Roger Melin coachade Rikard Grönborg under den nuvarande förbundskaptenens sista säsong som spelare.
Nyheter

Roger Melin om Rikard Grönborg: ”Ville väl vara lite tuff”

ANNONS

För en knapp vecka sedan lotsade han tre kronor till VM-guldet i Köln. Men vad få känner till är att förbundskapten Rikard Grönborg själv har spelat ishockey på elitnivå i Sverige.

Rikard Grönborg gjorde tre säsonger i gamla division ett (på den tiden näst högsta serien i Sverige) innan han åkte över till USA för att spela collegehockey med St. Cloud State University.
Tre år senare, 1992, återvände han till Sverige och skrev kontrakt med elitserielaget Rögle. Men där blev det inga matcher, utan han lånades istället ut till Tyringe i division ett. Säsongen efter gjorde han sin sista säsong som spelare, då i Hammarby med Roger Melin som tränare.
— En stor, rejäl och stabil back, berättar Melin för hockeysverige.se om vad han minns av Rikard Grönborg som spelare.
— Det var en jättebra kille som jag tyckte var rejäl som person också. Han var en pålitlig back, en tvåvägsback som ändå var rätt så tuff.

Rätt så tuff ja… Grönborg samlade på sig hela 154 utvisningsminuter på de 41 matcher han spelade den säsongen. Med det var han överlägset bäst (eller värst beroende på hur man ser på saken) i laget.
154 utvisningsminuter. Vad tyckte du som tränare om det?
— (skratt). Han kom från USA och hade spelat några år där borta och ville väl vara lite tuff så där… Jag kommer inte ihåg att jag tyckte att det var något speciellt med alla utvisningsminuter just då, men det var väl en del matchstraff i det där och då rann minuterna iväg.
— Han har ju ett hett temperament, det har han ju även som ledare. Det kunde man ju se när han nästan rök ihop med (Olegs) Znaroks.

TOLKADES SOM DÖDSHOT

Händelsen Melin refererar till utspelade sig under semifinalen mellan Sverige och Ryssland i VM 2014 där Znaroks gjorde en gest genom att dra tummen över halsen, som av många tolkades som ett dödshot. Grönborg, då assisterande förbundskapten, å sin sida skrek mindre väl valda ord mot den ryske coachen och de bägge stängdes av i final- och bronsmatch.
— Det är hans naturliga hållning och det är inget fel i det, säger Melin vidare om Grönborgs temperament.
Jag antar att han inte tagit efter den egenskapen efter dig?
— (skratt). Nej, visst brinner det ibland men det är mest inombords.

Roger Melin berättar att han inte minns så mycket från säsongen 1993/1994. Mycket beroende på saker runt omkring.
— Det var en skitsäsong och mycket strul i föreningen. Det är en sådan säsong man helst vill glömma och då blir det så att man inte kommer ihåg så mycket specifika saker med spelare och så.
Såg du Rikard Grönborgs tränaregenskaper redan då?
— Nej. Det kan jag inte påminna mig att jag gjorde. Samtidigt är det svårt att se det, jag tror inte att det var någon som trodde att jag skulle kunna bli tränare om jag ska vara ärlig.
— Jag har ju inte haft honom själv som tränare, men jag kan tänka mig att han är en bra ledare. Han är väldigt ambitiös och en trevlig kille. Det är väldigt kul att han är där han är nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL