Joel Lundqvist blev chockad över beskedet att han ska vara kapten under VM.
Nyheter

Valdes till lagkapten i VM – blev överraskad när han fick beskedet: ”Jag blev chockad”

ANNONS

Joel Lundqvist är knappast någon ny bekantskap i landslagssammanhang. Trots att 35-åringen har vunnit VM-guld två gånger blev han förvånad över att han valdes till kapten till det kommande världsmästerskapet i Köln/Paris.
– Jag blev småchockad i och med att jag kom hit med inställningen att försöka kriga mig till en plats. Det var så vi hade resonerat och det fanns inga garantier för att jag skulle få en VM-plats, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Just nu talar det mesta för att Frölundas Joel Lundqvist med sina 35 år kommer att bli det svenska VM-lagets äldsta spelare. Lundqvist, som vunnit VM-guld både 2006 och 2013, utsågs dessutom av förbundskapten Rikard Grönborg till VM-lagets lagkapten. En uppgift och roll han värdesätter högt precis som han gör med att få chansen att spela i Tre Kronor.
– Jag tycker det är skitkul att få spela i landslaget och känner självklart en stolthet. Tre Kronor är ju något jag har vuxit upp med så det är givetvis en pojkdröm att få vara med och spela där, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se när vi träffar honom för en intervju på Johanneshovs Isstadion i södra Stockholm.

Du har redan varit med om så pass mycket inom ishockeyn, känner du dig aldrig mättad?
– Nej, jag gör ju inte det. Jag känner mer att ju äldre jag blir desto mindre är det kvar av karriären. Att då få uppleva en VM-turnering och möta de bästa är en sporre till att försöka ta en plats och vara med och kriga.

Joel Lundqvists Frölunda åkte ur SM-slutspelet i semifinalspelet mot Brynäs och det tog tid för Frölundakaptenen att komma över det uttåget.
– Jag behövde en vecka innan jag kunde börja blicka framåt mot landslaget. Vi hade ett snack, jag snackade med ”Garpen” (Johan Garpenlöv) om att jag behövde några dagar när landslaget stack till Vitryssland. Vi hade lite tester i Frölunda som avrundning, men jag behövde även den tiden mentalt för jag var inte redo då. Det var riktigt tufft faktiskt.
– Det tog en vecka. När det sedan började närma sig helgen och samling här på måndagen var jag riktigt taggad att starta om och se framåt.

Vad betyder det att få ett ”C” på bröstet i den här stjärnspäckade Tre Kronor-truppen?
– Jag blev småchockad i och med att jag kom hit med inställningen att försöka kriga mig till en plats. Det var så vi hade resonerat och det fanns inga garantier för att jag skulle få en VM-plats.
– Att sedan få reda på att jag får ett ”C” och att man tror på mig på det viset är väldigt kul och hedrande.

Hur ser du på kaptensrollen i ett VM-lag?
– Alla som är här är ledande spelare i sina lag så det är inte så att jag styr och ställer på något sätt. Sedan bidrar jag med det jag kan och står för. Vi gör det tillsammans och vi är verkligen ett ”gött” gäng. Det känns som vi redan har bra driv på saker och ting.

Ett ”gött” gäng säger du, ni har redan ett fantastiskt bra lag på pappret, hur tänker du kring det?
– Klart att det är kul att vara en del av det. Det är på något vis den nya generationens Tre Kronor med många yngre skickliga spelare och offensiva backar.

Hur ser du på din roll i det här gänget med unga killar?
– Klart att jag är gammal i gamet om man jämför så, men det som är kul i ett lag är att man inte riktigt tänker ålder. Man är en pusselbit som alla andra oavsett ålder. Jag vet min roll och har i stort sett haft samma i alla VM-turneringar. Samtidigt är det min chans att få spela… boxplay, defensivt, teka men självklart även att försöka bidra offensivt när tillfälle ges.

Vid VM 2012 ställde Tre Kronor ett fantastiskt lag på benen, men frågan är om inte årets upplaga är minst lika starkt på pappret.
– Topparna 2012 var extremt stora. Det var (Daniel) Alfredsson, ”Zäta” (Henrik Zetterberg), Erik Karlsson och så vidare. Det var nästintill legendstatus på spelarna, säger Joel Lundqvist med ett leende och fortsätter:
– Spelarna som är här kan ju bli det även om det inte ännu är samma status på alla som det var på ”Affe”, ”Zäta” och Erik, men det är kul att få vara med i det här gänget.

Vilka förväntningar ska vi ha på det här gänget i VM?
– Tre Kronor ska alltid ha ambitionen att vinna, det finns inget annat. Sedan vet alla hur tufft det är att gå hela vägen, men jag tycker att förutsättningarna finns.

Du har med andra ord inget emot att åka till Kungsträdgården igen?
– Det var trevligt där senast och finns självklart där i bakhuvudet som en dröm.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL