Jonathan Dahlén.
Vancouver

Ska gå från allsvenskan till NHL: ”Tror jag kommer dit vid ett bra läge”

ANNONS

Bläcket på kontraktet har knappt hunnit torka, men redan på måndag beger sig Jonathan Dahlén till Vancouver Canucks. Trots att steget från Hockeyallsvenskan till NHL är stort råder det ingen tvekan om var 19-åringen siktar på inför nästa säsong.
– Jag åker såklart över för att försöka slå mig in i Vancouver. Det går inte att ha något annat mindset när man åker dit, säger han i en stor intervju med hockeysverige.se.

SUNDSVALL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I dagarna stod det klart att Jonathan Dahlén, 19, kommer att ta chansen till NHL-spel redan nästa säsong. Det är Vancouver Canucks, som tog över hans rättigheter från Ottawa Senators, som nu erbjudit honom ett rookie-kontrakt kommande säsong.

Hockeysverige.se stämde träff med Jonathan Dahlén på ett kafé i centrala Sundsvall för en intervju. Dahlén som svarade för 25 mål och totalt 44 poäng på 45 matcher i Hockeyallsvenskan förra säsongen.
– Det var främst efter jul som alla dom där poängen kom. Jag tränade rätt hårt i början av säsongen. Det var aldrig några pauser i träningen utan jag låg i hårt för att få ut det bästa i slutet av säsongen. Sedan åkte jag iväg på JVM. När jag kom hem därifrån kände jag mig extremt stark och att något hade hänt med mig, säger Jonathan Dahlén samtidigt som det snöblandade regnet tilltar utanför kaféet.
– Jag hade blivit starkare, snabbare och allting rullade på samtidigt som jag kom in i ett stim. Det var skitkul att spela och det gick riktigt, riktigt bra.

Du har tidigare sagt att du ville ta upp Timrå i SHL. Nu blev det inte så, är du besviken?
– Det var synd. Timrå ska vara i högsta serien. Bland annat har klubben en arena för SHL men det finns även ett tillräckligt stort intresse här i stan för att man ska kunna spela där. När vi mötte Modo var det ”lapp på luckan” och när vi spelade J20-slutspelet hade vi 3 700 åskådare på läktaren.
– Det märks verkligen att det finns hockeyintresse här. När vi snackade med varandra i höstas kändes det som att vi hade något riktigt bra på gång. Jag tror till och med att vi ledde serien då, men i slutändan var vi inte ens riktigt nära.

Varför blev det så?
– Svårt att säga, men vi hade en del skadebekymmer och framförallt då under JVM. Plus att vi då hade tre forwards borta, jag, Jens (Lööke) och Elias (Pettersson).
– Vi hade mycket folk borta då. Sedan fortsatte det där som på ett löpande band resten av säsongen. Det blev skador och sjukdomar nästan hela tiden. Det var nästan så att när man kom till hallen tänkte ”vem är sjuk eller skadad idag?” .
– Känslan var att vi hade otur med skador, men det är ändå inte det som avgör i slutändan. Jag skulle istället säga att det var saknaden av kontinuiteten i spelet som Mora hade. Dom hittade vägar att vinna. Det gjorde vi också i början av säsongen, men som vi inte fick till sedan.

En rad av skickliga och lovande spelare lämnar nu Timrå. Bland andra Jens Lööke, Elias Pettersson, Johan Mattsson, Mattias Nilsson och Dahlén. Trots det tror 19-åringen från Östersund att Timrå kommer att få ett stark lag även nästa säsong.
– Jag kommer se så många matcher jag bara kan under säsongen eftersom jag känner många grabbar som kommer att vara kvar i Timrå. Jag tror ändå dom kan få ihop något bra. Det känns som det är ett bra gäng samtidigt som dom har en ny tränare. Det ska bli spännande att följa.


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”PÅ ETT SÄTT KÄNNS DET OVERKLIGT”

I slutet av februari får Jonathan Dahlén beskedet att han inte längre tillhör Ottawa utan är trejdad till Vancouver.
– På ett sätt känns det lite overkligt. Jag satt på bussen hem från Västervik. Det var trade deadline och den har jag tyckt varit kul att följa sedan jag var åtta eller nio år.
– Jag satt och scrollade som vanligt. Då såg jag att Ottawa skulle byta till sig (Alex) Burrows. Farsan skrev att det skulle bli kul att se vad Ottawa kommer göra vid trade deadline. Jag skrev tillbaka att Ottawa skulle byta till sig Burrows. Då frågade han vem dom skulle skicka, men jag hade ingen aning vem det skulle vara.
– Jag fortsatte kolla på Twitter och då hade en journalist skrivit ”They are sending Jonathan Dahlén” (skratt). Jag blev lite paff och ganska snabbt började jag få nya följare på Twitter och som skrev ”Welcome to Canucks” och sådana grejer. Det var verkligen en upplevelse att få vara med om det.

Trots att Ottawa gått till slutspel den här säsongen till skillnad mot Vancouver ser Jonathan Dahlén fram emot att komma till sin nya organisation.
– Jag tror att det kommer bli jättebra och jag känner mig jättevälkommen. Jag har fått mycket samtal från Vancouver, speciellt nu när jag sajnade.
– Det känns extremt kul att få vara med när Vancouver bygger om laget. Jag tror att jag kommer dit vid ett bra läge.

Du kan få upp emot tio miljoner kronor redan under din rookie-säsong, tänker du något även på den biten när du skrev på?
– Jag ser faktiskt bara till hockeyn. Klart att det blir en bra slant med sign-on-bonusen, men jag älskar att spela hockey. Hockeyn är också vad jag brinner för och det är så himla kul att försöka spela på en så hög nivå som möjligt.
– Pengarna…, alltså det är jättekul, men, det kanske låter lite…, fokuset för mig är att ha kul och spela hockey. Att det jag sedan får så pass mycket pengar är helt fantastiskt.


Jonathan Dahlén i Dallas tröja när pappa Ulf var coach där. Foto: Privat

ÅKER TILL VANCOUVER PÅ MÅNDAG

Redan på måndag i nästa vecka åker Jonathan Dahlén över för första gången till Vancouver.
– Jag ska vara där i tre, fyra veckor för att fysträna och bekanta mig med miljön. Efter det åker jag hem. Sedan åker jag över till ”development campen” tillsammans med alla ”prospectsen”.
– Efter sommaren åker jag över på trainingcampen, sedan får vi se. Jag har snackat lite med ”Tellan” (Johan Thelin, assisterande tränare) om att jag ska få gå på is med Timrå i augusti så jag har fått lite is innan jag åker över.

I Vancouver finns en rad svenska spelare, Alexander Edler, Loui Eriksson, Jacob Markström, Anton Rödin och bröderna Daniel och Henrik Sedin, men än så länge har inte den 19-åriga forwarden haft någon kontakt med någon av dom.
– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag känner Loui Eriksson lite eftersom han var i Dallas när pappa (Ulf Dahlén) var tränare där, men jag var väldigt liten då.

Är det klart att du kommer spela i Kanada nästa säsong eller kan det bli så att vi får se dig i SHL eller Hockeyallsvenskan även nästa säsong?
– Jag har ett år där jag kan åka hem till Sverige och spela. Vi får ta det från ”trainingcampen”, hur det går där. Sedan får vi se vad som händer.
– Jag åker såklart över för att försöka slå mig in i Vancouver. Det går inte att ha något annat ”mind-set” när man åker dit.

Om det inte blir NHL hur ser du då på spel i AHL?
– Jag vet inte riktigt. Vi får ta det då, om det i så fall blir AHL eller hem till Sverige.

Hem till Sverige, är det Timrå som gäller då eller hur går tankarna?
– Det är svårt att säga just nu. Allt beror på hur läget är just då. Jag har i alla fall inte gjort klart med någon klubb här hemma.
– Det är väl en minimal chans att det skulle bli Timrå eftersom jag såklart i så fall vill vara på en så hög nivå som möjligt. Jag har gjort två säsonger i Hockeyallsvenskan och jag har haft en fantastisk tid i Timrå. Men någon gång måste jag gå vidare oavsett hur bra jag trivts på ett ställe. Man kommer till en punkt där man måste röra på sig om man vill satsa på något ännu mer, men jag trivdes verkligen fantastiskt bra här i Timrå.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL