Fredrik Händemark tackar Oscar Alsenfelt.
SHL

Tackar stjärnmålvakten efter plötsliga genombrottet: ”Har hjälpt mig sjukt mycket”

Han har stått för ett av de största och därtill mer oväntade genombrotten i svensk hockey. Efter det enorma lyftet väljer Fredrik Händemark bland annat att hylla lagkamraten Oscar Alsenfelt.
– Han är den starkaste spelaren mentalt som jag någonsin träffat på. Vi har snackat en hel del och han har hjälpt mig sjukt mycket, säger Händemark till hockeysverige.se.

BJÖRBO (HOCKEYSVERIGE.SE)

Solen lyser över träladan i samhället Björbo sex mil från Leksand. Träladan, som givetvis är röd med vita knutar, inhyser ortens ishall. Samhället har ungefär 700 invånare och måste ses som unikt eftersom fem spelare i våra två högsta divisioner hade Björbo IF som moderklubb förra säsongen, Olle Liss Västervik, Jens Hellgren AIK, Markus Persson Västerås, Martin Grönberg Leksand och Fredrik Händemark, Malmö.

Efter att ha pratat motorcyklar med Olle Liss en stund utanför isladan kommer just Fredrik Händemark promenerande. Hans föräldrahem ligger alldeles nära hallen. När Olle Liss åkt vidare mot sitt föräldrahem i Dala-Floda får vi en intervju med Händemark om hans säsong i Malmö och det speciella med Björbo.
– Jag tror det unika med Björbo är att det är så pass litet och att det finns mycket is-tider här. I alla fall om man jämför med en stor stad där isen är uppbokad hela tiden och man bara får ha träning en timme eller vad det nu kan vara varannan dag. Det blir för lite när man är ung, säger ”Frippe” när han stolt berättar om orten han är uppväxt på invid Västerdalälvens dalgång.
– Här var det allmänhetens åkning hela tiden förutom på kvällstid, men då hade vi ju våra vanliga träningar istället. Vi kunde i princip åka hit när vi ville och spontanspela vilket man utvecklas av.

Olle Liss var här nyss, men ni fem som jag nämnde, hur tajta har ni varit under uppväxten?
– Vi är lite olika åldrar. Jens och Markus är i samma ålder, men jag, Olle och Martin har spelat ihop sedan Björnligan och hela vägen upp. Sedan gick vi till Leksand alla tre till Leksand, men jag har aldrig spelat med Jens eller Markus.

Nu är inte Björbo Malmö direkt…
– (Skratt) Nej, det tar väl tre minuter att åka igenom Björbo.

Hur har kontrasten varit att flytta ner till Malmö?
– Först åkte jag till Leksand och det är inte heller stort. Då tänkte jag att när jag skulle flytta ner till Malmö ”fan, det kanske kommer bli för stort och kommer jag att trivas där”, men jag trivdes direkt.
– Jag tyckte inte alls att det var en för stor stad, utan en perfekt lagom stad, nära till allt. Det finns allt där som jag behöver. Jag trivdes egentligen redan från första stund.

Hur ofta är du över till Köpenhamn och njuter av den staden?
– Inte så ofta, men det har såklart hänt någon gång med laget. Det har blivit någon middag där, en jättefin stad verkligen.

händemark

Foto: Bildbyrån.

Fredrik Händemark lämnade Leksand efter laget degraderats till Hockeyallsvenskan efter säsongen 2014/15. Ny klubbadress blev då Pantern. Då kunde han inte ana att han redan nu skulle spela i Tre Kronor även om han hade det som en av målsättningarna på längre sikt.
– Nej, jag trodde inte att jag skulle spela i Tre Kronor redan nu, men jag har alltid känt att jag kan bli bra och framöver spela i landslaget. Jag har alltid trott på mig själv, men inte att det skulle gå sär här snabbt. Det är över förväntan.
– När jag gick till Pantern bestämde jag mig för att försöka bli så bra som möjligt på hockey. Jag vill inte ångra mig då jag lägger för att jag höll på att dalta runt. Jag hade ändå en lite plan, men det gick snabbare än förväntan.

Var syftet att lämna Leksand att få mer speltid i Pantern och på så vis utvecklas vidare som hockeyspelare?
– Ja, men jag var inte nog bra för att få mer speltid i Leksand. Jag kom upp ung och det är svårt att slå sig in på högsta nivån. Man måste som ung vara extremt talangfull för att få roller högre upp i kedjorna.
– Jag var, som sagt var, inte nog bra och det förstod jag också. Jag försökte gneta på, men så kände jag att det var dags för något nytt. I samband med det kom Pantern upp och jag kände att där kunde jag få speltid och utvecklas i framförallt min offensiv som jag kände fanns där någonstans.
– ”Lillis” (Stephane Lund) var tränare där. Han hade varit tränare länge och jag kände (Joakim) Tillgren, sportchefen, sedan tidigare. Det kanske var ett oväntat val för många, men det kändes bra.

DSC_0823 (2)

Både Fredrik Händemark och David Åslin fick mycket kritik i media av den dåvarande klubbledningen i Leksand, men det var inget som den 23-åriga centern lade någon större vikt vid.
– Att åka ur var det tuffaste jag har varit med om. Jag var helt tom och visste knappt om solen skulle gå upp nästa dag.
– Folk kanske tyckte att jag var för hård när jag gjorde intervjun med dig, men jag sa som jag tyckte. Det är också så jag är som person, säger det jag tycker. Tycker sedan folk att jag var för hård så får det vara så.
– Folket var inte på mig speciellt mycket, men jag tror ändå att det blir lite snack då en sådan rak intervju kommer ut. När det gäller Tores (Jobs) kritik så lade jag ingen vikt vid det. Jag brukar välja det jag vill lyssna på och tar åt mig av det jag vill. Resten bryr jag mig inte så mycket om.

DSC_0828

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Fredrik Händemarks säsong i Malmö har varit en lång succé. På 47 matcher i SHL svarade han för 13 mål och totalt 32 poäng. Lägg därtill att han på 13 matcher i slutspelet svarade för tre mål och totalt nio poäng.
– Det är mycket som ligger bakom den här utvecklingen. Nu när jag har haft tid att reflektera, det är mer än en vecka sedan vi åkte ur slutspelet. Jag har kunnat tänka efter vilka som har betytt mycket för mig. Man hinner tänka hur morsan och farsan har ställt upp hela tiden, mor och farföräldrar som har kört mig till matcher och träningar. Jag är väldigt tacksam för det.
– Utvecklingen just den här säsongen har att göra med då jag gick till Pantern. Jag kanske hade en blockering i huvudet tidigare, att jag inte vågade misslyckas för då kanske jag skulle få sitta. Det har att göra med vilken roll jag fick i Leksand. Gjorde jag ett misstag så var det lätt att bänka mig eftersom jag nyss kommit upp i A-laget och så vidare.
– I Pantern brydde jag mig inte om det och vågade spela ut på ett annat sätt. Tappade jag pucken någon gång då tänkte jag bara på nästa byte. Det kändes som att polletten trillat ner mentalt. Jag vågade utmana mig själv och inte vara i den här bekväma boxen hela tiden.

Händemark hyllar också Malmös mentala tränare för hans framgångar under säsongen.
– Vi har haft en mental tränare i Malmö, Susanne (Pettersson), som har jobbat med laget. Under hennes möten i början fick jag tänka ännu ett steg och fundera över vad jag skulle göra för att bli bättre hela tiden.
– Jag måste även berömma Oscar Alsenfelt som jag även spelade med i Leksand och har fått spela tillsammans med under ett antal år nu. Han är den starkaste spelaren mentalt som jag någonsin träffat på. Vi har snackat en hel del och han har hjälpt mig sjukt mycket. Han har alltid sagt att jag kan bli bra ”Du kan spela i landslaget, du kan spela i NHL”. Oscar fick mig att tro på ett annat sätt att jag kan klara det mot vad jag trodde förut.
– Sedan har fysträningarna varit bättre. Jag har blivit starkare, större, mer uthållig och allt det där. Malmö har Freddie Sjögren på fysen och han är hur duktig som helst. Sedan har du även tränarna och (Patrik) Sylvegård som tog in mig… Det är många som ska ha beröm.

Vad var det som stoppade Malmö från att gå till final?
– HV71 var för bra. Dom var helt enkelt bättre. Efter att vi hade slagit ut Växjö så hade kanske vi inte riktigt den där bensinen som behövdes.
– Växjö hade ett skickligare lag än oss spelare för spelare, men vi ville det mer än vad Växjö ville. HV71 har kanske också skickligare lag spelare för spelare, men dom ville gå till final minst lika mycket som vi ville. Samtidigt ska man komma ihåg att vi också är ett väldigt skickligt lag. Vi gick inte till semifinal bara för att vi hade tur. Vi ville mer än Växjö, men HV71 hade båda delarna och var lite för bra.

Har du börjat smälta det och kan börja känna att Malmö trots finalmissen gjort en bra säsong?
– Det var tufft första dagarna. Bubblan spricker som man är i ”Det är över, vad ska jag göra nu?”.
– Nu när det gått en tid är jag stolt över laget och gruppen. Vi hade en sjukt bra grupp och ledare, starka karaktärer i laget. Det var verkligen en rolig säsong.

Nu blev det Brynäs som står för HV71:s motstånd i finalen, hur tänker du kring det?
– Jag tycker det är kul. Brynäs har förtjänat den platsen. Slår man ut Frölunda i en semi förtjänar man att gå till final.
– Du kommer inte till final på flax eller tur. Visserligen har Brynäs förtjänat platsen, men jag tror att HV 71 vinner, säger Fredrik Händemark med ett leende och avslutar med att blicka fram emot nästa säsong:
– Jag gillar hur jag har utvecklats och tagit nästa steg. Jag vill fortsätta på den vägen, jobba ännu mer med det mentala, det fysiska och allt som har med det som sker på isen att göra. Jag ville vara ledande spelare för Malmö. Det tror jag att tränarna och sportchefen vill också. Jag vill vara i Malmö många år framöver och trivs bra där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten