SHL

HOCKEYKORTET: Han ordnade det första guldet

ANNONS

Han coachade nyligen fram HV71 till föreningens femte SM-guld i ordningen. För 22 år sedan sköt Johan Lindbom hem klubbens första.

Grundseriesäsongen 1994/95 kom att bli ganska slitsam för HV71. Laget tar sig till slutspel som sista lag. I säsongens sista seriematch ställs HV71 mot Brynäs hemma i Rosenlundshallen och vinner med 5-3. Sista målet gjordes av HV71:s nuvarande tränare Johan Lindbom bakom Lars Karlsson i Brynäs mål.

Nu var inte det här sista gången Lindbom skulle bli ett rött skynke för Brynäs och deras målvakt Lars Karlsson.

HV71 vinner sin kvartsfinal mot seriesegrarna Djurgården, högst sensationellt, med 3-0 i matcher. I semifinalen blir det betydligt tuffare, men smålänningarna krånglar sig vidare efter 3-2 i matcher mot Malmö. Då ska vi komma ihåg att Malmö faktiskt ledde matchserien med 2-0.

BRYNÄS VÄNTADE I FINAL

I final väntade Brynäs som hade slagit ut Luleå i semifinal. Efter 2-2 i matcher skulle allt komma att avgöras i Gavlerinken inför 7 453 åskådare. Det är ingen hemlighet direkt att Brynäs hade bokat bord för guldfirande uppe hos Wille Löfqvist i hallens restaurang. Visserligen hade Brynäs målvakt Michael Sundlöv gått sönder i matchen dessförinnan, men det var inte många som oroade sig för att Lars Karlsson, med rötterna i Fagersta, skull klara av att spela hem guldet till Brynäs. Det ska redan nu tilläggas att han gör en mycket fin match.

Efter 60 spelade minuter är ställningen 4-4. Per Gustafsson och Marko Palo hade gjort två mål var för HV71. Per-Johan Johansson hade gjort två av Brynäs mål och Jonas Johnson, Mikael Lindh ett var.

15.48 in i sudden death tystnar Gavlerinken efter det att då 24-åriga Johan Lindbom, halvliggande vräkt in pucken bakom Lars Karlsson. Det var faktiskt nära att Brynäs back Stefan Klockare blockerat skottet med sitt huvud, men pucken smet förbi och upp i Karlssons ena kryss. Målet betydde HV71 och hela Smålands första SM-guld i ishockey.
— Det var inte tid att sikta, är du lite halvtrött är det inte så noga med detaljerna, berättade Johan Lindbom efter matchen.

Målet gjorde inte bara Johan Lindbom till ikon i HV71. Efter den här säsongen kommer alltid tränaren Sune Bergman vara ”Kung-Sune” i Huskvarna och Jönköping.

Hockeykortet är hämtat från Upper Deck 1995/96.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL