Henrik Lundqvist.
Nyheter

”Det finns stunder som tär på en och äter på en”

Visserligen blev det ett VM-guld med brorsan Joel – men Stanley Cup-drömmen stannade återigen vid en dröm. I en intervju med hockeysverige.se berättar Henrik Lundqvist om resan mot en Stanley Cup-titel och de svåra stunderna.
– Det blir lite ångestladdat, säger målvaktsikonen.

Ånyo har Sveriges världsmålvakt, Henrik Lundqvist gjort en fantastiskt fin säsong. En säsong som han fick kröna med ett VM-guld. 35-åringen kan nu titulera sig dubbel svensk mästare, olympisk mästare och nu alltså även världsmästare.

Det har varit en väldigt lång säsong för Henrik Lundqvist som inleddes med spel i World Cup där Sverige tog sig till semifinal. Trots det och uttåget ur Stanley Cup-slutspelet och trots hans extrema besvikelse, som bottnar i en otrolig vinnarskalle, när Rangers inte tog sig hela vägen så valde han att tacka ja till VM-spel.
– Jag tog beslutet efter två, tre dagar. Då började jag ställa in mig på det som låg framför mig. Jag tog ett litet break från all analysering av gångna säsongen och Rangers för att sedan hoppa på det igen då jag kom hem från VM, säger Henrik Lundqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
– Så fort jag tog beslutet kände jag att pulsen gick upp igen och att jag måste höja mig och hitta min max-nivå ganska omgående. Jag tog dessutom någon träning i New York innan jag drog, men innan jag landade i det beslutet började jag mentalt titta tillbaka på slutspelet och det var under några dagar som jag var i en djup dal. Sedan fick jag lyfta upp mig själv igen.

Går du in i någon form av bubbla eller hur blir du då ni blir utslagna ur ett Stanley Cup-slutspel?
– Det känns ju väldigt tomt och det blir en konstig känsla. Det är så extremt intensivt, det mest intensiva på hela säsongen, och sedan är det bara slut. När man vaknar upp dagen efter är det nästan så man sätter sig i bilen för att åka till rinken, men man kommer på sig själv att det är över.
– Det är en besvikelse när det inte går som man vill, men du går från en intensiv situation till att axlarna går ner på dig, helt klart, eftersom man varit på spänn ett ganska bra tag. Många tankar blir det också.

Det blev ett tungt uttåg igen.

Har det här förändrats genom åren hos dig?
– Nej, jag tycker att det känns likadant nu som då jag åkte ur slutspelet med Frölunda. Tills det är över tror du att du ska klara det. Det är också därför vi spelar. Du går inte ut, spelar matcher och slutspel, och har inställningen att du inte kan vinna.
– Målet är självklart att vinna. Sedan är det klart att man åker ut på olika sätt varje år. Det är olika saker som händer och olika förutsättningar. Vissa år är du mer besviken än andra.
– Alltid då du har möjligheten att spela, oavsett om det är ett VM eller slutspel, vill du göra det bästa du kan så du kan efteråt, om du inte går hela vägen, accepterar att du mött ett bättre lag så länge du gjort vad du kan psykiskt och fysiskt i dina förberedelser.

Du är ju pappa idag till skillnad mot i början av din karriär, har det gett dig ett annat perspektiv på hockeyn?
– (Lundqvist tänker efter en stund innan svaret kommer) Både ja och nej. Jag tror det finns stunder då det är enklare att komma ifrån hockeyn när du behöver ett break för du har andra saker i livet som betyder väldigt mycket. Jag har fått perspektiv på saker, absolut.
– När jag sedan kommer till match har jag samma känsla fortfarande och det brinner lika mycket. Det gör fortfarande lika ont att förlora och det är extremt skönt att vinna. Dom kontrasterna och den känslan har inte förändrats eller hur jag förbereder mig för en match.
– Det är väl då jag är ledig en dag, jag behöver ett break och komma bort från allt. Det är kanske lättare nu att släppa för du har inte tid att gå och älta saker, vilket jag tycker är bra.

Henrik Lundqvist har trots tolv säsonger i NHL inte vunnit Stanley Cup ännu, men det här är inget som stressar den tidigare Frölunda-målvakten.
– Jag tar det år för år och det är ingen stress. Att vinna Stanley Cup är ett stort mål såklart och det som driver mig mest av allt. Jag vill bli bättre och jag vill vinna. Tanken på det gör att jag vill satsa mer och mer hela tiden.
– Sedan gäller det att inte glömma bort resan dit heller. Jag menar att går man in i varje ny säsong och tänker på att vinna Stanley Cup, att det är fokuset hela tiden, då tappar man lite av njutningen på vägen, dom här små sakerna på vägen som man måste uppskatta och tycka är kul. Det är något jag tycker att jag har blivit rätt bra på under åren, att lära mig uppskatta alla saker med att spela där borta och inte bara slutspelet eller matcherna som betyder otroligt mycket. Det finns även saker i ”lunken” som jag idag njuter av och uppskattar.

När du säger njuter, Börje Salming spelade 17 säsonger i NHL, hur länge orkar du njuta av världens bästa och tuffaste liga?
– Bra fråga… Det beror helt på hur kroppen och skallen känns. Klart att när det går bra så finns det inte mycket som slår det. Däremot finns det stunder som tär på en och äter på en. Dom stunderna är inte roliga. Det blir lite ångestladdat, det tror jag många idrottare känner, men jag kanske är lite mer extrem i vissa fall med hur mycket jag känner i både med och motgång.
– Det tar hårt när det inte går som jag vill och inte spelar på den nivån jag vill. Samtidigt är jag en som njuter enormt mycket när det går bra.

Foto: Bildbyrån

Nu har bygget av nästa säsongs New York Rangers inletts, men vad fattades förra säsongen för att ni skulle gå hela vägen?
– Jag tycker att stommen känns väldigt bra. Nu har vi gjort några förändringar. Några killar som har varit hos oss väldigt länge och har betytt mycket för laget har lämnat. I stället kommer det in nya killar som ska ta stora roller.
– Det är alltid spännande att kliva in i en ny säsong och det blir alltid förändring oavsett om det går bra eller dåligt. Nu är förändringen större än tidigare säsonger.
– Sedan är det otroligt jämt bland lagen. Tittar vi på lagen som lyckats bra senaste sju, åtta, nio åren så är det lag som har haft en kår av spelare där lagens bästa spelare är ligans bästa spelare, så är det bara. Det kommer vi behöva ha den här säsongen och då framförallt i ett slutspel.

När du säger ligans bästa spelare, är Sidney Crosby den svåraste spelaren att möta som målvakt?
 – Det handlar om hur lagen spelar. Pittsburgh är ett väldigt bra lag som spelar med väldigt mycket fart samtidigt som dom har väldigt mycket skicklighet på deras två toppfemmor. Men även deras tredje och fjärde femma spelar med mycket fart och finnes. Det är också därför dom haft bra resultat senaste säsongerna.
– Många lag har börjat spela lite som Pittsburgh med snabba och enkla uppspel, att det är viktigare än att det är perfekt. Det ska gå fort hela tiden med mycket skridskoåkning.
– Sidney är en av dom bästa spelarna, inget snack om den saken. (Connor) McDavid möter jag inte så ofta men han tillsammans med Sidney är kanske dom två bästa i ligan.

Nu får du Ondrej Pavelec som målvaktskollega nästa säsong istället för Antti Raanta, hur ser du på den förändringen?
– Jag har spelat mot honom ganska mycket genom åren och han är en rutinerad NHL-målvakt. Han har vunnit många matcher och haft rollen som både första- och andramålvakt. Jag ser fram emot att lära känna honom. Varje gång jag spelar med en ny kille finns det saker jag kan lära mig, se hur han tränar eller förbereder sig. Det viktiga är att vi hittar varandra ganska tidigt och hittar en bra känsla eftersom man spenderar mycket tid med den andra målvakten och målvaktstränaren.
– Sedan kom jag extremt bra överens med Antti Raanta och hade två roliga säsonger med honom. Det är tråkigt att se att han går, men å andra sidan hoppas jag att han knycker första spaden där (Arizona). Han är värd det som han spelar och lägger ner sin själ på hockey.

Hur ska du jobba i sommar för att komma ännu bättre förberedd efter en så pass lång säsong som du trots allt har haft?
– Jag förändrar inget direkt och dom tolv senaste åren har sett rätt lika ut. Jag går på is i slutet av juli eller i början av augusti. Det blir mer och mer intensivt i augusti och september då det börjar närma sig camp.
– Just nu blandar jag träning med semester, men när man kommer in i augusti börjar jag känna att det närmar sig. Då blir det mer och mer fokus på isträning och detaljer så man är förberedd när campen börjar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten