Nyheter
SKOGLUND: Vilket gäng de hade
ANNONS

Ibland är det kul att spankulera längs med minnenas allé och göra nedslag i den digra hockeyhistorien. Idag funderar jag över vilket bra lag lilla Tranås hade i början av millenniet.

Igår skrev jag ett anspråkslöst litet blogginlägg som handlade om att spelare kan lyckas bli bra ändå och nå framgång utan att behöva ta steget via hockeygymnasium och Superelit. I exemplen jag räknade upp ingick Johan Franzén och Stefan Liv och det var inte förrän en läsare gjorde mig uppmärksam som jag kom ihåg att de båda lirade allsvensk med Tranås AIF vid millennieskiftet, säsongen 1999/2000. Självklart hade jag koll på det, tro inget annat, men just igår slog tanken mig inte.

Efter läsarkommentaren landade mina tankar vid vilket kanonlag Tranås AIF faktiskt hade vid millennieskiftet. Åren 1998-2000 var framgångsrika år för hockeyn i Lennart Hylands hemstad, med playoffspel upp mot elitserien och spel i det som då hette Superallsvenskan efter jul.

Säsongen 1999/2000 tränades Tranås av Torgny Bendelin som hämtades in från Leksands J18-lag. I Tranås fick han coacha blivande landslagsstjärnor som Stefan Liv och Johan Franzén som ni kunde läsa om går. I truppen fanns också framtida SM-guldvinnarna för HV71, Andreas Andersson, Ola Thorwalls och Johan Lindström.

SPELADE JVM

Junioren och egna produkten Jonas Fransson vaktade kassen de flesta matcherna under den framgångsrika säsongen och gjorde det så bra att han fick förtroendet mellan stolparna i fyra matcher för småkronorna under JVM den säsongen.
Som om detta inte vore nog innehöll truppen också namn som Johan Ström (över 300 poäng i Hockeyettan), Magnus Axelsson (skyttekung med 31 mål i Allsvenskan 2002/2003), Daniel Wallin (krutade in över 100 mål i danska ligan under fyra säsonger), Karl Helmersson (JVM-spelare och nuvarande huvudtränare i Mariestad), Tobias Johwelin, Jonas Holmström, Magnus Svensson med flera.
Ett lag sprängfyllt med talang som Bendelin basade över där i trakterna när vi alla oroade oss över om alla datorer skulle krascha när klockan slog 00:00 2000-01-01.

Det finns en rolig anekdot gällande Stefan Liv, som jag läste för väldigt många år sedan, från den säsongen som kanske säger lite om vinnarskallen han hade. Tyvärr hittar jag inte sidan nu och kan länka. Hursomhelst spelade laget lite fotboll på en uppvärmning inför match och Liv kastade sig hänsynslöst efter en boll. Det bar sig inte bättre än att målvakten dök rätt ner i ett kärr och lommade tillbaka in helt genomdränkt i gyttja från topp till tå.

GAMLE STORBACKEN FRÅN TRANÅS

Magnus Svensson i Leksands tröja. Foto: Bildbyrån

Ovan kunde ni läsa namnet Magnus Svensson. En annan Magnus Svensson, ”Sigge”, har Tranås AIF som moderklubb. Backen kom att bli mer förknippad med Leksand där han spenderade nästan hela sin karriär. Svensson var med och vann OS-guld i Lillehammer 1994 och var faktiskt den som såg till att finalen mot Kanada överhuvudtaget gick till förlängning.
En annan med Tranås som moderklubb är mångårige SHL-backen Daniel Josefsson som numera håller till i Vita Hästen.

Sen hände det som så ofta händer när en klubb med knappa resurser lyckas få ihop ett bra lag: Spelarna lockades över till större klubbar och Tranås rasade ur landets näst högsta serie 2003 för att senare inte ha varit speciellt nära att ta klivet upp igen. Man har varit i Allettan och spelat playoff några gånger, men man har aldrig varit riktigt nära att ta sig till kvalserien.

 

Den här artikeln handlar om: