SHL

HOCKEYKORTET: Den berömda Brynäsandan

ANNONS

”Brynäsandan” är ett begrepp som klingar vackert i hockeyhistorien. I dagens Hockeykortet förklarar den tidigare landslagsspelaren Tord Lundström vad som egentligen gömde sig bakom Gävleklubbens framgångar på 1960-talet.

Tord Lundström har aldrig varit den som dragit sig för att framföra sin åsikt. Dessutom har han genom åren – både som lagkamrat och lagkapten – visat att han är person man kan lita på och som står för sitt ord. Om inte visar hans ankomst till Brynäs från Kiruna.
– Jag kom till Brynäs 1963. Först var det Brynäsledaren Breit Hellman som skötte övergången, men det var flera andra ledare inblandade. Jag hade spelat några år i norrtvåan då Brynäs hörde av sig. Jag har för mig att alla tre Gävleklubbarna (Brynäs, Gävle GIK och Strömsbro) jagade mig, berättar Tord Lundström för hockeysverige.se och fortsätter:
– Brynäs var den minsta av klubbarna i Gävle då och lite av lillebror. Även Södertälje och Skellefteå hörde av sig.

Stämmer historien där det sägs att du inte skrev på något kontrakt då Brynäsledaren Breit Hellman besökte dig uppe vid Riksgränsen eftersom du redan hade gett ett löfte om att spela för Brynäs och det fick räcka?
– Jo, nog stämmer det, skrattar Tord Lundström och fortsätter:
– Breit frågade om jag ville spela i Brynäs och det ville jag ju. Då var det inte mycket mer att tala om, tyckte jag i alla fall.

När Breit Hellman återvände hem till Gävle efter besöket vid Riksgränsen frågade Brynäs starke man, Thure Wickberg, om den där Tord Lundström skrev på för Brynäs. Hellman svarade att Lundström själv inte tyckte det behövdes utan att han skulle komma med tåget en dag i augusti. Wickberg blev i sin tur väldigt skeptisk eftersom det var många klubbar som jagade den unge norrbottningen.

”EN BLYG NORRLÄNNING SOM KANSKE INTE SA SÅ MYCKET”

När tåget rullade in på station i Gävle och Tord Lundström som sista passagerare kliver av tåget kunde både Hellman och Wickberg andas ut. Den i pressen så omtalade spelaren från Kiruna var nu Brynässpelare.

Hur var den så kallade Brynäsandan när du kom ner till Gävle, 1963?
– Den fanns redan då. Brynäs hade fått fram fem sex egna talanger som klubben byggde laget kring. Sedan kompletterades det med killar som Lennart ”Tigern” Johansson och några till.
– Brynäsandan var väl egentligen att vi var väldigt raka mot varandra inom laget, vi var aldrig rädda för att kritisera och tala om då vi tyckte att någon i laget gjorde fel. Men då vi spelade match höll vi ihop, då var det verkligen vi mot övriga Sverige.

Jag har läst om att du upplevde att många i Gävle pratade utan att säga något?
– Haha! Det var nog så att jag var en blyg norrlänning som kanske inte sa så mycket vilket Gävleborna gjorde i stället. Inget ont om folket i Gävle för det, utan tvärtom.

Tord Lundström har hela tiden bott kvar i Gävle efter att han slutade spela och har bland annat tränat Brynäs under en tid.

Hockeykortet är hämtat från Semic VM- och OS-serie 1972.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL