Sök
Magnus Hellberg.
Nyheter

Redo för ett kinesiskt äventyr: ”Fick säga till publiken att inte gå hem efter första perioden”

Fem år i Nordamerika fick räcka. Nu väntar ett helt nytt sorts äventyr för målvakten Magnus Hellberg. Nästa månad flyttar han till Kina för spel i KHL-laget Kunlun Red Stars. Det kommer av allt att döma bli en annorlunda upplevelse.
– Jag hörde en lite rolig historia från förra säsongen. Då fick man säga åt publiken att inte gå hem efter första perioden eftersom laget kommer tillbaka ut på isen till andra perioden, berättar Hellberg för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under fem säsonger har Magnus Hellberg krigat på för att chansen i NHL. Det har blivit något inhopp för Nashville Predators och något för New York Rangers, men inte mer än så. Efter att ha tillbringat större delen av tiden i AHL valde han efter den här säsongen att skriva kontrakt med KHL-laget Kunlun Red Stars – och flytta till Kina.

Hockeysverige.se reste ut till Ritorp i Solna där Goaliemania pågår för att träffa den före detta Almtuna- och Frölundakeepern för en intervju. Men för att få en bild av Hellbergs framtida arbetsplats passade vi på att fråga Stefan Persson, målvaktstränare i Spartak Moskva, vad han kan förvänta sig.
– Det kommer bli annorlunda för honom eftersom han kommer från en liga med mindre rinkar och med mer skott. Nu kommer han till en liga med mycket skickliga spelare där man som målvakt tror att dom ska skjuta men i stället kommer det tre passningar innan skottet kommer. Tar du ett felbeslut blir du ofta straffad. Han kommer att få lära sig även det, men jag är övertygad om att han kommer kunna hantera även den biten.

När Magnus Hellberg slår sig ner i solen på bänkarna vid uterinken på Ritorp erkänner han direkt att han aldrig varit i Kina tidigare.
– Inte en enda gång, säger han med ett leende.

PUBLIKSNITT PÅ 7-8 000 ÅSKÅDARE I PEKING

Han såg till att göra sin hemläxa och ta reda på mer om klubben och förutsättningarna innan han gav tummen upp för en flytt till Kina.
– Innan jag skrev på visste jag inte mycket om hockeyintresset där. Nu har jag tagit reda på lite, men jag har inte hunnit prata med dom som spelade där förra säsongen. Det jag har hört är att publikintresset var ganska stort i Peking. Där låg snittet på 7-8 000.
– När laget sedan spelade i Shanghai var det kanske inte lika bra. Det verkar ändå som kineserna gillar hockey och vill lyfta fram den. Jag tror laget i alla fall har blivit lite välkomnade. Sedan tar det lite tid, säger han och skrattar till:
– Jag hörde en lite rolig historia från förra säsongen. Då fick man säga åt publiken att inte gå hem efter första perioden eftersom laget kommer tillbaka ut på isen till andra perioden.

Du har gjort fem säsonger i USA, varför väljer du att lämna just nu?
– Jag kände att det var dags att testa på något nytt. När det här erbjudandet dök upp började jag tänka kring att jag varit i USA under fem år. Mestadels har jag spelat i AHL men har ändå varit uppe i NHL nu på slutet.
– Jag fick spela lite den här säsongen, men det svårt att slå sig in. Eftersom det bara är två platser så är det tufft att ta en ordinarie plats.


Henke och Hellberg. Foto: David Hahn/Icon Sportswire

FICK SPELA MED IDOLEN LUNDQVIST: ”INSPIRERANDE”

Under sina år i New York Rangers organisation har Magnus Hellberg fått chansen att träna en hel del med Henrik Lundqvist, något som har utvecklat den 26-åriga målvakten från Uppsala en del.
– Jag har haft honom som idol, precis som alla svenska målvakter i min generation antagligen har haft. Han är den enda förstamålvakten i NHL som har presterat under en så lång tid.
– Att sitta nära honom i omklädningsrummet och se hur han jobbar och förbereder sig är väldigt inspirerande.

Vad är det för egenskaper han har som gör att han är bäst då det gäller?
– Hans tävlingsinstinkt och vinnarskalle. Lundqvist kör 110 procent hela tiden. Han har inget mellanläge utan kör stenhårt på varje träning.

Hur har det här inspirerat dig?
– Han är där alla vi andra vill vara. Han är förstamålvakt i NHL och har varit det i över tio års tid. Dessutom har han presterat varje säsong så någonting bra måste han göra.
– Nu har jag fått sett honom på nära håll under en längre period och vi har fått en bra relation. Sedan är inte jag Lundqvist. Vi har inte samma stil, men jag kan självklart lära mig mycket av honom. Till exempel är hans tålamod extremt bra. Hans skalle är också bra. Det är aldrig så att han gör två dåliga matcher i rad utan han studsar alltid tillbaka. Att fått tävla med honom varje dag är något jag tar med mig.


Foto: Ronnie Rönnkvist

FÅR ”IRON MIKE” SOM COACH: ”HÖRT LITE HISTORIER”

Åter till Kina och Kunlun. Där får Magnus Hellberg ingen mindre än legendaren Mike Keenan som coach.
– Jag har faktiskt inte tänkt på det speciellt mycket. Jag har hört lite historier om att han är en tuff coach och så vidare, men jag tycker att det ska bli kul och inspirerande att komma till ett ställe där man har en stor press på sig.
– Han har varit NHL-coach under en längre tid, men även general manager, så han har bra koll på hockey. Nu kommer även han till ett nytt ställe, men samtidigt är det så att pucken ser likadan ut i Kina som den gör någon annanstans.

Vilka förväntningar har du på KHL som liga?
– Förväntningarna är ganska stora. Jag vet att KHL är en extremt bra liga. Det är många som tror att jag bara åker dit för pengarna, men så är det absolut inte. Klart att det är bra pengar där borta, men samtidigt har jag spelat min mesta tid i AHL. Jämför man AHL med KHL så är KHL betydligt bättre. Så det är inget nerköp i kvalitén på hockeyn.
– Det kommer bli en utmaning, men jag är extremt laddad. Sedan vet inte vi spelare så mycket om var vi ska spela. Det har varit mycket snack om vi ska spela i Peking eller Shanghai. När jag skrev på skrev en kvällstidning att laget skulle flytta till Shanghai, men det är inget som någon av oss spelare vet något om.
– Jag tror att man får gå in med ganska slappa förväntningar och det kommer inte vara som det varit i USA. Jag tror ändå att jag blivit härdad med alla bussresor i AHL. Nu vet jag att det blir långa resor från Kina…

Det kanske blir buss till Moskva…
– (Skratt) Det hoppas jag inte för det lär ta flera veckor.
– I alla fall ska det bli roligt. Det blir ett äventyr och det kanske inte kommer vara som det alltid har varit. Det kommer säkert vara saker som jag tycker är lite skruvade, men har jag rätt inställning och tar det på rätt sätt kan det bli riktigt roligt. Nu har (Richard) Gynge och (Andreas) Thuresson skrivit på också. Gynge har varit och skjutit på mig några dagar här så vi har pratat ihop oss lite.
– Sedan har jag en finsk backkompis som jag spelade med i Millwaukee mitt första år där borta, Joonas Järvinen, som jag också har pratat lite med. Kollar man på spelarna vi har så verkar det som att vi får ett ganska bra lag.
– Det är inte så att jag flyttar till Kina och inte vet någonting. Klart att jag måste lära mig språket lite i alla fall, men det ska bli otroligt spännande och motiverande att testa något nytt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten