RUTINERAD VÄGLEDARE. Under Scott Stevens ledning har Jonas Brodin fått ett uppsving i karriären.
VM 2017

Fruktade legendaren bakom Tre Kronor-backens lyft: ”Har sett hans tacklingar på YouTube”

ANNONS

Han gjorde sig känd som en av de bästa, men kanske framför allt mest fruktade NHL-backarna på 90-talet. Numera jobbar Scott Stevens som coach i Minnesota Wild. Där han har fått en av de svenska VM-backarna att blomstra den här säsongen.
– Jag har mycket att tacka honom för, säger Jonas Brodin till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
En Hall of Fame-back med rykte om sig att vara en av de mest fruktade spelarna i NHL-historien. Så skulle man med en mening kunna beskriva Scott Stevens. Mellan 1982 och 2004 spelade han 1 635 NHL-matcher och vann tre Stanley Cup-titlar med New Jersey Devils. Men framför allt är han ihågkommen som en av de hårdast tacklande spelarna i ligans historia, något som stjärnor som inte minst Eric Lindros och Paul Kariya fått erfara.

Numera är Stevens assisterande coach till Bruce Boudreau i Minnesota Wild. Där har han hjälpt en av de svenska VM-spelare att vända blad och göra en riktigt bra NHL-säsong. Innan Stevens kom till Wild hade backen Jonas Brodin haft ett tungt år, men under hans vägledning blev det ett rejält lyft.
– Han har varit grymt viktig för mig, betonar Brodin för hockeysverige.se.
– Han har så mycket erfarenhet själv som han är bra på att förmedla, framför allt små detaljer som kan göra stor skillnad. Han kommer hela tiden och visar klipp på saker som till exempel var du har klubban och vilken skillnad det kan göra om du gör en liten justering.

Brodin är på många sätt raka motsatsen till den back som Stevens var. Hans spel bygger på spelintelligens och den rörlighet och följsamhet som hans fina skridskoåkning ger honom möjlighet till. Några hejdundrande open ice-tacklingar ser man sällan från Brodins sida, och det är heller ingenting Stevens har försökt lära honom.
– Haha, nej det har han faktiskt inte, men jag har sett hans tacklingar på YouTube. Det är rätt sjuka grejer som man kanske inte skulle komma undan med i dag, säger Brodin.
– Men han är en väldigt aktiv tränare och vill verkligen att vi ska bli bättre. Det gillar jag med honom, att han verkligen bryr sig. Jag har mycket att tacka honom för.

Att han är en hall of fame-spelare med så tunga meriter, gör det att han får mer respekt som coach också?
– Jag hade grymt stor respekt för honom när han kom in och jag hade mitt möte med honom inför säsongen, men jag vet inte om det påverkar vad han själv gjorde som spelare. Kanske är det mer så att man smittas av att han är så inne i allting. På träningarna är han väldigt engagerad och aktiv. Det är nog snarare det som för respekt med sig.

Brodin säger att det framför allt är på ett område han har blivit en mycket bättre spelare under Stevens mentorskap, boxplay.
– Han har hjälpt mig grymt mycket där. Där känner jag att jag har grymt mycket mer koll än jag hade innan och det är tack vare honom.

”FAN, JAG VILL FORTSÄTTA SPELA”

För Brodin blev årets NHL-säsong den kanske bästa hittills i karriären. Under grundserien satte han personbästa med 25 poäng (3+22) på 68 matcher, vilket var en rejäl höjning från föregående år där de bara blev sju poäng (2+5) på lika många matcher. Att Minnesota tog in Bruce Boudreau som ny coach hjälpte.
– Det var ingen jättesäsong förra året, men tränarbytet hjälpte till och jag hade en bra sommar i fjol och kom in med bra energi och kände mig taggad inför säsongen. Sedan fick jag börja spela powerplay direkt också, fick mycket speltid av coachen. Det gav lite självförtroende och är den största skillnaden till att jag gjorde mer poäng, säger han om förvandlingen.

Trots det blev det respass redan i första rundan av Stanley Cup-slutspelet mot St. Louis Blues. Wild hade en enormt bra första halva på säsongen, men hamnade i en svacka under andra halvan och kom aldrig riktigt ur den innan slutspelet.
– Det var kanske därför det gick som de gick i slutspelet, funderar Brodin.
– Vi kom in där med en del förluster i ryggen. Innan dess hade det gått riktigt bra och självförtroendet var på topp. Alla har en sådan där dipp nån gång under säsongen och det gäller att kunna ta sig ur den, men av nån anledning tog vi oss inte ur den.


Foto: Alexey Kudenko/IBL Bildbyrå

Den tidiga sortin öppnade för VM-spel och där har 23-åringen från Karlstad inlett turneringen piggt med två mål och en assist på fem matcher.
– När vi torskade mot St. Louis kände jag att ”fan, jag vill fortsätta spela”. Man hade ställt in sig på en längre säsong, så när de ringde från Tre Kronor var jag väldigt taggad och ville verkligen åka. Det har varit kul att komma hit, säger Brodin som är inne på sin andra VM-turnering.

Den första spelade han som 18-åring i Globen 2012. Då slog han sig in i ett stjärnspäckat Tre Kronor som trots namn som Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson, Erik Karlsson och Loui Eriksson åkte ut redan i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Bättre lycka den här gången?

Se VM på C More – två veckor gratis

 

Philip Holms succé: ”Alltid känt att jag har haft det här spelet i mig”

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch