JAGAR ETT NORMALT LIV. Lisa Hedengrens tillvaro kastades över ända efter hennes andra hjärnskakning för ett och ett halvt år sedan.
SDHL

Smällen mot huvudet förstörde karriären: ”Mitt mål är att få en normal vardag”

Det har gått ett och ett halvt år sedan hon fick smällen. Men än i dag lider tidigare AIK-spelaren Lisa Hedengren av sviterna efter karriärens andra hjärnskakning. Hoppet om att kunna spela igen är minimalt. Nu handlar allt om att få tillbaka energin för att kunna leva ett vanligt liv.
– Mitt mål är fortfarande att ha en normal vardag. Det är min ”prio” och dit jag måste nå innan jag kan bestämma något mer, berättar den VM-meriterade centern för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se träffade Lisa Hedengren i februari förra året hade hon bara två månader tidigare drabbats av sin andra hjärnskakning. Mycket talade då för att hennes karriär som spelare var hotad. Hon berättade bland annat hon var konstant trött och tog hon en promenad så blev hon yr.

Nu har det gått ett drygt år sedan vi sågs på Ritorp i Solna. Lisa Hedengren har inte kunnat göra comeback ute på isen, men har varit assisterande tränare till Emelie Berggren. Hur mår den 25-åriga före detta VM-centern i dag? Har det blivit någon bättring? Hockeysverige.se stämde träff med henne på samma Ritorp, det vill säga AIK:s hemmaarena för en intervju.
– Det är väl egentligen ganska lika. Jag har kvar tröttheten, huvudvärken och yrseln. Nu var det lite över ett år sedan vi sågs och lite har det ändå hänt. Framför allt har jag lärt mig var gränserna går även om det kan vara olika från dag till dag. Jag har lärt mig hur jag måste göra för att orka göra vissa saker, säger Lisa Hedengren till hockeysverige.se när vi slagit oss ner i varsin fåtölj som är näst intill lika slitna som hela ishallen.

Vad är det du måste göra för att du ska fungera i det vanliga livet?
– Det är mycket vila. Mina dagar består av olika sjukgymnastik jag går på, kiropraktorer eller läkare. Det är alltid någonting varje vecka.
– Jag måste vila innan jag gör något sådant och vila efter för att orka åka hit till Ritorp och vara med kring träningen.

Du säger att du träffar läkare, kiropraktorer och så vidare, vad är det dom i första hand hjälper dig med?
– Läkarna vill mest ha koll på hur det går och om det händer något. Kiropraktorerna håller på att rätta till saker som dom tror hjälper. Sjukgymnasten jag går hos har jag haft under över ett år. Henne har jag fullt förtroende för och även fått en bra kontakt med.
– Hos henne har vi testat allt från att försöka cykla lite, för att få igång blodet runt om i kroppen, till akupunktur i huvudet. Vi testar oss fram och det känns bättre för mig att försöka göra någonting än att inte göra någonting alls.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”TRÄNINGEN ÄR NÅGOT JAG SAKNAR OTROLIGT MYCKET”

Lisa Hedengren älskade verkligen att träna innan hjärnskakningarna stoppat henne från allt vad tuffare fysisk aktivitet heter. Något som hon med blanka ögon berättar att hon saknar mycket.
– Jag har inte kunnat köra ett ordentligt träningspass sedan jag fick smällen. Jag har cyklat lite, men jag måste ha koll på pulsen hela tiden. Så fort pulsen stiger reagerar huvudet och kroppen och jag blir sämre.
– Träningen är något jag saknar otroligt mycket och något jag ser fram emot att kunna göra igen.

Även allt utanför hockeyn kastades omkull i samband men att hon fick smällen. Då vi sågs i februari 2016 hade Hedengren skjutit upp den utbildning hon hade sökt in på ett halvår. Situationen har dock gjort att hon helt släppt tankarna på att plugga just nu.
– Jag hade precis sökt in då, men jag sköt upp det i en termin med förhoppning om att kunna börja till hösten. Det gick ju inte. Allt förstördes av hela grejen så jag har inget sug att hoppa på det igen.

Jobbar du någonting i dag?
– Jag är 100 procent sjukskriven.

Vad har det betytt för dig att ha hockeyn att gå ner till träningen om eftermiddagarna?
– Det har betytt jättemycket. Jag vill verkligen tacka ”Empa” (Emelie Berggren) för att hon ville ha med mig som assisterande. Jag var lite osäker i början för jag visste att om jag tar beslutet att hoppa på som assisterande så kommer jag inte spela igen. Jag kände att jag inte kunde hålla på att hoppa fram och tillbaka mellan att vara spelare och tränare i samma lag. Det funkar inte.
– Nu var det också en del andra som var tveksamma till om jag skulle klara av det här, speciellt inom familjen. Trots allt är det en ganska tuff miljö att vara i när jag har dom sviterna som jag dras med. För mig betydde det ändå mycket att få komma hit i stort sett varje dag, träffa tjejerna och vara runt allting här på Ritorp. Psykiskt har det varit väldigt bra för mig.
– Jag vet inte vad som hade hänt om jag även hade tagit bort hockeyn. Då hade jag inte haft någonting av det liv som jag hade innan.

I ett omklädningsrum och även i ett spelarbås är det väldigt surrigt, hur har det fungerat för dig?
– Det har såklart varit jättetufft. Jag har ändå sett förbi det och det ger mig mer än vad det är jobbigt.
– Sedan är det ingen som ser på mig när jag mår dåligt, vilket också kan vara det svåra.

Hur mår du då du kommer hem efter en match eller träning?
– Då mår jag inte jättebra, så är det. Träningar mitt under säsongen fungerar ganska bra eftersom det bara blir runt tre timmar som jag är här. Hela min vinter såg ut att jag var hemma hela dagarna fram till träningen och efter träningen åkte jag hem igen.
– Jag gjorde det här valet, vilket jag är jätteglad för. Matcherna är däremot jobbigare. Det är många fler timmar och mer runt om. Samtidigt har jag haft otroligt kul.
– Jag har fått tagit det lite som det kommer. ”Empa” och alla i laget vet hur det ligger till så har jag behövt vara borta en dag härifrån så har jag kunnat vara det.

Har du sambo?
– Nej, så jag har fått anpassa mig själv. Sedan har jag den inställningen att jag alltid vill vara här, precis som när jag spelade. Jag vill verkligen göra allt för att laget ska gå bra.
– Vissa perioder har varit jättetuffa, speciellt som jag mår olika i perioder. Under mina sämre perioder har det verkligen varit jobbigt, men samtidigt får jag jättemycket energi av att bara komma hit och träffa alla och göra det jag tycker är kul.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

”JA, LITE BITTERHET KÄNNER JAG”

Kommande säsong kommer Lisa Hedengren fortsätta som assisterande tränare i AIK men hon ser ingen öppning, hälsomässigt, för en comeback på isen.
– I dag har jag svårt att sätta några planer. Jag kommer fortsätta på samma sätt som förra säsongen även nästa säsong. Jag kör på den här säsongen och sedan får jag se.
– Mitt mål är fortfarande att ha en normal vardag. Det är min ”prio” och dit jag måste nå innan jag kan bestämma något mer.

Har du lagt spelarkarriären helt på hyllan eller finns fortfarande drömmen om en comeback som spelare i AIK?
– Klart att det finns där, men jag tror att jag redan har förlorat så mycket på det här så att komma tillbaka känns väldigt långt borta.
– När jag bestämde förra sommaren att jag skulle hoppa på det här som assisterande tränare betydde det att jag har spelat klart.

Kan du känna en bitterhet över det?
– Ja, lite bitterhet känner jag. Nu vill inte jag gå runt och vara bitter för då skulle jag bli knäpp till slut.
– Tyngst är att jag känner att jag inte är klar och att jag inte fått göra valet själv att sluta. Det är på grund av hälsan och en skada som gjort att jag varit tvungen att ta det här beslutet.
– Första hjärnskakningen kom två månader innan OS i Sotji. Jag hade kanske haft svårt att slå mig in i den truppen ändå, men jag hade velat haft chansen i alla fall att försöka ta en plats. Under den perioden jag var borta kände jag hur mycket jag saknade hockeyn. Efter den hjärnskakningen fick jag som en liten nytändning. Från och med då var målet, förutom allt med AIK, OS i Sydkorea. Att det igen försvinner… klart att det är tungt. Det är ändå en dröm som jag har haft sedan jag var liten.

Nu har du sett SDHL från sidan en säsong, upplever du att det blivit mer tuffa smällar mot huvudet i ligan eller är det rent av tvärtom?
– Det är svårt att säga, men under förra säsongen var det några fall som jag tycker var fula tacklingar. Återigen kan vi börja diskutera igen att damhockeyspelare kanske inte är vana att ta smällar och hit och dit. Jag tror ändå att en del av smällarna som var förra säsongen hade varit avstängningar även i SHL.
– Jag känner att, oavsett i vilket lag hon spelar, när en spelare får en smäll så reagerar jag mycket starkare nu än vad jag gjorde tidigare eftersom jag vet vad effekten kan bli och hur länge den kan vara.

Jag antar att du inte har något recept på hur vi ska kunna undvika tacklingar som resulterar i hjärnskakningar?
– Jag önskar att jag hade det (skratt), men nej. Det är svårt och allting går otroligt fort. Tacklingar händer på några hundradelssekunder. Som spelare reagerar man på instinkter så det är jättesvårt att ge ett bra svar, avslutar Lisa Hedengren innan vi går ut och kikar lite på uterinken vid Ritorp.

Det syns i ögonen på den tidigare landslagsspelaren att hon saknar att få spela hockey.

Leksingens genombrott spolierades av svåra skadan: ”Jag ville så gärna spela”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 12 augusti
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten