Nyheter
MJÖRNBERG: Ett tveksamt karriärval
ANNONS

Att byta utropstecknet Väsby mot frågetecknet Asplöven, är det ett särskilt bra karriärval egentligen?

Igår tillkännagav Asplöven att man värvar genombrottsmannen Lubomir Fetkovic från Väsby. En vass värvning för norrgänget så klart, men jag är inte alls lika säker på att det är en fullt lika lysande lösning för den unge slovaken.

20-åringen sköt 21 mål och gjorde sammanlagt 34 poäng på 39 seriematcher för Väsby säsongen som gick och höjde på så sätt förväntningarna inför vad som komma skall ganska ordentligt. Han har potential som det gäller att maximera nu när han är på radarn.

Inte för att på något sätt försöka nedvärdera Asplöven, men rent sportsligt har jag svårt att se uppsidan med att byta succélaget Väsby med vinden i ryggen i en östserie som fick ett uppsving vintern som gick mot ett (som det sägs) ekonomiskt bantande Asplöven i en norrserie som ser ut att bli svagare än i vintras. Ett Väsby med en tydlig plan för vad man pysslar med mot ett Asplöven med lite mer lösa boliner.

Lägg till det att den östra serien kommande vinter kommer paras ihop med den södra för att bilda ”Allettan Södra” och att Väsby därmed kommer spela i en vassare Alletta än vad Asplöven kommer göra (ja, jag förutsätter att båda gängen tar sig dit).

Om det kommer till det rent utvecklingsmässiga. Att få spela många tuffa matcher i en positiv omgivning är bytet från Väsby till Asplöven ett väldigt tveksamt karriärval.

Men det finns så klart även en plussida. Handlar det om att boosta sitt cv med poäng för att blidka framtida arbetsgivare är Asplöven helt rätt val av arbetsgivare kommande vinter.

För Haparanda-gänget är ju laget man signar med för att göra poäng. Listan av spelare som värvats till Asplöven och gjort sin poängbästa Hockeyettan-säsong i karriären är lång.

Hampus Forsling gjorde det i vintras när han bytte 17 pinnar i Vimmerby säsongen innan mot 36 säsongen som gick. Johan Skiöld, Henrik Thegel, Jarkko Oikarinen, Marcus Waldehagen och Olov Lundqvist (som presenterades som nyförvärv till Löven samtidigt som Fetkovic) är andra namn på listan över spelare som kommit till Haparanda och gjort poängsuccé. Amerikanen Eric Przepiorka gjorde sin hejdundrande 73-poäng (36+37) på 38 seriematcher-säsong när han var i Asplöven och Daniel Despotovic hostade ur sig 27 poäng (13+14) på 14 matcher under ett gästspel i klubben. För att rabbla några exempel.

Är du en skaplig hockeyspelare och kommer till Asplöven kommer du göra väldigt mycket poäng. En klubb där enveten offensiv och full fart framåt står i första rummet och som dessutom spelar i en serie där mycket av motståndet är ganska svagt borgar för det.

Så ur den aspekten är klubbvalet naturligtvis inte helt tokigt. Förutsättningarna finns för att Fetkovic ska kunna bli en ruggig målkung i Haparanda. Men sett rent utvecklingsmässigt tror jag det hade varit bättre att stanna i Väsby.

* * *

Undantaget som bekräftar regeln? Många sticker till Haparanda och blir poängkungar, men så blev inte fallet för Roman Semjonovs. Anfallaren som under karriären varit sylvass i Arboga kom den gångna säsongen till Asplöven och blev boxplay-spelare istället. Mer av historien om den lustiga utvecklingen hittar ni här.

* * *

På ämnet Asplöven och Semjonovs tycks det dessutom enligt NSD som att Romans pappa, den forne lettiske landslagsspelaren Alexandrs Semjonovs, är det hetaste spåret för att ta över på Haparanda-gängets tränarbänk kommande säsong.

* * *

Vid den här tiden förra året rehabtränade målvakten Henrik Hjerpe med siktet att ha en lång och framgångsrik hockeykarriär framför sig. Då hade han under två skadepräglade säsonger gjort succé först i Lindlöven och sedan i Västervik med riktigt imponerande målvaktsspel. Men en förslitningsskada i höften gjorde att han spelade under smärta och tvingades avsluta säsongen 15/16 i förtid.

Vintern som gick kom han över huvud taget inte till spel och nu ser det ut som att det tillslut ändå blir en operation, något han från början hade tänkt sig att kunna undvika. Med tanke på den långa rehabtid det sen innebär kommer han förmodligen ha varit borta från hockeyn i närmare två år om det skulle bli spel igen. Ett längre snack om vad det innebär för en eventuell fortsatt karriär och en hel del annat matnyttigt hittar ni här.

* * *

Kiruna är en av de klubbar i Hockeyettan som jobbar allra bäst med sin mediala närvaro. De har snygga, matnyttiga och genomarbetade uppdateringar på sin hemsida, jobbar med teasers och är allmänt duktiga på att skapa nerv kring det man håller på med i sociala medier.

Uppenbarligen räcker det inte med det, man har uppenbarligen spelare som är bäst på att säga rätt uppriktiga saker dessutom.

Att kaptenen Joni Liljeblad väljer att förlänga med klubben är naturligtvis guld i sig, men det 27-åringen säger i reportaget på klubbens hemsida om sin förlängning efter den misslyckade säsong som passerat är nästan ännu större.

– Vi hade en tuff resa förra säsongen och våra insatser på isen påverkar hela klubben. Vi presterade inte tillräckligt bra och alla i föreningen bär en del i det, inte minst jag som lagkapten. Jag vill ta mitt ansvar och göra allt för att vi ska bli ett vinnande lag igen.

Snyggt! Snacka om att inte smussla med klassiska klyschor utan att rakt upp och ner ge supportrarna anledning att andas morgonluft.

Det är så man bygger engagemang inför det som komma skall efter det som inte var så bra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga