SHL

HOCKEYKORTET: Guldmakaren som hjälpte Brynäs till två titlar

ANNONS

Ove Molin, med Trångsund som moderklubb, tillhör Brynäs största spelare genom alla tider. Han kom till klubben från Danderyd HC redan 1991 och gjorde sin sista säsong i Brynäs-tröjan 2010. Under den här tiden hade han fått möjligheten att vinna två SM-guld med Brynäs.

Första guldet vann han 1993. Tränarduon Tommy Sandlin och Janne Grönberg fick under flera år bygga upp Brynäs utefter klubbens gamla värdegrunder och man andades verkligen den så kallade Brynäsandan i Gavlerinkens alla korridorer. Det stora examensprovet kom i slutet av mars 1993 då Brynäs tog sig till final mot Luleå.
– Så här i efterhand förstår man vilket otroligt talangfullt lag vi hade den säsongen. Andreas Dackell, Jonas Johnson, Thomas Tallberg, Anders Gozzi, Peter Larsson med flera fick sina genombrott. Vi hade även flera landslagsmän som exempelvis Anders Huss, Micke Sundlöv, Christer Olsson och Janne Larsson. Lägg dessutom till Tom Bissett som gjorde en fantastiskt fin säsong, berättar Ove Molin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi hade fyra mer eller mindre kompletta och jämna femmor där bland annat Micke Lindholm hade kommit hem från NHL och spelade i fjärdekedjan. Det tycker jag visar på hur starka vi var som lag.

Hur gick tankarna efter att Luleå hade ledningen med 2-0 i matcher?
– Vi visste att Luleå skulle bli svåra att slå och vi fick helt riktigt stryk i de två första finalerna. Luleå hade en ganska klar strategi mot oss där man ville spela fysiskt och tufft.
– I den tredje finalen tog vi Luleå på sängen när vi bjöd tillbaka med att spela samma spel som Luleå. Det här var inte Luleå beredda på och när de bara skulle spela hem guldet i den tredje finalen var det i stället vi som vann ganska enkelt med 7-4. Vi ledde ett tag med 6-2 faktiskt. Efter den segern var det vi som hade övertaget och avgjorde i den femte finalen.

”ALLA SKULLE KÄNNA SIG DELAKTIGA”
Den femte finalen inleddes med att Luleå hade ett klart spelövertag. Efter 13.23 gjorde Lasse Hurtig välförtjänt 1-0 för Luleå.
– Hela matchen var krampaktig från vår sida, även på läktarplats var det spänt och nästan helt tyst i hallen långa stunder. Det var en jakt på att få hål på deras målvakt (Robert Skoog).
– När sedan ”Dacke” (Andreas Dackell) gör 1-1 var det som att proppen gick ur. ”Dacke” gör även 2-1 och sedan passar han fram till Gozzi som avgjorde matchen med vårt 3-1 mål.

Hur var Tommy Sandlins ledarskap?
– Tommy var väldigt mån om att alla skulle känna sig lika delaktiga. Han ville inte måla upp någon bild av att vissa spelare var mer värda än andra i laget. Till och med i den femte och avgörande finalen fortsatte han att gå runt på fyra femmor.

Du fick även vara med att vinna guld 1999 med Brynäs. Var känslan samma då som 1993?
– Inte riktigt. Innan finalerna sades det allmänt att Modo bara skulle gå in och spela av dom här finalmatcherna och ganska enkelt ta hem guldet.
– Jag tror att Modo kände en liknande press som vi gjorde 1993. Det blev lite panik hos Modo när de började se att det inte skulle bli något guld till Örnsköldsvik.

I vad låg storheten med guldlaget 1999?
Johan Holmqvist var otroligt bra och hade just börjat få sitt genombrott som målvakt. Han var bara 20 år då och förstod säkert inte hur stort allting var. Överhuvudtaget hade vi ett fruktansvärt bra försvarsspel.
– Kedjan med mig, Bissett och Janne Larsson fungerade jättebra. Flera av oss hade varit borta ett tag och hade nu återvänt till Brynäs och ville verkligen göra en bra säsong med Brynäs.

Med alla hemvändare, kom även Brynäsandan att bli ännu starkare inom laget?
– Jo, visst var det så. Exempelvis hade vi Pär Djoos som hade kommit tillbaka något år tidigare och nu verkligen visade vägen för alla oss andra killar.

Finns det likheter mellan guldcoachen 1999, Roger Melin, och guldcoachen 1993, Tommy Sandlin?
– Ja, det gör det. Även om Roger var lite mer jordnära och ville vara lite mer en i gruppen än Tommy så var båda väldigt lugna som coacher och inte några vänner av direkt stora ord i sitt ledarskap. Båda skapar en bra kemi i gruppen och ser väldigt mycket till varje individ i laget.

I dag är Ove Molin som bekant coach för Karlskrona i SHL.

Hockeykortet kommer från Upper Deck elitserien 1999/00.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL