Viktor Östlund är tillbaka – på allvar.
Västerviks IK

Besegrade cancern – nu får han chansen i allsvenskan: ”Det jag gått igenom har gett mig mycket”

ANNONS

I januari 2015 kom beskedet att han hade drabbats av cancer. Snart två och ett halvt år senare är Viktor Östlund inte bara frisk, den 22-årige målvakten har dessutom fått så pass bra fart på sin hockeykarriär att han fått chansen av Västervik i Hockeyallsvenskan.
– Det låter kanske hemskt, men det jag har gått igenom har gett mig väldigt mycket. Jag har fått mycket erfarenheter genom att varit sjuk

Det var i januari 2015, mitt under hans första säsong som seniorspelare, som målvakten Viktor Östlund fick det jobbiga beskedet, Han hade drabbats av lymfkörtelcancer, tvingades avbryta säsongen och lägga all tid och kraft på behandlingar. Sju månader senare besökte hockeysverige.se honom hemma i Åkersberga. Då hade Östlund genomgått ett antal cellgiftsbehandlingar.
– Jag tror att jag nästan såg det som en dödsdom. Inte helt kanske eftersom jag visste att cancer var botbart, berättade han för hockeysverige.se då.
– Då visste jag inte heller riktigt vad cancer är. Om man inte har haft någon i sin närhet som haft det så är man inte alltid så insatt i det. Det är inte något roligt område direkt och inte så att man läser in sig på det.

Det visade sig att hans cancer var av godartad form och mot alla odds var han redan vid tiden för intervjun på väg tillbaka till hockeyn. Sedan dess har han inte bara tagit sig tillbaka till isen, utan även imponerat mellan stolparna. Så pass mycket att han härom dagen belönades med ett kontrakt av allsvenska Västervik efter en succéartad säsong i Nybro.
– Jag tycker att det var skitkul när Västervik hörde av sig. Jag frågade vad dom hade för tankar och jag fick en bra känsla direkt och att jag kan ta nästa steg här, berättar han för hockeysverige.se.
– Det har känts hela tiden att jag vill kliva upp och spela i Hockeyallsvenskan så Västervik känns helt rätt och jag är faktiskt väldigt nöjd.

Känner du dig redo att ta det här steget nu?
– Ja, det är så jag känner. Förut har jag tyckt att jag spelat bra, men nu senaste tiden har jag känt mig mer mogen, redo och beredd på vad som kan ske. Tidigare trodde jag att jag var redo för att ta klivet upp för att jag spelat en del bra matcher, men det känns som jag har mer koll på allting nu.

”VILLE INTE BARA BLI FRISK – VILLE STÅ PÅ IS SÅ FORT SOM MÖJLIGT”

Det allsvenska kontraktet är ett härligt kvitto på att det hårda arbete som Viktor Östlund lade ned efter sin sjukdomstid betalat sig. Både mentalt och fysiskt är han helt återställd efter sin tuffa tid.
– Det var mer privat jag tyckte att allt var väldigt jobbigt. När det gäller hockeyn skulle jag säga att det har varit ett hjälpmedel för mig att ta mig igenom allt. Jag ville inte bara bli frisk utan även stå på is så fort som möjligt. Det var vad jag hela tiden hade som mål.

När du låg på sjukhuset eller hemma på soffan och var som sämst, fanns tanken någon gång att du skulle ge upp hockeykarriären?
– Nej, absolut inte. Från att vara mitt uppe i det till det att jag blev sjuk så kände jag hur mycket jag saknade hockeyn. Att spela hockey är det jag gjort under alla mina år så det hade känts konstigt att inte fortsätta spela. Dessutom tycker jag hockey är så kul så, nej, att sluta spela hade jag ingen tanke alls på.

Givetvis har familjen med flickvännen Astrid betytt väldigt mycket för Viktor Östlund på resan tillbaka från sjukdom och till hockeyn.
– När jag var sjuk var det svårt att ta sig fram på egen hand. Man är sjuk och har fullt upp med att hantera det. Då betyder det jättemycket att alla finns där och hjälper med alla lätta grejer men som var svåra för mig då.

Var det tufft att se när familjen lägger ner tid, kraft och givetvis kärlek på att hjälpa dig tillbaka, att bli frisk men framförallt klara av vardagen?
– Det kändes som jag var i ett stort behov av dom hela tiden. Självklart kände jag också att jag ville göra saker för dom, men den orken fanns inte hos mig då. Det kanske jag har tagit igen nu lite, säger Östlund med ett lätt skratt.
– Jag visste att dom fanns där för mig hela tiden och allt kretsade kring mig under den här tiden. Det var något som jag kunde känna var lite jobbigt. Det var nästan som att jag hade dåligt samvete även fast jag inte kunde påverka situationen. Det var som det var, men jag ville att alla andra skulle leva som vanligt.
– Självklart var det väldigt tufft för dom eftersom dom försökte hjälpa till samtidigt som dom inte visste exakt hur allt var. Jag kunde ändå känna att idag är det mycket bättre och jag är piggare medan dom gick omkring och var oroliga.
– Jag var tacksam mot min familj innan också, men nu förstod jag hur fort saker kan hända oavsett vad det är. Familjen var nära varandra redan innan, men nu har vi blivit ännu närmare varandra och vi har kommit ihop på ett starkt vis.

Jag antar att känslan är att man förstår vad som verkligen betyder något?
– Ja, exakt. Det är så jag känner. Det är samma med kompisar och allting. ”Han finns alltid där för mig och fast jag är sjuk kommer han förbi och fikar fast jag själv inte har mycket att bjuda på just nu”


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET HAR VARIT ETT HELVETE”

Viktor Östlunds riktiga comeback efter sjukdomen gjorde han redan förra säsongen. Den gångna säsongen spelade han för Nybro, men fick uppleva en märklig säsongsstart.
– Det var väldigt oklart från start där jag inte visste alls var jag skulle vara. Jag var först i Åkers där det var lite oklart om jag hade ett kontrakt skrivet eller inte. Efter det stack jag ner till Lugano och var där i två veckor då deras ena målvakt var skadad.
– Efter det kom jag till Nybro så det var tre klubbar redan innan oktober. Jag visste inte alls var jag skulle hamna och jag ville bara hamna på ett ställe där jag kunde vara kvar resten av säsongen. Jag förlängde med Nybro fram till jul, men sedan även för resten av säsongen. Jag trivdes verkligen kanonbra i Nybro och hade riktigt roligt.

Östlund gör en mycket fin säsong i ettan och tar också stora steg i sin utveckling som målvakt, mycket beroende på att han mognar som människa.
– I Nybro blev det så att jag inte bara gick in för att sköta målvaktsspelet utan jag fick även vara med och påverka laget och pusha alla framåt. Jag lärde mig förstå hur grabbarna funkar, hur grabbarna vill spela och vad som fungerar bra för dom. Kommunikationen blev bättre med spelarna. På det viset har jag utvecklats mycket den här säsongen samtidigt som jag fick ta lite mer ansvar än tidigare i matcherna och jag hade en större påverkan på allting, vilket jag tyckte var jättekul.
– Samtidigt såg jag att det blev en bra utveckling på allting. Det började gå bättre för alla i laget och vi började vinna mer matcher. Från att varit ganska uträknade och inte skulle ha en chansa att gå till Allettan så gick vi både dit och till playoff. Hela gänget kom ihop riktigt starkt.
– Det här kanske inte var målsättningarna som vi satt upp från början och ingenting som man riktigt vågade prata om, men det kändes som att vi lyfte oss hela tiden.

Med tanke på allt du gått igenom, hur mår du i dag?
– Kanon… (leendet hörs nästa genom telefonen) Det låter kanske hemskt, men det jag har gått igenom har gett mig väldigt mycket. Jag har fått mycket erfarenheter genom att varit sjuk. Det har varit ett helvete och inget som jag önskar någon, men jag har lärt mig jättemycket, så är det.

Ännu en svensk målvakt hyllar polis och räddningskår efter terrorattentatet i Stockholm

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL