FLYTTAR TILL TORONTO. Andreas Borgmans samtal med Mike Babcock banade väg för valet av Toronto Maple Leafs.
Toronto

Samtalet från stjärncoachen övertygade guldhjälten: ”Häftigt och speciellt”

ANNONS

Från doldis i Hockeyallsvenskan till landslagsdebutant, årets rookie och SM-guld med HV71. Säsongen 2016/17 hade det mesta för Andreas Borgman och den sista pricken över i:et kom i och med NHL-kontraktet med Toronto Maple Leafs – efter samtal från självaste Mike Babcock.
– Det var häftigt och speciellt. Man har ju koll på honom, säger Borgman till hockeysverige.se.

Vad kan man som nykomling i SHL förvänta sig av sin första säsong bland de stora grabbarna? För Andreas Borgman, som kom till HV71 från Västerås i mars i fjol, handlade det mest om att hitta ett sätt att spela till sig en ordinarie plats i sin nya omgivning och göra det bästa av chansen han hade fått i och med flytten till Jönköping.

Så här ett drygt år senare kan man konstatera att han överträffade sina förväntningar med råge. Om det var toppen av Taberg han siktade på så kan man säga att han nådde toppen av Kebnekajse. För hur ska man annars summera en säsong som innefattade landslagsspel, SM-guld, utmärkelsen som årets rookie i SHL och sist men inte minst NHL-kontraktet med Toronto Maple Leafs?
– Ja du…, skrattar Andreas Borgman när hockeysverige.se når honom i flyttstöket hemma i Stockholm efter att ha flyttat från Jönköping i helgen.
– Det är knappt att man har hunnit reflektera alltså. Det går så jäkla fort under säsongen och man försöker bara leva i nuet. Det känns som om det var i går jag vann SM-guldet och i förrgår jag hade första träningen med HV71.

21-åringen från Huddinge kom in i säsongen med ett gott självförtroende som sedan bara växte undan för undan. Utmaningen låg i att hålla skridskorna på isen och inte bli övermodig.
– Man är tvungen att ligga på rätt nivå hela tiden och fortsätta göra det man har gjort. Gör man det blir man mer självsäker i sig själv och vågar testa gränserna lite mer. Men man kan inte gå och tro att man är en annan spelare än man är.

Framgångarna avlöste varandra, men Borgman upplevde ett och annat bakslag också. Landslagsdebuten i Channel One Cup i Moskva i december till exempel. Redan halvvägs in i sin första A-landskamp blev han skadad. Det blev ett fartbula han tog sig förbi ganska snabbt. Under våren fortsatte Borgman att övertyga och i takt med framgångarna började det ryktas om NHL-kontrakt.

ÅKER TILL TORONTO I HELGEN

Många klubbar visade intresse och det gick ganska tidigt upp för Borgman att han skulle behöva göra ett val – fortsätta att utvecklas i HV71 eller ta chansen att sticka över till Nordamerika.
– Det är hela tiden ens mål att nå så högt som möjligt. Tankarna på NHL kom när klubbar började höra av sig och visade att det fanns intresse. Det har funnits med i bilden ganska länge, men man vill aldrig ta ett förhastat beslut. Jag ville kunna bevisa för mig själv att jag kunde spela bra en hel säsong och att jag inte dalade. Nu kändes det som att jag kunde hålla samma nivå hela säsongen och då var det ett bra beslut att testa, förklarar han.

Valet föll för William Nylanders Toronto Maple Leafs och den 16 maj kom beskedet att han tecknat ett tvåårskontrakt med klubben. Samma dag som Växjös Calle Rosén också signerade ett kontrakt med den klassiska klubben. Borgman säger att han fick ett bra intryck av föreningen och att han gillar hur man satsar på unga spelare. Något som gjorde starkt intryck på backen var även det faktum att han under säsongen blev uppringd av demoncoachen Mike Babcock.
– Det var häftig och speciellt. Man har ju koll på honom. Det är en respekterad kille och en framgångsrik coach. Man tar åt sig av vad han säger och lyssnar.
– Han hade sett videos och klipp på mig från olika matcher, så han pratade om mitt spel och allt möjligt. Hur det var därborta och hur det funkar kring laget. Det var coolt.

Redan till helgen bär det av till Toronto för att bekanta sig med den nya klubben. Andreas Borgman ska tillbringa två veckor i Kanadas största stad. Det blir ett första steg mot målet att etablera sig i sin nya klubb. För det är utan tvekan NHL som gäller.
– Det största målet är att ta en plats i Toronto, vara med där och slåss om platser, säger Borgman som har ”lite koll” på konkurrensen.
– Men det är samtidigt svårt att veta vad man ska förvänta sig när man inte varit där. Man får ta det dag för dag när man väl är där. Kriga dag för dag.

Det var en devis som funkade alldeles utmärkt i HV71 den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL