I ett bankvalv någonstans i södra Sverige finns en mäktig samling hockeyhistoria som skulle få det att vattnas i munnen på alla hockeyälskare.
ÖVRIGT

”Jag sågade upp inkapslingen hemma – vilket var en jävla konstig känsla”

ANNONS

De flesta människor fascineras av historien. Hockeyn är en värld fylld av historik och det finns en stor marknad för memorabilia – alltså saker som är anmärkningsvärda ur ett samlarperspektiv. I ett bankfack någonstans i södra Sverige finns en ansenlig samling som bland annat innehåller signerade rookiekort från Wayne Gretzky – men även en pärm full av hundratalet autografer från 80-talets stora NHL-stjärnor.

SÖDRA SVERIGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockeysverige har stämt träff med mannen som innehar samlingen. Han visar oss ner i ett bankvalv där han förvarar autograferna, hockeykorten och de andra sakerna.
— Jag samlade på hockeybilder som alla andra när jag var liten, berättar han för hockeysverige.se samtidigt som vi beger oss ner till bankvalvet.
— Sen satt det kvar när jag blev äldre, när jag började jobba och fick mer pengar att röra mig med, fortsätter han.

I samlingen finner vi bland annat en folder med autografer från större delen av det svenska lag som 1981 spelade Canada Cup. Där finns äkta autografer från spelare som Pelle Lindbergh, Peter ”Pekka” Lindmark, Tomas Jonsson, Börje Salming, Anders Hedberg och många, många fler.

Tryckfelsnisse har varit framme och bytt födelsedatum på målvakterna Pelle Lindbergh och ”Pekka” Lindmark. Foto: Henrik Skoglund

Mannen har valt att visa upp sin samling för hockeysverige.se:s läsare. Men han vill vara anonym.
— Jag relaterar inte till mig själv som samlare längre. Jag värderar fortfarande sakerna väldigt högt personligen, men jag är ingen samlare på det sättet längre. Nu är det bara grejer jag har.

MER KÄNSLA I GAMLA GREJER

Åtskilliga timmar har spenderats framför datorn på diverse auktionssajter för att hitta det unika, det som ingen annan har.
— Det blir ju en hobby, en form av underhållning att hitta kort och autografer som ingen annan har hittat och köpa. Sen att lägga till i samlingen och jämföra med andra autografer där man kan se år och att de är äkta… Det är häftigt. Tidsmässigt har jag lagt ner ganska mycket tid på detta för att det ska passa in. Det är mycket gamla grejer, för jag tycker att de har mer känsla än de nya.
— Det här är samlingen jag ville ha som barn, men inte hade ekonomiska muskler för då så att säga.

Samlingen innehåller en hel del hockeykort föreställande Wayne Gretzky. Foto: Henrik Skoglund

Wayne Gretzky gjorde en hel del reklam under sin karriär. Mannen vi har träffat har fått de här bilderna signerade. Som ni ser är äktheten bekräftad av Beckett. Foto: Henrik Skoglund

En av dyrgriparna i samlingen är Wayne Gretzkys rookiekort. Tre av korten mannen innehar har han fått signerade av ”The great one”.
— Jag skickade in dem till Gretzky när han hade en privat signering via ett företag han hade. Då hade jag de här korten som var inkapslade och graderade av Beckett (värderingsfirma av memorabilia. Så jag sågade upp inkapslingen hemma, vilket var en jävla konstig känsla, berättar mannen och ler.
— Jag la dem i vanliga plastfickor och skickade dem till Kanada. Han sajnade dem och jag fick tillbaka dem med ett certifikat. Korten är graderade sexor.

Wayne Gretzkys rookiekort i NHL från säsongen 1979/1980 betingar ett högt värde. Mannen hockeysverige har träffat äger en hel del, och tre har han dessutom fått signerade. Foto: Henrik Skoglund

Även åtskilliga tusenlappar har spenderats på intresset under åren. Men han har inte samlat i ett vinstsyfte berättar han.
— Jag har inte gjort detta för att tjäna pengar utan för att komma så nära hockeyhistorien som möjligt. Jag har brutal respekt för grejerna, det är hockeyhistoria.

Ett stycke hockeyhistoria i ett bankvalv någonstans i södra Sverige. Foto: Henrik Skoglund

Vad i samlingen ligger dig närmast om hjärtat?
— Det är väl albumet i så fall, berättar han efter en stunds betänketid.
— Det är inget jag samlat ihop själv utan något jag köpt. Men jag vet, som gammal autografsamlare, hur mycket jobb som ligger bakom. Sen har man ju sjuk respekt för namnen.

Albumet han nämner innehåller en stor mängd autografer från stora NHL-spelare under 70- 80- och 90-talet.

Albumet med  autografer insamlade under säsongen 1981/1982. Foto: Henrik Skoglund

Äkta autografer från bland annat Herb Brooks som caochade fram USA till OS-guld 1980. Något som kom att kallas ”Miracle on ice”. Foto: Henrik Skoglund

Vad ska du göra med samlingen i framtiden?
— Alla de här sakerna har jag haft nu i 10-15 år totalt. Jag har valt att lägga dem i ett bankfack, jag kommer sälja dem i framtiden, men jag har ingen relation till dem nu på det sättet som samlare.

Grant Fuhr, Paul Coffey, Mark Messier, Jari Kurri, Dave Semenko och Wayne Gretzky skrev alla autografer även innan Edmonton Oilers fantastiska storhetstid mellan 1984 och 1990 tog sin början. Foto: Henrik Skoglund

Brukar du gå hit och sitta och titta på sakerna?
— Det var längesedan jag gjorde det nu faktiskt. Därför var det kul att vi gjorde det, säger han och åsyftar Hockeysveriges besök.
— I början var jag här och la till nya saker. Men nu är det färdigt. Jag har inte köpt något hockeyrelaterat på länge.

Ni har fått sen en liten del av alla de autografer som finns i albumet. Foto: Henrik Skoglund

Mannen som innehar samlingen tar gärna emot frågor från er läsare om allt som rör den. Mejla artikelförfattaren (mejladressen står nedan) så vidarebefodras mejlen till ägaren.
Som om denna imponerande samling inte vore nog. Imorgon får ni ta del av klenoden som innehåller bland annat NHL-kontrakt och ett telegram till en av våra största svenska hockeyspelare genom tiderna.

Ett äkta signerat kort föreställande Wayne Gretzky och hans far. Foto: Henrik Skoglund

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch