Sök
Erica Udén Johansson.
SDHL

”Jag känner mig sviken”

Beskedet kom som ett dråpslag. Sundsvall Hockey lägger ned sitt damlag i SDHL och lämnar landslagsstjärnan Erica Udén Johansson klubblös.
– Jag känner mig sviken, säger hon till hockeysverige.se.

I förra veckan kom ett besked som lade en våt filt över damhockeyn: Sundsvall Hockey drar sig ur SDHL.
”Vi har tillsammans under våren tagit ställning och beslutat, att vi inte kan driva laget i SDHL. Vi har konstaterat att vi inte har de sportsliga, organisatoriska eller ekonomiska förutsättningar som krävs för spel i den högsta ligan. Sundsvall Hockey är idag tvingade att genomföra ett antal åtgärder i en helhet där damverksamheten är en del av den. Vi behöver på kort sikt ekonomiskt och organisatoriskt komma i balans. Under våren har samarbetsavtalet med Timrå IK gått ut och Timrå IK väljer att inte förnya avtalet med de förutsättningar som idag gäller”, skrev klubben på sin hemsida efter det att det tragiska beslutet hade fattats.

Det har snart gått en vecka sedan det hårt kritiserade beslutet och lagets stora stjärna, landslagsspelaren Erica Udén Johansson, är fortfarande väldigt besviken på klubbens agerande.
– Jag tänker att beskedet är jäkligt tråkigt. Återigen är det damerna som får lida när det gäller hockey och beslut som tas inom föreningar. Det här ser man även inom hockeyn världen över, säger den OS-satsande forwarden och pekar på University of North Dakotas framgångsrika damverksamhet som lades ned av ekonomiska skäl under våren.
– Nu tog damhockeyn i alla fall ett steg framåt i och med USA-damernas hot om strejk eller vad man ska kalla det. Men det här känns som att vi tar ett steg tillbaka igen.

Erica Udén Johansson suckar uppgivet. Hon konstaterar att hon in i det sista hoppades att det skulle lösa sig, att damhockeyn skulle få chansen att leva vidare i Sundsvall.
– Klubben gick ut innan och sa att det var ont om pengar, men det har varit samma problem varje säsong. Det har ändå alltid löst sig, vi har lag och satsar. Man har alltid sagt att damerna ska vi inte röra utan det är herrarna och så vidare.
– Det har känts bra och herrarnas division 1-lag, tycker jag, har haft en lite för hög budget för att vara i den serien. Sedan går klubben ut och säger att man drar ner herrarnas budget men damerna tar vi bort helt. Då kände jag ”Va???”

Du har spelat i Sundsvall under ett stort antal säsonger, hur har satsningen på damhockeyn varit där under åren?
– Den har inte varit jätteprioriterad. Det är några få runt omkring laget som har dragit runt damhockeyn och försökt ta upp damerna på agendan.
– ”Hur gör vi med damerna?”, det har inte varit en frågeställning man naturligt har tagit upp på mötena. Man pratar om herrlaget, J20, J18, U16 och ungdomslagen. Sedan har man sagt ”ja, då är vi klara”. Då frågan om hur vi gör med damerna kommit upp har det känts som att dom har sett det som ett enmansjobb.
– Det har ändå känts som att det har blivit en bättre satsning. Förra säsongens är ändå, tycker jag, något av det bästa vi har haft. Jag menar med talangen vi hade på folket i laget och så vidare. Jag tycker också att vi utmanade mycket mer även om vi kanske förlorade lika mycket. Det var jämnare matcher och vi hade mycket mer att komma med. Hade vi fått ha kvar det här laget och jobba vidare med det så skulle det vara början på något riktigt bra, men så blir det inte.


Far och dotter Johansson. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

JAGAD AV MÅNGA SDHL-KLUBBAR: ”ALDRIG VARIT SÅ POPULÄR”

Sundsvall har varit Erica Udén Johansson och hennes pappa, Lars ”Sparven” Johanssons klubb under många år. Givetvis svider det långt in i själen på henne när klubben väljer att sluta med damhockey.
– Jag känner mig sviken. Det var ändå här som jag startade min damhockeykarriär. Även om Sundsvall inte var det bästa laget som fanns i SDHL så var det ändå roligt att få köra där allting började.

Erica Udén Johansson är given i Damkronorna och är högaktuell för OS-spel, men just nu är hon alltså klubblös.
– Spela i SDHL kommer jag att göra nästa säsong. Det är inget snack om den saken eftersom det är ett OS-år och jag kommer satsa på att ta en plats i det laget.
– Klubbadress är däremot fortfarande lite okänt. Jag pratar med några klubbar, men det är mycket som spelar in. Dels ska det kännas bra för mig, men samtidigt har jag sambo. Ska han flytta med? Ska han bo kvar? Ska vi pendla och bara ses på helger? Ska vi göra oss av med lägenheten här eller inte? Det är helt enkelt en massa som ska passa in och bli rätt.
– Jag vill ändå ha liknande förutsättningar som jag hade här i Sundsvall. Här hade jag förmånen att få lite betalt, bil och allt möjligt.

Har telefonen gått varm hos dig efter beslutet kom?
– Den gjorde det förra veckan. Mest i onsdags. Jag tror aldrig jag har varit så populär. Nu svarade jag inte så mycket i telefon, men det ringde hela tiden. Det var lite irriterande när jag skulle försöka kolla igenom saker ”fan, nu ringer det igen”, säger den 27-åriga forwarden med ett skratt och fortsätter:
– Det var mest då och fram till fredagen. Nu har det varit långledigt och inte så mycket mer samtal. Visst har lag hört av sig, men det har varit mycket reportrar också.

Med tanke på att försäsongsträningarna är i full gång, när måste du ta ett beslut om var du ska spela nästa säsong?
– Jag känner att det måste ske ganska snart. Samtidigt vill jag inte stressa fram något. Min förhoppning är att det ska bli klart i slutet av nästa vecka eller där omkring. Det beror givetvis på hur det går med förhandlingarna, hur man kan lyckas lösa saker och ting.

Du ska på landslagsläger i Falun mellan den 26 juni och 2 juli, blir du ännu mer triggad eller hur påverkar all turbulens dig inför det?
– Jag visste om redan innan att jag skulle till Falun för det sa man då vi var iväg på SOK-lägret på Kreta. Personligt vill jag göra bättre ifrån mig på varje läger, bevisa att jag ska ha en stadig plats i landslaget.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten