OVÄNTAD GULDHJÄLTE. Johan Tornberg sköt Tre Kronor till VM-guldet 1998.
VM 2017

När Finlandsdödaren Tornberg frälste Tre Kronor: ”Att jag kom till VM var en chock”

”Tidernas Tre Kronor” kallades den svenska upplaga som representerade Sverige vid VM 1998. men trots alla NHL-stjärnor i truppen var det elitseriespelare från Pajala som avgjorde den målsnåla dubbelfinalen mot Finland. Här berättar Johan Tornberg om sin osannolika mot VM-guldet i Schweiz.

Till VM 1998 i Zürich och Bern flögs gräddan av den svenska hockeyeliten in. Peter Forsberg var där liksom Mats Sundin, Micke Renberg, Fredrik Modin, Ulf Dahlén och Tommy Salo. Men trots alla världsstjärnor i laget kom den stora finalhjälten, i kamp med målvakts- Salo, att bli Pajalafödde Johan Tornberg. Han spelade för Västerås i elitserien dit han kommit tre säsonger tidigare efter spel i Brynäs.

Turneringen spelades så att man slutligen kom fram till en finalserie på två matcher. I finalen ställdes Tre Kronor mot Finland. Svenskarna vann den första matchen med 1–0 och den andra slutade oavgjort, 0–0.

Hockeysverige.se tog hjälp av finalens ende målskytt Johan Tornberg, för att minnas tillbaka till Schweiz 1998.
”Att jag kom med till VM var för mig personligen näst intill en chock. Sweden Hockey Games hade spelats just innan VM och där hade det fungerat bra för mig. Jag hade varit med hela vägen från första lägret under elitserieslutspelet fram till VM. Jag kunde uppriktigt sagt inte föreställa mig att jag skulle komma med tanke på vilka fantastiskt skickliga backar som fanns med. På något vis resonerade Kent Forsberg och Tommy Tomth, som då var förbundskaptener, och kom fram till att jag skulle åka med till VM. Jag tyckte att det var en supergrej och jag var nöjd med att bara få vara reserv eller bära vattenflaskorna. Jag hade inga som helst förväntningar på att få spela.

Den enes bröd… är ju ett bekant talesätt och i mitt fall så fick Mattias Norström en så kallad ”droppfot”. Han fick en smäll på knäet så att han inte kunde använda sin fot fullt ut vilket i sin tur innebar att jag fick chansen att spela.

När alla stjärnor började ansluta till laget, Mats Sundin, Niklas Sundström, Mattias Öhlund, Fredrik Modin, Mikael Renberg och så småningom även ”Foppa” minns jag att allt snack i omklädningsrummet gick ut på att vi skulle vinna guld. Dom här killarna hade åkt till VM för att vinna guld, något annat existerade inte. Det här drog självklart med oss som spelade i elitserien. Vi ville alla lyfta oss ytterligare ett snäpp. Alla fick positiva vibbar tack vare alla dom här starka karismorna som anslöt och blandades ut med alla starka karaktärer som redan fanns i laget.


Foto: Bildbyrån

Vi elitseriespelare som blev kvar i laget upplevde aldrig att det på något vis att det var jobbigt eller att det störde laget att det kom in nya NHL-spelare allteftersom. Tvärtom. Vi såg nog i stället att chanserna till att vinna VM-guld ökade tack vare det.

Ett sådant minne är när Peter Forsberg kommer ner till frukosten första morgonen han är i Zürich. Hela laget ger honom en spontan applåd. Vi skulle spela mot USA, eller vilket lag det nu var, den kvällen och ”Foppas” grejer hade ännu inte kommit till Schweiz. Tack och lov hade Niklas Sundström dubbel utrustning med sig. ”Foppa” lånar hans reservgrejer och lite annat från andra spelare. Sedan gick han ut på kvällen och var bäst på plan. 

Redan från början spelade jag i backpar tillsammans med Mattias Öhlund. Vi kände inte varandra mer än att vi spelat mot varandra, jag i Västerås och han som ett underbarn i Luleå. Fast det är väl något med oss norrlänningar. Vi hittade varandra direkt. Lilla jag och den store Öhlund. För mig var det bara att lyssna på Öhlund och följa med. Sedan är Öhlund väldigt lätt att ha och göra med. Lugn, stabil och som en stor nallebjörn . En trygghet helt enkelt.

Grundserien och första slutspelsgruppen var inte lika enkel som man kan tycka när man ser resultaten. Vi hade hela tiden fokus på att inte hamna så till att vi skulle behöva flytta från Zürich till Basel. Vi hade ju hittat rätt med omklädningsrum, boende och vi gillade att spela i den atmosfär som var där. Dessutom hade vi ju matchen mot Vitryssland där Mats Sundin gör 2–1 i slutminuten.


Foto: Bildbyrån

En roligare match var mötet med Kanada. Vi vann med 7–1 och ”Foppa” hade stor show. Han gjorde två mål precis som Micke Renberg. Här såg man verkligen vilka starka karaktärer och ledare det fanns i laget. Dessutom märktes det på NHL-killarna hur viktigt det var att få slå just Kanada.

I semifinal ställdes vi mot Schweiz. Vi kände egentligen aldrig någon riktig oro inför dom matcherna. Det var mera att vi hade fokuset på att gå ut och göra jobbet. Här var killar som exempelvis Jonas Bergqvist väldigt viktiga för just den biten med att visa stora ledaregenskaper.

Hallen där vi spelade var en gammal cykelvelodrom och stämningen där inne var nästa magisk. Vilket tryck. Trots det kändes det aldrig som att Schweiz skulle kunna besegra oss. Speciellt eftersom Tommy Salo spelade fantastiskt bra i målet och vi hade spelare som var väldigt försvarsinriktade och ett spel där vi styrde ut skyttarna mot kanterna så dom oftast fick ta svåra avslut mot Tommy.

Vi spelade en gruppspelsmatch och två finaler mot Finland där vi inte ens släppte in ett mål. Mycket av hemligheten med att vi lyckades så bra i dom här matcherna var just försvarsspelet. Stefan Lunner var med som målvaktstränare och han tillsammans med Tommy Tomth styrde upp det här försvarsspelet med att få ut skyttarna till sargerna samtidigt som det gav oss backar möjlighet att jobba tillsammans med Salo på ett bra sätt.

Nu blev det bara ett mål i dom båda finalerna och det kom i första av matcherna. Det var mitt i ett byte. När jag åker över rödlinje ser jag att pucken går ner i sarghörnan. Eftersom det var just mitt i ett byte tappar den finska spelaren markeringen på mig. När så Niklas Sundström och Patric Kjellberg gräver fram pucken och får bak den till mig tänker jag bara att jag måste få den på mål. Jag fattade aldrig vad som hände utan vände hem och den enda tanke jag hade var att nu är det dags att försvara sig igen. När jag väl förstod att det var mål var jag nog mest chockad.


Foto: Bildbyrån

Man lever kanske lite som i en bubbla under ett finalspel. I alla fall gjorde jag det. Det var inte speciellt mycket snack i omklädningsrummet inför den andra finalen. Alla hade fokus på vad man skulle göra där ute på isen. Det jag personligen minns starkast var natten innan den finalen, vilket i och för sig inte var så konstigt eftersom jag hade gjort mål och vi vunnit den första matchen. Jag såg mig själv stå på blålinjen tittande upp mot den svenska flaggan. Hela laget står där och håller om varandra. Just den här känslan hade jag med mig ut till andra matchen. Det fanns inga tankar alls på att vi kunde förlora utan bara känslan av att stå där med guldmedaljerna om halsen.

För mig var nästa guldkänsla som en chock. Jag minns att jag åkte hem till mormor i Norrbotten och firades i min hemby Pajala med guldstol och allt vad det var. Jag hade med mig bucklan hem och runt tretusen människor hade letat sig ut på gatorna och till gympahallen i byn. Allt var som i en dimma. Eskorten med JAS-planen när vi flög in över Stockholm, Sergels Torg… Jag minns knappt någonting av allt det här eftersom man uppe i någon for av rus. Jag flyttade den sommaren till Malmö och det var först när man hade landat med allting där nere som det gick upp för mig vad jag hade fått vara med om.

Kent Forsberg som förbundskapten? Lugn, tillbakadragen och som vågade ge ansvaret till oss spelare. Det fanns så många stora ledare i den här gruppen så han kunde utan några svårigheter ge ganska fria händer till femmorna att agera själva. Jag har inget minne av att Kent skulle hållit några länge genomgångar där han styrde upp hur vi skulle spela. Det behövdes aldrig och hade antagligen blivit konstigt med så många starka ledartyper som det fanns i laget. Jag gillade Kent som förbundskapten och det är en riktigt skön kille vid sidan av hockeyn.”

Sveriges matcher VM 1998

Grundserien
Sverige – Frankrike 6-1
Målskyttar:
Fredrik Modin 2, Nichlas Falk, Jonas Bergqvist, Jörgen Jönsson, Mattias Öhlund.

Sverige – Schweiz 4-2
Målskyttar:
Mats Sundin 3, Mikael Renberg.

Sverige – USA 6-1
Målskyttar:
Ulf Dahlén 2, Mikael Johansson, Kim Johnsson, Mikael Renberg, Anders Huusko.

Slutspelsgrupp
Sverige – Finland 1-0
Målskytt:
Mattias Öhlund.

Sverige – Vitryssland 2-1
Målskyttar:
Peter Forsberg, Mats Sundin.

Sverige – Kanada 7-1
Målskyttar:
Mikael Renberg 2, Peter Forsberg 2, Jonas Bergqvist, Patric Kjellberg, Jörgen Jönsson.

Semifinal
Sverige – Schweiz 4-1
Målskyttar:
Peter Forsberg 2, Mats Sundin, Patric Kjellberg

Sverige – Schweiz 7-2
Målskyttar:
Fredrik Modin, Mikael Renberg, Ulf Dahlén, Christer Olsson, Johan Tornberg, Niklas Sundström, Peter Forsberg

Final
Sverige – Finland 1-0
Målskytt:
Johan Tornberg.

Sverige – Finland 0-0

SVERIGES GULDTRUPP:

 P Spelare Född CM KG L/R Kontrakt  
 G Magnus Eriksson 1973-08-12 180 82 L
 G Johan Hedberg 1973-05-05 183 86 L
 G Tommy Salo 1971-02-01 182 81 L
               
 D Niclas Hävelid 1973-04-12 182 91 L
 D Kim Johnsson 1976-03-16 185 93 L
 D Hans Jonsson 1973-08-02 188 96 L
 D Jan Mertzig 1970-07-18 194 98 L
 D Mattias Norström 1972-01-02 185 101 L
 D Christer Olsson 1970-07-24 180 90 L
 D Johan Tornberg 1973-07-12 179 83 L
 D Mattias Öhlund 1976-09-09 192 106 L
               
 F Jonas Bergqvist 1962-09-26 183 92 L
 F Ulf Dahlén 1967-01-21 188 90 L
 F Nichlas Falk 1971-02-03 183 94 L
 F Peter Forsberg 1973-07-20 185 93 L
 F Anders Huusko 1971-08-24 185 95 L
 F Mikael Johansson 1966-06-12 178 87 L
 F Jörgen Jönsson 1972-09-29 184 87 L
 F Patric Kjellberg 1969-06-17 188 96 L
 F Fredrik Modin 1974-10-08 193 100 L
 F Peter Nordström 1974-07-26 187 88 L
 F Mikael Renberg 1972-05-05 188 107 L
 F Mats Sundin 1971-02-13 195 105 R
 F Niklas Sundström 1975-06-06 183 88 L
 F Tommy Westlund 1974-12-29 185 94 R

Se VM på C More – två veckor gratis

BODIN: Sudden, Foppa & Granqvist – här är VM-finnkamperna som gett mest gåshud

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten