Patrick Cehlin.
SHL

Från skadehelvete till terrordåd: ”Var som en krigszon”

ANNONS

Det har varit ett minst sagt omtumlande år för Patrick Cehlin. Från att ha varit VM-spelare i våras gick han till att missa stora delar av årets säsong med en hjärnskakning. Som inte det vore nog tvingades han också uppleva det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan.
– Det var fruktansvärt obehagligt att se kroppar liggande på gatorna och folk som flyr i panik, säger stockholmaren till hockeysverige.se.

Om vi börjar med fredagen 7 april 2017 så var det en dag som för alltid kommer att minnas av de flesta svenskar – och kanske speciellt då Patrick Cehlin. Den skicklige forwarden, född och uppväxt i Stockholm, var nämligen på plats i centrum när den hemska terrorattacken på Drottninggatan ägde rum.
– Jag var inte på Drottninggatan när det hände, men kom dit strax efter. Det var ingen rolig känsla att vara mitt i kaoset. Folk som sprang i panik och poliser som skriker att man måste lämna Stockholm City så snart som möjligt. Sedan var det fruktansvärt att se alla kroppar och det var inget man trodde skulle hända i Sverige.
– När vi var mitt i allt började det också gå rykten om att det sköts både här och där och ingen visste vad som egentligen var sant. Affärer bommade igen och folk gör allt de kan för att ta sig därifrån, berättar Cehlin för hockeysverige.se.

Det finns ett uttryck som lyder: ”inget ont som inte för något gott med sig” – och det passade också in väl denna hemska fredag. Mitt i bedrövelsen visade nämligen stockholmarna sig från sin bästa sida och gjorde allt för att hjälpa varandra. Under hashtagen #openstockholm på Twitter fullkomligt vimlade det av generösa människor som erbjöd alla de som blivit fast i stadskärnan hjälp på olika sätt. En generositet och medmänsklighet som också Cehlin bidrog till.
– På något sätt kan man som stockholmare ändå känna lite stolthet över det, även om det som hände var fruktansvärt. Alla möjliga människor med alla möjliga olika bakgrunder gjorde allt för att hjälpa till och det blev något fint av det. Jag såg detta, hade bil i stan och tänkte att det var självklart att jag också skulle göra något.
– Jag twittrade att jag hade bilen med mig och kunde skjutsa hem folk som behövde hjälp. Några hörde av sig och det slutade med att jag körde hem några stycken. Samtidigt vill jag inte att det framstår som att jag gjorde något hjältedåd, utan det var helt enkelt en självklarhet att göra det.

”TUFFT NÄR FOLK FAR MED OSANNINGAR”

Foto: Bildbyrån

De fruktansvärda händelserna i Stockholm var annars bara toppen på isberget under ett tungt år för den landslagsmeriterade forwarden. Efter att ha spelat VM förra våren missade han större delen av årets säsong på grund av en hjärnskakning och stannade i slutändan endast på 17 matcher.
– Det har varit tufft och var absolut inte det man hoppades på när man spelade VM i våras. Jag hade en bra sommar, ville etablera mig i landslaget och visa att VM inte bara var en engångsgrej och istället händer detta.
– Man kan definitivt säga att det varit en emotionell berg-och-dalbana och en väldigt speciell situation. Det hela har inte heller blivit lättare av att jag suttit med ett utgående kontrakt. Att undra var man ska spela nästa år har varit ytterligare ett moment att tänka på som gjort det jobbigt när man inte har mått bra.

En bit in under säsongen började elaka rykten cirkulera om att Cehlin egentligen inte var skadad, utan istället avstod från att spela matcher på grund av konflikter med lagkamrater. Skriverier och prat som huvudpersonen själv försökte lägga åt sidan, även om det inte var lätt.
– Till en början försökte jag bara stänga ute det. Jag kände att jag inte kan fokusera på vad fans skriver och säger. De som inte upplevt att spela hockey på den här nivån och varit i den sitsen förstår inte hur en huvudskada som denna kan påverka en.
– Samtidigt som man försöker intala sig själv att inte lägga någon vikt vid det är det på ett sätt ändå svårt att inte bli påverkad. I en värld med sociala medier får man ju reda på allt som folk tycker och tänker, oavsett om man vill det eller inte.
– Det är tufft när folk far med osanningar och det för varje gång det förs vidare kryddas lite extra. Sedan skrivs det om det som sägs och det blir till en sanning. Det är klart att det är tufft, men i slutändan försökte jag bara fokusera på att bli frisk.

Hur mår du idag?
– Jag tycker att jag mår bra. Jag har börjat hålla igång nu och kroppen svarar bra på den träningen jag har kört. Samtidigt är det många små steg som måste tas, men jag och doktorerna är hoppfulla om att jag blir helt återställd.
– Vi har en plan och går efter den när det kommer till rehab och träning.

FANNS INTRESSE FRÅN DJURGÅRDEN – MEN BLEV INGET KONKRET

Foto: Bildbyrån

När nästa säsong väl drar igång så återfinns också Cehlin i en ny tröja. Forwarden har nyligen skrivit på för Luleå – där det blir en nystart som forwarden ser fram emot. Samtidigt hade han inte haft något emot att stanna i Ängelholm.
– Jag hade diskussioner med Rögle och hade kunnat tänka mig att stanna. Jag trivdes bra med tränarna och folket runt föreningen och att vara kvar var ett av mina huvudalternativ om jag skulle fortsätta i Sverige.
– Rögle tyckte dock att det var för riskabelt och en för dyr investering att göra om jag inte skulle vara hundra återställd, så därför blev det ingen fortsättning.

Många hade trott att du skulle landa i Djurgården istället. Var det någonsin aktuellt?
– Vi hade också en dialog, men det blev aldrig mer än att de sa att de var intresserade. Jag pratade med Robban Ohlsson, deras tränare, som jag känner sedan tidigare, medan min agent pratade med Jocke Eriksson. Båda sa att de var intresserade men det blev aldrig något konkret av det.
– Av olika anledningar från deras sida så ville dem att jag skulle sitta lugnt i båten och vänta till runt midsommar för att eventuellt få ett kontrakt och med tanke på min situation så var det en för stor gambling för min del. Jag ser fram emot att få spela i Luleå och de presenterade en lösning som för min del var väldigt intressant.

Vad var det som lockade med Luleå – som ändå kommer från en misslyckad säsong?
– Framförallt hur de ser på mig som spelare och vad de har för förväntningar på mig. De vill att jag ska vara en spelare som bidrar i båda ändar och ville inte bara ha mig för min offensiv, utan också för att de ser mig som en hårt jobbande spelare som är bra i boxplay. De vill att jag ska spela en stor roll i båda ändar av isen och vill också att jag ska vara en ledare i omklädningsrummet.
– Deras sätt att se på mig går hand i hand med hur jag själv ser mig som spelare, därför kändes det väldigt bra. Att de förväntar sig att jag ska vara en spelare som är ledande i alla delar av spelet är en utmaning som lockar.
– Dessutom gillar jag de värvningar som Luleå gjort och den satsning de nu gör på att ”försvenska” laget lite mer.

Cehlin gör ingen hemlighet av att han också ser Luleå som en möjlig språngbräda mot större uppdrag – för innerst inne är det som driver honom framåt en målsättning att en dag ta sig tillbaka till utlandet i allmänhet och NHL i synnerhet.
– Jag har ett driv där jag vill spela på så hög nivå jag bara kan. Sedan jag åkte hem från Nordamerika har jag hela tiden burit med mig en målsättning om att komma tillbaka.
– Den gångna säsongen blev ett gupp på vägen, men annars känner jag att jag var på väg åt rätt håll. Jag har det inre drivet att ta mig utomlands, men samtidigt finns det annat som också lockar. Bara det att vinna matcher och få spela slutspel är något jag känner ett sug efter, som jag hoppas uppnå under min tid i Luleå. Det är klart att man blir sugen att spela när man ser slutspelsmatcherna inför fulla arenor på TV.
– Först och främst nu är dock bara mitt fokus på att komma tillbaka till den nivå jag var på innan hjärnskakningen – och jag vet att jag har verktygen som krävs för det om jag bara får vara frisk, avslutar den vältalige stockholmaren.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL