Jonathan Dahlén.
Vancouver

Ska gå från allsvenskan till NHL: ”Tror jag kommer dit vid ett bra läge”

ANNONS

Bläcket på kontraktet har knappt hunnit torka, men redan på måndag beger sig Jonathan Dahlén till Vancouver Canucks. Trots att steget från Hockeyallsvenskan till NHL är stort råder det ingen tvekan om var 19-åringen siktar på inför nästa säsong.
– Jag åker såklart över för att försöka slå mig in i Vancouver. Det går inte att ha något annat mindset när man åker dit, säger han i en stor intervju med hockeysverige.se.

SUNDSVALL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I dagarna stod det klart att Jonathan Dahlén, 19, kommer att ta chansen till NHL-spel redan nästa säsong. Det är Vancouver Canucks, som tog över hans rättigheter från Ottawa Senators, som nu erbjudit honom ett rookie-kontrakt kommande säsong.

Hockeysverige.se stämde träff med Jonathan Dahlén på ett kafé i centrala Sundsvall för en intervju. Dahlén som svarade för 25 mål och totalt 44 poäng på 45 matcher i Hockeyallsvenskan förra säsongen.
– Det var främst efter jul som alla dom där poängen kom. Jag tränade rätt hårt i början av säsongen. Det var aldrig några pauser i träningen utan jag låg i hårt för att få ut det bästa i slutet av säsongen. Sedan åkte jag iväg på JVM. När jag kom hem därifrån kände jag mig extremt stark och att något hade hänt med mig, säger Jonathan Dahlén samtidigt som det snöblandade regnet tilltar utanför kaféet.
– Jag hade blivit starkare, snabbare och allting rullade på samtidigt som jag kom in i ett stim. Det var skitkul att spela och det gick riktigt, riktigt bra.

Du har tidigare sagt att du ville ta upp Timrå i SHL. Nu blev det inte så, är du besviken?
– Det var synd. Timrå ska vara i högsta serien. Bland annat har klubben en arena för SHL men det finns även ett tillräckligt stort intresse här i stan för att man ska kunna spela där. När vi mötte Modo var det ”lapp på luckan” och när vi spelade J20-slutspelet hade vi 3 700 åskådare på läktaren.
– Det märks verkligen att det finns hockeyintresse här. När vi snackade med varandra i höstas kändes det som att vi hade något riktigt bra på gång. Jag tror till och med att vi ledde serien då, men i slutändan var vi inte ens riktigt nära.

Varför blev det så?
– Svårt att säga, men vi hade en del skadebekymmer och framförallt då under JVM. Plus att vi då hade tre forwards borta, jag, Jens (Lööke) och Elias (Pettersson).
– Vi hade mycket folk borta då. Sedan fortsatte det där som på ett löpande band resten av säsongen. Det blev skador och sjukdomar nästan hela tiden. Det var nästan så att när man kom till hallen tänkte ”vem är sjuk eller skadad idag?” .
– Känslan var att vi hade otur med skador, men det är ändå inte det som avgör i slutändan. Jag skulle istället säga att det var saknaden av kontinuiteten i spelet som Mora hade. Dom hittade vägar att vinna. Det gjorde vi också i början av säsongen, men som vi inte fick till sedan.

En rad av skickliga och lovande spelare lämnar nu Timrå. Bland andra Jens Lööke, Elias Pettersson, Johan Mattsson, Mattias Nilsson och Dahlén. Trots det tror 19-åringen från Östersund att Timrå kommer att få ett stark lag även nästa säsong.
– Jag kommer se så många matcher jag bara kan under säsongen eftersom jag känner många grabbar som kommer att vara kvar i Timrå. Jag tror ändå dom kan få ihop något bra. Det känns som det är ett bra gäng samtidigt som dom har en ny tränare. Det ska bli spännande att följa.


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”PÅ ETT SÄTT KÄNNS DET OVERKLIGT”

I slutet av februari får Jonathan Dahlén beskedet att han inte längre tillhör Ottawa utan är trejdad till Vancouver.
– På ett sätt känns det lite overkligt. Jag satt på bussen hem från Västervik. Det var trade deadline och den har jag tyckt varit kul att följa sedan jag var åtta eller nio år.
– Jag satt och scrollade som vanligt. Då såg jag att Ottawa skulle byta till sig (Alex) Burrows. Farsan skrev att det skulle bli kul att se vad Ottawa kommer göra vid trade deadline. Jag skrev tillbaka att Ottawa skulle byta till sig Burrows. Då frågade han vem dom skulle skicka, men jag hade ingen aning vem det skulle vara.
– Jag fortsatte kolla på Twitter och då hade en journalist skrivit ”They are sending Jonathan Dahlén” (skratt). Jag blev lite paff och ganska snabbt började jag få nya följare på Twitter och som skrev ”Welcome to Canucks” och sådana grejer. Det var verkligen en upplevelse att få vara med om det.

Trots att Ottawa gått till slutspel den här säsongen till skillnad mot Vancouver ser Jonathan Dahlén fram emot att komma till sin nya organisation.
– Jag tror att det kommer bli jättebra och jag känner mig jättevälkommen. Jag har fått mycket samtal från Vancouver, speciellt nu när jag sajnade.
– Det känns extremt kul att få vara med när Vancouver bygger om laget. Jag tror att jag kommer dit vid ett bra läge.

Du kan få upp emot tio miljoner kronor redan under din rookie-säsong, tänker du något även på den biten när du skrev på?
– Jag ser faktiskt bara till hockeyn. Klart att det blir en bra slant med sign-on-bonusen, men jag älskar att spela hockey. Hockeyn är också vad jag brinner för och det är så himla kul att försöka spela på en så hög nivå som möjligt.
– Pengarna…, alltså det är jättekul, men, det kanske låter lite…, fokuset för mig är att ha kul och spela hockey. Att det jag sedan får så pass mycket pengar är helt fantastiskt.


Jonathan Dahlén i Dallas tröja när pappa Ulf var coach där. Foto: Privat

ÅKER TILL VANCOUVER PÅ MÅNDAG

Redan på måndag i nästa vecka åker Jonathan Dahlén över för första gången till Vancouver.
– Jag ska vara där i tre, fyra veckor för att fysträna och bekanta mig med miljön. Efter det åker jag hem. Sedan åker jag över till ”development campen” tillsammans med alla ”prospectsen”.
– Efter sommaren åker jag över på trainingcampen, sedan får vi se. Jag har snackat lite med ”Tellan” (Johan Thelin, assisterande tränare) om att jag ska få gå på is med Timrå i augusti så jag har fått lite is innan jag åker över.

I Vancouver finns en rad svenska spelare, Alexander Edler, Loui Eriksson, Jacob Markström, Anton Rödin och bröderna Daniel och Henrik Sedin, men än så länge har inte den 19-åriga forwarden haft någon kontakt med någon av dom.
– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag känner Loui Eriksson lite eftersom han var i Dallas när pappa (Ulf Dahlén) var tränare där, men jag var väldigt liten då.

Är det klart att du kommer spela i Kanada nästa säsong eller kan det bli så att vi får se dig i SHL eller Hockeyallsvenskan även nästa säsong?
– Jag har ett år där jag kan åka hem till Sverige och spela. Vi får ta det från ”trainingcampen”, hur det går där. Sedan får vi se vad som händer.
– Jag åker såklart över för att försöka slå mig in i Vancouver. Det går inte att ha något annat ”mind-set” när man åker dit.

Om det inte blir NHL hur ser du då på spel i AHL?
– Jag vet inte riktigt. Vi får ta det då, om det i så fall blir AHL eller hem till Sverige.

Hem till Sverige, är det Timrå som gäller då eller hur går tankarna?
– Det är svårt att säga just nu. Allt beror på hur läget är just då. Jag har i alla fall inte gjort klart med någon klubb här hemma.
– Det är väl en minimal chans att det skulle bli Timrå eftersom jag såklart i så fall vill vara på en så hög nivå som möjligt. Jag har gjort två säsonger i Hockeyallsvenskan och jag har haft en fantastisk tid i Timrå. Men någon gång måste jag gå vidare oavsett hur bra jag trivts på ett ställe. Man kommer till en punkt där man måste röra på sig om man vill satsa på något ännu mer, men jag trivdes verkligen fantastiskt bra här i Timrå.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 27 mars
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten