Johan Davidsson.
SHL

HV71:s vinnande gentleman – Old School Hockey Johan Davidsson

Om någon frågar efter urtypen för en gentleman är Johan Davidsson ett bra exempel på det. I dagens Old School Hockey möter vi mannen som hjälpte HV71 till fyra SM-guld samtidigt som han alltid behöll fötterna på jorden. Jönköpings stora frälsare.

Johan Davidsson är en av svensk hockeys riktigt stora, detta trots att han aldrig vunnit varken VM- eller OS-guld. Däremot har han varit med och vunnit inte mindre än fyra SM-guld med HV 71. Nu är dock karriären på isen över. En skada gjorde att han tvingades lägga skridskorna på hyllan och i stället iklä sig rollen som assisterande sportchef.

Foto: Bildbyrån

Någonstans hemma i Jönköping, på läktaren där Klapp och Klang sjöng som bäst, växte intresset för hockeyn hos Johan Davidsson, även om han hellre spelade än tittade på hockey.
– När jag stod i Klapp och Klang första gången? Oj, bra fråga. Jag vet inte exakt när det var, men som ungdom var jag aldrig något ”superfreak” för hockeyn. Det var mera så att jag älskade att spela hockey.
– Visst var jag på matcherna när jag var ung, men det var mest för att man hängde med polarna eftersom dom tyckte att det var så himla kul. Jag tror att mina första minnen från att se på hockey i Rosenlundshallen är från sexårsåldern. Inte så att jag stod mitt i klacken för det vågade man inte med tanke på den längden man hade då. Man stod väl någonstans i utkanten av klacken.

Två av Johan Davidssons närmaste vänner under åren och som är från Jönköping har varit David Petrasek och Stefan Liv.
– Petrasek lärde jag känna tidigt. Jag tror att det var under årskurs två i skolan som han flyttade in i min närhet. Han bodde i en annan del av Husqvarna tidigare, men flyttade då ner och började gå på samma skola som jag.
– Första gången jag såg Stefan Liv spelade han med landslaget i Finland. Då var jag där och spelade. Han fick hoppa in och spela ett byte som målvakt för att sedan hoppa ut igen. Det var något som den andra målvakten behövde göra. Det var första gången jag fick se den här nya unga lovande killen.

OLYCKAN SOM LEDDE TILL LANDSSORG

Den 7 september 2011 kom chockbeskedet att det skett en flygplansolycka nära Jaroslavl där Stefan Liv och hela hans lag Lokomotiv hade förolyckats.
– Det var Jönköpingsradion som ringde mig när jag stod och målade plankor som jag skulle använda till att bygga en friggebod. Man frågade om jag hade hört någonting om hockeylaget i Ryssland som störtat. Jag blev givetvis väldigt frågande vad dom pratade om och så vidare.
– Stefan var så lycklig när det hände. Han hade just gift sig, och han hade aldrig varit en bättre målvakt.

Stefan Liv. Foto: Bildbyrån

Hur skulle du beskriva personen Stefan Liv?
– För det första var Stefan alltid full av energi. Det är väl den person som jag närmast kan säga hade myror i rumpan. Han var så oerhört nyfiken och visste det mesta om allting, inte bara idrott, utan om saker som vi andra inte hade någon kunskap om eller vilja att kunna. Sådant kunde han, skrattar Davidsson och fortsätter:
– Han pratade väldigt mycket med människor och tog reda på saker. Det han ville veta mer om hittade han alltid ett sätt att ta reda på. Stefan var också väldigt ärlig. Han hade svårt att dölja om han hade en dålig dag, men han hade också väldigt svårt att dölja om han hade en bra dag.
– Han var också väldigt spontan. På det sättet blev han väldigt omtyckt och gjorde att många kunde känna igen 1515sig i Stefan. Han försökte inte vara perfekt på något sätt utan han var sig själv. Ibland fick du fram den bra sidan och ibland fick du fram den lite tjurigare sidan.
– Jag tror att en stor anledning till att Stefan blev just så omtyckt var att han var som alla andra. Sedan är en del bättre på att dölja sina dåliga dagar medan andra inte är det.

Det var inte bara Stefan Liv som var nära vän med Johan Davidsson och som omkom i flygolyckan. Även vitryssen Ruslan Salei var med på planet.
– Jag kände honom väldigt väl faktiskt. Under min tid i Anaheim var han en av dom killarna som jag umgicks mest med vid sidan om. Jag känner hans fru väldigt väl, men även några av hans vänner som jag träffade då och umgicks med.
– Jag pratade mycket med honom till stor del tack vare Stefan. När dom strålade samman i Lokomotiv Jaroslavl pratade jag med Ruslan på telefon några gånger. När jag ändå pratade med Stefan och Ruslan satt med på lunchen så pratade jag med honom också. Ruslan var precis som Stefan en väldigt fin människa.

MÅLSKYTT I ELITSERIEDEBUTEN

Med Johan Davidssons hjälp reser vi nu tillbaka till åren 1990 och 1991 när han fick vara med om att vinna TV-pucken två år i rad med Småland.
– Jag minns TV-pucken som att det var igår. Man fick lite kläder med dom småländska färgerna att stoltsera med hemma i hallen. Vi skulle åka till Haparanda och spela grundspelet. Det var den längsta resan inom Sverige jag hade gjort med hockeyn på den tiden. Det här var jättestort. Speciellt som jag fick åka med dom stora, starka killarna som var ett år äldre än jag.
– Jag kommer ihåg att jag var så förvånad över alla svenskar där som pratade finska. Det gjorde dom givetvis för att vi inte skulle förstå vad dom sa. Det minns jag väldigt väl.
– Det jag också kommer ihåg väl är att vi spelar kvartsfinal mot Stockholm 1990. Själva matchen slutar 0-0 och vi vinner på ett straffmål. Vi går till semifinal och final där vi får en lättare resa eftersom Stockholm var den stora favoriten.

Foto: Arkiv

Säsongen 1992/93 får Johan Davidsson, som 16-åring, chansen att göra debut i elitserien med HV 71.
– Det var väldigt stort. Jag hade varit med en gång tidigare i Scandinavium, men då fick jag sitta på bänken och spelade inte ett enda byte. Den här gången var chansen stor att jag skulle få spela. Matchen var i Globen som var relativt nybyggd och jag spenderade nog större delen av uppvärmningen på allt annat än hockeyn. Det är något som är lätt hänt med så mycket intryck. Jag hade aldrig upplevt att man kunde se så högt upp i taket på en isbana tidigare.
– Jag hade flyt och fick med mig ett mål från den matchen (2-3, framspelad av Stefan Falk i en match som HV 71 vann mot Djurgården med 4-3). Det är ett minne som är svårt att glömma.

Som lagkamrat i HV 71 hade då Johan Davidsson Owe Thörnberg. Några år senare kom Davidsson att bli lagkamrat med Owes söner, Jesper och Martin Thörnberg.
– Owe var en spelare som jag sett från läktaren i många års tid. Man var mest rädd för att hamna i hans skottlinje. Det skottet som han hade och som jag då fick uppleva skrämde. Även hans fysik skrämde eftersom han var stor, stark och explosiv. Det var en fantastisk upplevelse att få spela med honom.
– Att sedan få spela med Owes söner var ganska komiskt och naturligtvis väldigt roligt på en och samma gång.

”GULDEN KAN INGEN TA IFRÅN MIG”

Inom loppet av några år vinner Johan Davidsson TV-pucken två gånger, JEM-guld två gånger plus att han får debutera i HV71:s A-lag. Trots det kände han inte att utvecklingen gick för fort vid den här tiden.
– Det hände så oerhört mycket från TV-pucken körde igång och det kom lite pojklandslag och grejer. Om det inte var vinter så bodde man på läger överallt. När jag tänker tillbaka så fanns det faktiskt en stor risk att jag skulle bränna ut mig. Det gick ändå hela tiden åt rätt håll och man fick vara med på grejerna som man ville.
– Första JEM var lite av en chock och ingenting som jag hade räknat med. Jag visste faktiskt knappt vad JEM var. Andra året var det min åldersgrupp och där visste jag att det fanns en chans att jag skulle få vara med.
– Det som hände sedan var att det kom något år där utvecklingen stod still, vilket jag inte var van vid. Det var kanske den nyttigaste upplevelsen eftersom man då fick reda på att allt inte går som på räls. Allt har sin tid och ibland måste man ha lite tålamod också.

Foto: All Over Press

Johan Davidsson vinner fyra SM-guld med HV 71. Det första vinns i Gavlerinken 1995 mot Brynäs.
– Det starkaste minnet från den säsongen är sammansvetsningen. Att kunna gå som grupp från att vara ganska uträknade till att ta sig samman där alla tajmade toppformen samtidigt. Vi fick allting att stämma helt plötsligt och vi hade ingenting att förlora utan allt att vinna.
– Att vi tog Djurgården i tre raka matcher i kvartsfinalen var nog den enda vägen. Hade vi förlorat en match mot dom hade vi nog inte tagit oss vidare. Sedan fick vi möta Malmö i semifinal, vilka också var överlägsna oss ur alla synvinklar. Där förlorar vi faktiskt matcher och ligger i underläge, men lyckas ändå i slutändan vinna i sudden death. Det var helt fantastiskt.
– Likaså att kunna vinna borta mot Brynäs i femte och avgörande. Det var liksom meningen att allting bara skulle trilla på plats.

Hur minns du känslan då Johan Lindbom sätter dit vinstpucken bakom Lars Karlsson i Brynäsmålet?
– Jag försöker hoppa över sargen när han gjorde målet, men missar och ramlar på ryggen inne i båset. På alla minnesbilder av laget som är på väg in på isen finns jag inte med eftersom jag ligger någonstans där bakom sargen i röran.
– Jag minns också att det var kaos på isen med publik som kom in och jag minns också mycket väl resan hem och mottagandet i stan. Man var så ung då och tänkte nog mest – ”jaså, var det så här lätt att vinna SM-guld.”
– Efteråt har jag nog mer tänkt att oavsett vad som händer nu så kan ingen ta det här ifrån mig. Samma sak har jag tänkt varje gång vi vunnit, att det här faktiskt är något bestående. Det spelar ingen roll vad som händer i framtiden, det här kan ingen ta ifrån mig.

BILDADE KEDJA MED SELÄNNE OCH KARIYA

Efter säsongen 1996/97 väljer Johan Davidsson att lämna HV 71 för spel i IFK Helsingfors.
– Där var det väldigt många turer fram och tillbaka. Jag stannade kvar två säsonger i HV 71 efter guldet och då började det hetta till lite. Jag hade bland annat blivit draftad. Jag var ung och lite egocentrisk och tänkte på vad som är bäst för mig och min utveckling. Situationen i HV 71 var då att vi hade Esa Keskinen på centern och vi hade Stefan Örnskog som var landslagsspelare samtidigt som det bara var tre formationer som spelade. Dessutom var dom två powerplayuppställningarna spikade och klara. Det fanns inte utrymme för ett osäkert kort.
– Jag hade en djup och ganska hetsig diskussion med dåvarande tränaren, Sune Bergman, mitt i sommaren. Han skulle övertala mig att stanna, men det slutade med att jag fick en utskällning i stället, skrattar Davidsson och fortsätter:
– Jag kände att jag måste kolla på alternativa lösningar. På den tiden fanns det inte samma möjlighet som i dag att byta klubb inom Sverige. Då var det naturligt att kolla på vad som kunde vara en bra studsbräda till NHL och då dök Finland upp ganska omgående. Jag blev erbjuden kontraktsförslag från olika finska klubbar. Från början var det TPS som gällde eftersom att där fanns Vladimir Jurzinov som hade skeppat över NHL-spelare under en lång tid. Jag var över och träffade honom, men blev lite osäker i slutändan. I stället valde jag IFK Helsingfors. Det lät väldigt bra det jag hörde samtidigt som dom skulle satsa väldigt hårt det året.

Johan Davidsson blev mästare med Helsingfors efter att man slagit Ilves i tre raka finalmatcher. Davidsson slutade tvåa i slutspelets poängliga efter lagkamraten Jan Caloun.
– Helsingfors är nog ett av dom bättre klubblagen som jag tror har spelat i den finska ligan. I alla fall om du tittar meritmässigt. Det var väldigt många finska NHL-spelare i laget. Både sådana som varit i NHL, men även spelare som tog sig till NHL efteråt.

Foto: Arkiv

När blev det klart att du skulle sticka över till Anaheim?
– Det blev klart i slutet av den säsongen. Jag funderade en del under säsongen om jag verkligen skulle åka eftersom jag fortfarande var ganska späd i kroppen och kanske behövde några fler kilon.
– Jag var ändå 22 år och kände till slut att jag nog var tillräckligt gammal. Jag hade bott ett år utomlands och hade fått lärt mig att leva utan mor och far i närheten. Jag kände att det ändå var läge att åka. Egentligen hade jag inga förhoppningar att jag skulle ta en plats redan första året, utan jag var inställd på att få spela i farmarligan.
– Jag hade förmånen att få en tränare (Craig Hartsburg) som tyckte om mitt sätt att spela och vara redan på första campen. Jag blev faktiskt kvar hela första säsongen med undantag för tre veckor när jag var nere i farmarligan. Jag hade dragit på mig en fotskada och behövde spela igång mig efter den.
– Det var en helt fantastisk resa att få uppleva NHL, alla förmåner och den lyx som det innebär att spela i den ligan.

Foto: Arkiv

Fick du spela i samma kedja som Teemu Selänne vid något tillfälle?
– Ja, det fick jag faktiskt. Första säsongen spelade jag inledande sex-sju matcherna med Tomas Sandström och någon mer. Det trillade in några poäng och jag tänkte att ”Det är lite överskattat det här med NHL. Det är ju inga problem att spela här, ha ha…”
– Sedan hamnade jag i tredjefemman. Där jag spelade större delen av tiden vilket innebar en väsentligt större skillnad när det gällde möjligheten till istid och att göra poäng. Jag blev lite ödmjukare igen och insåg att NHL inte var lika lätt som jag trodde. Någon gång under säsongen spelade jag i alla fall tre matcher på raken mellan Teemu Selänne och Paul Kariya. Det gick riktigt bra i två matcher och poängen trillade in. Jag gjorde åtta poäng den säsongen och de kom i första matcherna när jag spelade mellan Selänne och Kariya. I övriga matcher blev det inte ett poäng och jag gjorde ändå 64 matcher den säsongen.

RANKAR GULDEN LIKA HÖGT

I mitten av säsongen 1999/00 trejdas Johan Davidsson till New York Islanders på Long Island.
– Andra året åkte jag ner i farmarligan, vilket är helt fel väg att gå. Man ska ju börja där och sedan få det positiva. Inte att först se det glamorösa för att sedan bli nedskickad i farmarligan.
– Jag blev trejdad till Islanders och blev givetvis väldigt glad för den chansen eftersom jag då visste att jag skulle få spela NHL-hockey till säsongen är slut. Där gick det väldigt bra och jag var både glad och stolt när jag åkte hem den sommaren. Jag hade pratat med ägaren och han sa till mig att det här ser riktigt bra ut och vi får se till att lösa det här även till nästa säsong.
-Jag åkte hem taggad och avslappnad. Någonstans i juni finns det en deadline och kvällen innan får jag ett telefonsamtal där Anaheim meddelar att man kommer att släppa mig och önskar mig lycka till.
– Okej, då stod jag där igen och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Jag sonderade terrängen och fick ett erbjudande igen av Anaheim, men jag kände att det fanns en risk att jag skulle hamna i samma fack som innan och kanske skulle få spela i farmarligan större delen av tiden.
– Då dök chansen upp att jag skulle få spela i Vancouver. Dom skulle komma till Sverige för att spela några matcher i Globen. Sedan skulle dom återvända till Kanada för att fortsätta campen där. I Vancouver fanns det hur många platser som helst att ta. Jag svalde det med hull och hår. Sedan gjorde jag en katastrofcamp, men var ändå kvar till sista uttagningen, men där blev jag bortskalad från truppen. Då bestämde jag mig för att inte spela i farmarligan utan i stället återvända till Europa för att hitta mitt spel igen.

Ny klubbadress för Johan Davidsson blev då Espo Blues i SM-liiga.
– Först var det Sverige som gällde, men i Sverige kunde man då inte komma hem och sedan mitt under säsongen bli kallad till NHL. Man var väldigt strikt med den regeln här medan man i Finland körde på och sedan lovade man mig att är det så att jag skulle bli tillbakakallad till USA så får du åka.

Foto: All Over Press

Johan Davidsson spelar ytterligare tolv A-lagssäsonger med HV71 och vinner totalt fyra SM-guld med klubben.
– Egentligen värdesätter jag inget av gulden högst med tanke på att dom är så olika på alla sätt och vis.  Vid det första guldet (1995) var jag inte någon byggsten i laget. Jag var en extraforward som spelade lika mycket som dom flesta andra, men var inte given i laget på något sätt. Trots allt var det ändå första guldet för mig och även för HV 71.
– De andra tre gulden, 2004, 2008, 2010, har jag varit mer delaktig i och blir lika mycket värda för mig då.

Du har utsetts till Rinkens Riddare tre gånger, du har vunnit Guldpucken, Guldhjälmen och så vidare. Vilken individuell utmärkelse värdesätter du högst?
– Jag värdesätter alla utmärkelserna mycket för det är i olika kategorier kan man väl säga. Rinkens Riddare vann jag tre gånger på raken och det måste betytt att jag gjorde något matnyttigt med sättet att vara på helt enkelt. Det är inget man tänker på eller jobbar utefter, men det kändes väldigt bra att få det priset.
– Det är en jury som utser guldpucken och det betydde enormt mycket att jag fick vara med i det sammanhanget. Guldhjälmen står väldigt högt i kurs för mig eftersom det är spelarna som du möter som är med och utser det.

VANN POÄNGLIGAN I VM 2007

Johan Davidsson debuterade i Tre Kronor redan säsongen 1996/97, men VM-debuten kom på hemmaplan 2002.
– Första VM-turneringen jag spelade var i Göteborg. Bara det här att bli uttagen var stort. Jag hade varit nära någon gång tidigare. Något år hade jag till och med fått VM-garderoben, men blev bortplockad i slutändan och fick i stället passa vidare kläderna till någon annan, skrattar Johan Davidsson.
– Göteborgs-VM var extremt roligt att få uppleva. Dels att det var på hemmaplan, men man fick också känna på hur det är att spela i en VM-turnering kontra vanligt seriespel.

Foto: Bildbyrån

Du gör ytterligare tre VM-turneringar, 2003, 2004 och 2007. Är 2007 din stora turnering då du gör sju mål och totalt 14 poäng på nio matcher?
– Turneringen som gick bäst för mig är 2007, kan jag känna så här i efterhand, då jag inte kände några krav eller förväntningar på mig själv. Jag åkte dit för att ha så kul som jag bara kunde. Sedan fick det gå hur det ville och alla fick säga vad dom ville. Tidigare hade jag försökt tillfredsställa scouter, agenter, jaga poäng och istid, tillfredsställa tränare och så vidare.
– Året innan jag åkte till Ryssland 2007 var jag inte uttagen i landslaget. Jag jobbade faktiskt som journalist under en vecka på VM. När jag sedan var uttagen året efter var det som man skrattade åt situationen där jag året innan stått och jobbat nere vid sargen med en mikrofon i handen.
– I alla fall åkte jag dit och bestämde mig för att ha så kul som möjligt och helt plötsligt hade jag flyt i spelet. Jag gick till och med och vann poängligan i den turneringen. Det var helt surrealistiskt faktiskt.

Du har haft många coacher under åren runt om i världen, men vem har gjort starkast intryck på dig?
– Jag har funderat på den frågan flera gånger tidigare. Jag har inte haft någon coach som inte har gjort något intryck på mig. Sedan är det lite mer hos vissa och lite mindre hos någon annan.
– Självklart minns jag mina fyra år med Pelle Mårts väldigt väl och jag måste säga att han har varit en av dom som gjort mest intryck. Men det finns, som sagt var, ingen coach som jag inte minns väldigt många bra saker av.

Vem är den pratgladaste spelare du stött på genom åren?
– Oj, det finns ofantligt många. Pratar vi på banan så är det nog Stu Grimson som jag spelade med i Anaheim. Han var en fighter och 80 procent av hans arbetsuppgifter var att prata med motståndarna, domare, publiken och ledare i andra laget.
– På hemmaplan i HV 71 måste jag nog säga att den roligaste spelevinken är Johan Lindström. Han är en pratglad och fantastisk människa, avslutar Johan Davidsson.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 05 december
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL
tisdag 06 december
01:00 New York Rangers - St Louis Blues NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Edmonton Oilers - Washington Capitals NHL
03:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
04:30 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Luleå - Malmö SHL
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
19:45 Kloten - Servette National League
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 11 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Calgary Flames NHL
01:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
15:30 Luleå - Brynäs SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
21:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
00:00 Florida Panthers - Seattle Kraken NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
måndag 12 december
01:00 Winnipeg Jets - Washington Capitals NHL
01:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Boston Bruins NHL
19:00 Västervik - Modo Hockeyallsvenskan
tisdag 13 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Dallas Stars NHL
01:00 Montreal Canadiens - Calgary Flames NHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:30 Ottawa Senators - Anaheim Ducks NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:00 St Louis Blues - Nashville Predators NHL
19:00 Djurgården - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:05 Frölunda - Skellefteå Champions Hockey League

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten