycket. Jag har fått perspektiv på saker, absolut.
– När jag sedan kommer till match har jag samma känsla fortfarande och det brinner lika mycket. Det gör fortfarande lika ont att förlora och det är extremt skönt att vinna. Dom kontrasterna och den känslan har inte förändrats eller hur jag förbereder mig för en match.
– Det är väl då jag är ledig en dag, jag behöver ett break och komma bort från allt. Det är kanske lättare nu att släppa för du har inte tid att gå och älta saker, vilket jag tycker är bra.

Henrik Lundqvist har trots tolv säsonger i NHL inte vunnit Stanley Cup ännu, men det här är inget som stressar den tidigare Frölunda-målvakten.
– Jag tar det år för år och det är ingen stress. Att vinna Stanley Cup är ett stort mål såklart och det som driver mig mest av allt. Jag vill bli bättre och jag vill vinna. Tanken på det gör att jag vill satsa mer och mer hela tiden.
– Sedan gäller det att inte glömma bort resan dit heller. Jag menar att går man in i varje ny säsong och tänker på att vinna Stanley Cup, att det är fokuset hela tiden, då tappar man lite av njutningen på vägen, dom här små sakerna på vägen som man måste uppskatta och tycka är kul. Det är något jag tycker att jag har blivit rätt bra på under åren, att lära mig uppskatta alla saker med att spela där borta och inte bara slutspelet eller matcherna som betyder otroligt mycket. Det finns även saker i ”lunken” som jag idag njuter av och uppskattar.

När du säger njuter, Börje Salming spelade 17 säsonger i NHL, hur länge orkar du njuta av världens bästa och tuffaste liga?
– Bra fråga… Det beror helt på hur kroppen och skallen känns. Klart att när det går bra så finns det inte mycket som slår det. Däremot finns det stunder som tär på en och äter på en. Dom stunderna är inte roliga. Det blir lite ångestladdat, det tror jag många idrottare känner, men jag kanske är lite mer extrem i vissa fall med hur mycket jag känner i både med och motgång.
– Det tar hårt när det inte går som jag vill och inte spelar på den nivån jag vill. Samtidigt är jag en som njuter enormt mycket när det går bra.

Foto: Bildbyrån

Nu har bygget av nästa säsongs New York Rangers inletts, men vad fattades förra säsongen för att ni skulle gå hela vägen?
– Jag tycker att stommen känns väldigt bra. Nu har vi gjort några förändringar. Några killar som har varit hos oss väldigt länge och har betytt mycket för laget har lämnat. I stället kommer det in nya killar som ska ta stora roller.
– Det är alltid spännande att kliva in i en ny säsong och det blir alltid förändring oavsett om det går bra eller dåligt. Nu är förändringen större än tidigare säsonger.
– Sedan är det otroligt jämt bland lagen. Tittar vi på lagen som lyckats bra senaste sju, åtta, nio åren så är det lag som har haft en kår av spelare där lagens bästa spelare är ligans bästa spelare, så är det bara. Det kommer vi behöva ha den här säsongen och då framförallt i ett slutspel.

När du säger ligans bästa spelare, är Sidney Crosby den svåraste spelaren att möta som målvakt?
 – Det handlar om hur lagen spelar. Pittsburgh är ett väldigt bra lag som spelar med väldigt mycket fart samtidigt som dom har väldigt mycket skicklighet på deras två toppfemmor. Men även deras tredje och fjärde femma spelar med mycket fart och finnes. Det är också därför dom haft bra resultat senaste säsongerna.
– Många lag har börjat spela lite som Pittsburgh med snabba och enkla uppspel, att det är viktigare än att det är perfekt. Det ska gå fort hela tiden med mycket skridskoåkning.
– Sidney är en av dom bästa spelarna, inget snack om den saken. (Connor) McDavid möter jag inte så ofta men han tillsammans med Sidney är kanske dom två bästa i ligan.

Nu får du Ondrej Pavelec som målvaktskollega nästa säsong istället för Antti Raanta, hur ser du på den förändringen?
– Jag har spelat mot honom ganska mycket genom åren och han är en rutinerad NHL-målvakt. Han har vunnit många matcher och haft rollen som både första- och andramålvakt. Jag ser fram emot att lära känna honom. Varje gång jag spelar med en ny kille finns det saker jag kan lära mig, se hur han tränar eller förbereder sig. Det viktiga är att vi hittar varandra ganska tidigt och hittar en bra känsla eftersom man spenderar mycket tid med den andra målvakten och målvaktstränaren.
– Sedan kom jag extremt bra överens med Antti Raanta och hade två roliga säsonger med honom. Det är tråkigt att se att han går, men å andra sidan hoppas jag att han knycker första spaden där (Arizona). Han är värd det som han spelar och lägger ner sin själ på hockey.

Hur ska du jobba i sommar för att komma ännu bättre förberedd efter en så pass lång säsong som du trots allt har haft?
– Jag förändrar inget direkt och dom tolv senaste åren har sett rätt lika ut. Jag går på is i slutet av juli eller i början av augusti. Det blir mer och mer intensivt i augusti och september då det börjar närma sig camp.
– Just nu blandar jag träning med semester, men när man kommer in i augusti börjar jag känna att det närmar sig. Då blir det mer och mer fokus på isträning och detaljer så man är förberedd när campen börjar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga