EN MÄSTERLIGT SLUT. Oliver Ekman Larsson fick avsluta sin jobbigaste säsong i karriären med ett VM-guld.
VM 2017

Guldhjälte efter den tunga sorgen: ”En väldigt omtumlande säsong”

ANNONS

Han använde hockey-VM som terapi efter sin mors tragiska bortgång. Väl i Köln fick Oliver Ekman Larsson uppleva sitt livs största framgång – efter att ha blivit målskytt i straffläggningen som tog Tre Kronor till sitt tionde VM-guld.
– Det känns bra att ha något att glädjas åt efter en sådan här säsong, säger Oliver Ekman Larsson i guldkaoset.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Karriärens jobbigaste säsong fick lyckligast möjliga slut. Oliver Ekman Larsson klev fram som en av de stora guldhjältarna för Tre Kronor i finalen mot Kanada. Hans straffmål i den tredje rundan av den avgörande straffläggningen gav Sverige det försprång man behövde för att ta hem guldet.

För Ekman Larsson har säsongen varit jobbig. Medan han själv befann sig i Nordamerika för spel med sin klubb Arizona Coyotes gick hans mamma Annika en ojämn kamp mot cancern hemma i Sverige. I början av april kom beskedet att 25-åringen avbröt sin säsong för att återvända hem till Småland till en följd av sin mors bortgång. Trots det valde han att tacka ja till VM-spel.
– Jag brinner för hockeyn och älskar det jag gör. Det var ganska självklart, säger Ekman Larsson medan han torkar svetten ur pannan i den mixade zonen med guldmedaljen runt halsen.
– Det är klart att det är speciellt. Det har varit en väldigt omtumlande säsong och att stå här och lyfta bucklan nu känns skönt. Det känns bra att ha något att glädjas åt efter en sådan här säsong.

”DET KÄNNS OVERKLIGT”

Han säger att han tillägnar guldet sin familj, pappa Patrik som är ny sportchef i Karlskrona och lillebror Kevin, som till nästa säsong kommer att finnas i samma organisation som han själv borta i Nordamerika. Men givetvis också mamma Annika för alla uppoffringar hon gjorde för sin son som starkt bidrog till att han kunde bli en av världens bästa backar – och världsmästare.

Han fann ytterligare en familj i omklädningsrummet i Köln. Lagkamraterna i Tre Kronor har betytt mycket för honom under vägen fram till VM-guldet.
– När man har jobbat tillsammans mot ett mål i tre veckor och får stå här till slut… Det känns overkligt, säger han.
– Spelet har blivit bättre och bättre ju längre turneringen har gått och det är så bra lag agerar. Vi har trott på det spelsystemet vi har haft och det känns otroligt bra.

Och så var det straffen. Skottfinten, vickningen till vänster som fick den kanadensiske målvakten Calvin Pickard ur balans och sedan lyftningen som nådde nätmaskorna.
– Jag blev chockad själv, skrockar Ekman Larsson.
– Jag ville göra något liknande som ”Bäckis”, men sedan tyckte jag att han bet rätt bra på första skottfinten och då höll jag i den lite till. Ibland har man marginalerna på sin sida.

Och ibland går man igenom tuffa prövningar i livet som gör att man förtjänar dem.

Se VM på C More – två veckor gratis

SVERIGE ÄR VÄRLDSMÄSTARE 2017

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL