Fredrik Händemark tackar Oscar Alsenfelt.
SHL

Tackar stjärnmålvakten efter plötsliga genombrottet: ”Har hjälpt mig sjukt mycket”

ANNONS

Han har stått för ett av de största och därtill mer oväntade genombrotten i svensk hockey. Efter det enorma lyftet väljer Fredrik Händemark bland annat att hylla lagkamraten Oscar Alsenfelt.
– Han är den starkaste spelaren mentalt som jag någonsin träffat på. Vi har snackat en hel del och han har hjälpt mig sjukt mycket, säger Händemark till hockeysverige.se.

BJÖRBO (HOCKEYSVERIGE.SE)

Solen lyser över träladan i samhället Björbo sex mil från Leksand. Träladan, som givetvis är röd med vita knutar, inhyser ortens ishall. Samhället har ungefär 700 invånare och måste ses som unikt eftersom fem spelare i våra två högsta divisioner hade Björbo IF som moderklubb förra säsongen, Olle Liss Västervik, Jens Hellgren AIK, Markus Persson Västerås, Martin Grönberg Leksand och Fredrik Händemark, Malmö.

Efter att ha pratat motorcyklar med Olle Liss en stund utanför isladan kommer just Fredrik Händemark promenerande. Hans föräldrahem ligger alldeles nära hallen. När Olle Liss åkt vidare mot sitt föräldrahem i Dala-Floda får vi en intervju med Händemark om hans säsong i Malmö och det speciella med Björbo.
– Jag tror det unika med Björbo är att det är så pass litet och att det finns mycket is-tider här. I alla fall om man jämför med en stor stad där isen är uppbokad hela tiden och man bara får ha träning en timme eller vad det nu kan vara varannan dag. Det blir för lite när man är ung, säger ”Frippe” när han stolt berättar om orten han är uppväxt på invid Västerdalälvens dalgång.
– Här var det allmänhetens åkning hela tiden förutom på kvällstid, men då hade vi ju våra vanliga träningar istället. Vi kunde i princip åka hit när vi ville och spontanspela vilket man utvecklas av.

Olle Liss var här nyss, men ni fem som jag nämnde, hur tajta har ni varit under uppväxten?
– Vi är lite olika åldrar. Jens och Markus är i samma ålder, men jag, Olle och Martin har spelat ihop sedan Björnligan och hela vägen upp. Sedan gick vi till Leksand alla tre till Leksand, men jag har aldrig spelat med Jens eller Markus.

Nu är inte Björbo Malmö direkt…
– (Skratt) Nej, det tar väl tre minuter att åka igenom Björbo.

Hur har kontrasten varit att flytta ner till Malmö?
– Först åkte jag till Leksand och det är inte heller stort. Då tänkte jag att när jag skulle flytta ner till Malmö ”fan, det kanske kommer bli för stort och kommer jag att trivas där”, men jag trivdes direkt.
– Jag tyckte inte alls att det var en för stor stad, utan en perfekt lagom stad, nära till allt. Det finns allt där som jag behöver. Jag trivdes egentligen redan från första stund.

Hur ofta är du över till Köpenhamn och njuter av den staden?
– Inte så ofta, men det har såklart hänt någon gång med laget. Det har blivit någon middag där, en jättefin stad verkligen.

händemark

Foto: Bildbyrån.

Fredrik Händemark lämnade Leksand efter laget degraderats till Hockeyallsvenskan efter säsongen 2014/15. Ny klubbadress blev då Pantern. Då kunde han inte ana att han redan nu skulle spela i Tre Kronor även om han hade det som en av målsättningarna på längre sikt.
– Nej, jag trodde inte att jag skulle spela i Tre Kronor redan nu, men jag har alltid känt att jag kan bli bra och framöver spela i landslaget. Jag har alltid trott på mig själv, men inte att det skulle gå sär här snabbt. Det är över förväntan.
– När jag gick till Pantern bestämde jag mig för att försöka bli så bra som möjligt på hockey. Jag vill inte ångra mig då jag lägger för att jag höll på att dalta runt. Jag hade ändå en lite plan, men det gick snabbare än förväntan.

Var syftet att lämna Leksand att få mer speltid i Pantern och på så vis utvecklas vidare som hockeyspelare?
– Ja, men jag var inte nog bra för att få mer speltid i Leksand. Jag kom upp ung och det är svårt att slå sig in på högsta nivån. Man måste som ung vara extremt talangfull för att få roller högre upp i kedjorna.
– Jag var, som sagt var, inte nog bra och det förstod jag också. Jag försökte gneta på, men så kände jag att det var dags för något nytt. I samband med det kom Pantern upp och jag kände att där kunde jag få speltid och utvecklas i framförallt min offensiv som jag kände fanns där någonstans.
– ”Lillis” (Stephane Lund) var tränare där. Han hade varit tränare länge och jag kände (Joakim) Tillgren, sportchefen, sedan tidigare. Det kanske var ett oväntat val för många, men det kändes bra.

DSC_0823 (2)

Både Fredrik Händemark och David Åslin fick mycket kritik i media av den dåvarande klubbledningen i Leksand, men det var inget som den 23-åriga centern lade någon större vikt vid.
– Att åka ur var det tuffaste jag har varit med om. Jag var helt tom och visste knappt om solen skulle gå upp nästa dag.
– Folk kanske tyckte att jag var för hård när jag gjorde intervjun med dig, men jag sa som jag tyckte. Det är också så jag är som person, säger det jag tycker. Tycker sedan folk att jag var för hård så får det vara så.
– Folket var inte på mig speciellt mycket, men jag tror ändå att det blir lite snack då en sådan rak intervju kommer ut. När det gäller Tores (Jobs) kritik så lade jag ingen vikt vid det. Jag brukar välja det jag vill lyssna på och tar åt mig av det jag vill. Resten bryr jag mig inte så mycket om.

DSC_0828

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Fredrik Händemarks säsong i Malmö har varit en lång succé. På 47 matcher i SHL svarade han för 13 mål och totalt 32 poäng. Lägg därtill att han på 13 matcher i slutspelet svarade för tre mål och totalt nio poäng.
– Det är mycket som ligger bakom den här utvecklingen. Nu när jag har haft tid att reflektera, det är mer än en vecka sedan vi åkte ur slutspelet. Jag har kunnat tänka efter vilka som har betytt mycket för mig. Man hinner tänka hur morsan och farsan har ställt upp hela tiden, mor och farföräldrar som har kört mig till matcher och träningar. Jag är väldigt tacksam för det.
– Utvecklingen just den här säsongen har att göra med då jag gick till Pantern. Jag kanske hade en blockering i huvudet tidigare, att jag inte vågade misslyckas för då kanske jag skulle få sitta. Det har att göra med vilken roll jag fick i Leksand. Gjorde jag ett misstag så var det lätt att bänka mig eftersom jag nyss kommit upp i A-laget och så vidare.
– I Pantern brydde jag mig inte om det och vågade spela ut på ett annat sätt. Tappade jag pucken någon gång då tänkte jag bara på nästa byte. Det kändes som att polletten trillat ner mentalt. Jag vågade utmana mig själv och inte vara i den här bekväma boxen hela tiden.

Händemark hyllar också Malmös mentala tränare för hans framgångar under säsongen.
– Vi har haft en mental tränare i Malmö, Susanne (Pettersson), som har jobbat med laget. Under hennes möten i början fick jag tänka ännu ett steg och fundera över vad jag skulle göra för att bli bättre hela tiden.
– Jag måste även berömma Oscar Alsenfelt som jag även spelade med i Leksand och har fått spela tillsammans med under ett antal år nu. Han är den starkaste spelaren mentalt som jag någonsin träffat på. Vi har snackat en hel del och han har hjälpt mig sjukt mycket. Han har alltid sagt att jag kan bli bra ”Du kan spela i landslaget, du kan spela i NHL”. Oscar fick mig att tro på ett annat sätt att jag kan klara det mot vad jag trodde förut.
– Sedan har fysträningarna varit bättre. Jag har blivit starkare, större, mer uthållig och allt det där. Malmö har Freddie Sjögren på fysen och han är hur duktig som helst. Sedan har du även tränarna och (Patrik) Sylvegård som tog in mig… Det är många som ska ha beröm.

Vad var det som stoppade Malmö från att gå till final?
– HV71 var för bra. Dom var helt enkelt bättre. Efter att vi hade slagit ut Växjö så hade kanske vi inte riktigt den där bensinen som behövdes.
– Växjö hade ett skickligare lag än oss spelare för spelare, men vi ville det mer än vad Växjö ville. HV71 har kanske också skickligare lag spelare för spelare, men dom ville gå till final minst lika mycket som vi ville. Samtidigt ska man komma ihåg att vi också är ett väldigt skickligt lag. Vi gick inte till semifinal bara för att vi hade tur. Vi ville mer än Växjö, men HV71 hade båda delarna och var lite för bra.

Har du börjat smälta det och kan börja känna att Malmö trots finalmissen gjort en bra säsong?
– Det var tufft första dagarna. Bubblan spricker som man är i ”Det är över, vad ska jag göra nu?”.
– Nu när det gått en tid är jag stolt över laget och gruppen. Vi hade en sjukt bra grupp och ledare, starka karaktärer i laget. Det var verkligen en rolig säsong.

Nu blev det Brynäs som står för HV71:s motstånd i finalen, hur tänker du kring det?
– Jag tycker det är kul. Brynäs har förtjänat den platsen. Slår man ut Frölunda i en semi förtjänar man att gå till final.
– Du kommer inte till final på flax eller tur. Visserligen har Brynäs förtjänat platsen, men jag tror att HV 71 vinner, säger Fredrik Händemark med ett leende och avslutar med att blicka fram emot nästa säsong:
– Jag gillar hur jag har utvecklats och tagit nästa steg. Jag vill fortsätta på den vägen, jobba ännu mer med det mentala, det fysiska och allt som har med det som sker på isen att göra. Jag ville vara ledande spelare för Malmö. Det tror jag att tränarna och sportchefen vill också. Jag vill vara i Malmö många år framöver och trivs bra där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 april
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch