Sök
SHL

Backäldsten om att finnas där för de yngre: ”Försöker göra livet lättare för dem”

Han är snart inne på sitt tolfte år i proffsligorna och har tillbringat de senaste sex av dem på vår sida Atlanten. I en intervju med hockeysverige.se berättar Jonathan Sigalet om de senaste årens omställningar, samarbetet med de unga talangerna och hur det är att vara äldst i en backuppsättning som 31-åring.
– Jag försöker se till att ingen utnyttjar de yngre, säger den kanadensiske backen.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Segerjublet Scandinavium har tystnat och läktarna töms sakta på folk. Bara minuter tidigare stod arenan i brand när Frölunda besegrat Brynäs i en av semifinalmatcherna. Nu hör man istället det monotona brummandet av ismaskinen, ett och annat lättat skratt och den lugna segerserenaden i högtalarna.

Några hundra meter bort, under Vallhallas sportanläggning hörs glada ljud inifrån ett omklädningsrum fullt med indianer. Ingenting är vunnet, semifinalserien lever fortfarande men det är uppenbart att Frölundas spelare är nöjda med hur kvällen slutade.
– Vi känner mycket självförtroende i hur vi spelar, och jag ser redan fram emot nästa match, säger Jonathan Sigalet som kommit ut från omklädningsrummet för en pratstund. Han står lutad mot den vita tegelväggen och pratar lugnt och avslappnat.

Jonathan kom till Sverige mitt under säsongen 2014/15 när han värvades av Luleå. Innan det hade han tillbringat tre år i Slovakien där han spelade för KHL-klubbarna Lev Poprad och HC Slovan Bratislava. Väl i Luleå gjorde han ytterligare en säsong innan han bytte klubb och hamnade i Göteborg.
– Jag har faktiskt känt mig bekväm i Sverige ända sedan start. För en utlänning är det en väldigt lätt övergång, allas engelska är i princip perfekt och kulturen är ganska lätt att anpassa sig till. Det var mycket lättare att anpassa sig här, än när jag först kom till Slovakien, säger backen.

Du har spelat på denna sida Atlanten länge, vad saknar du mest med Nordamerika?
– Familjen och vännerna, främst. Det här är mitt sjätte år ”overseas” så jag har liksom vant mig vid att vara i andra kulturer. Men man saknar ju mest födelsedagsfiranden, jul och sånt där.
Hur ofta åker du hem?
– Inte så ofta, aldrig under säsongen. Under sommaren åker vi och hälsar på min familj i Vancouver och sedan tillbringar vi större delen av tiden på den amerikanska östkusten, som min fru kommer ifrån.

ETT NYTT SÄTT ATT SPELA PÅ

Efter sina ett och ett halvt år i Luleå ställdes Jonathan Sigalet inför en utmaning när han kom till Frölunda. Lagens spelidéer skiljer sig en hel del och som back var det inte lätt att ställa om.
– Det var svårt. Det var helt annorlunda. Allt i Luleå var väldigt ”nord/syd”, ett rakt spel och en väldigt aggressiv hantering av pucken. När jag kom hit skulle jag hålla i pucken mycket mer, och om man inte hittade någon att passa ska man vända tillbaka, använda sin partner, vända tillbaka igen. Jag hade aldrig spelat så i något lag tidigare. Det här är mitt tolfte år som proffs, så det kan vara en utmaning att anpassa sig till ett sådant annorlunda system.

Han tillägger:
– Men jag tycker att efter jul och framåt så har jag hittat spelet mer och mer och nu känner jag mig trygg i det.

Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

När denna säsong är avslutad har Jonathan ytterligare två år kontrakterade med Frölunda. Anledningen till att Jonathan valde Göteborgsklubben efter tiden i Luleå var att han kände att de var ett lag som skulle vara ett tävlande lag varje säsong, och att de ständigt försöker få några av de bästa unga svenskarna till sig.
– Du ser Rasmus (Dahlins) talang, så länge de fortsätter att omsätta de unga killarna tror jag de kommer ha möjlighet att vara med och tävla varje år, säger backen.

Med födelsedag i februari 1986 har Jonathan hunnit bli 31 år. Ingen ålder i hockeysammanhang, vi ser många backgiganter i både SHL och NHL som är både fyra och fem år äldre än Sigalet. Men i Frölundas uppställning är han äldst.
– Det är lite kul, förra året spelade jag med Janne Sandström, som är 39 år och i år spelar jag byten med Rasmus som är 16. Så det är ju en stor skillnad. Och ja, man är väl inte med i svängen riktigt när det kommer till Snapchat och allt sånt där, men på isen tror jag att jag spelar på samma sätt oavsett vem jag spelar med.

Känner du ett större ansvar för de unga spelarna, nu när du är äldst?
– Ja, absolut. Jag försöker hjälpa dem på isen genom att snacka med dem och göra livet lättare för dem. Jag försöker se till att ingen utnyttjar dem och är för tuffa mot dem fysiskt, är där och stöttar.

Han ser sig inte som en extrabrorsa, eller extrapappa för den delen, men när det kommer till de allra yngsta killarna, Rasmus Dahlin och Filip Westerlund, blir han ständigt påmind om fräckheten och nyfikenheten hos unga talanger.
– Det är fantastiskt att se dem spela. Det finns tillfällen under matcherna när jag tittar bak på ”PJ” (backtränaren Pär Johansson) i båset och han tittar tillbaka med förbluffad min. Som Rasmus mål där i Skellefteå-serien. Jag hade chippat in pucken i både första, andra och tredje läget men han bara håller den, håller den, håller den och går igenom hela laget. Det är inget man ser varje dag.

Hur skulle de beskriva dig om jag frågade dem?
– Jag tror de skulle vara reserverade och inte säga så mycket. Jag tycker vi kommer bra överens och jag är inte besvärlig eller hård mot dem eller nåt sånt. Vi är bra kollegor.

Jonathan Sigalet med Rasmus Dahlin, coachen Pär Johansson och de övriga backkollegorna efter CHL-vinsten tidigare i år. (Foto lånat från Pär Johansson)

”EN BACK ATT SE UPP TILL”

Den unge backtalangen Rasmus Dahlin skriver under på att Jonathan inte riktigt hänger med i kidsens snack i omklädningsrummet.
– Han skämtar väl inte på samma sätt som jag och de yngre grabbarna brukar göra, säger Rasmus om sin 14 år äldre kollega.

Hur märker man mer att det är en så stor åldersskillnad mellan er?
– Han har mycket mer rutiner och vet vad som gäller i alla lägen. Jag är väl lite mer nyfiken på vad man gör nu i ett slutspel, hur man återhämtar sig och sånt.

Rasmus ser sin lagkamrat som en ”tyst men ändå pratglad” person och en viktig kugge i gruppen.
– Han är en tvåvägsback med spelförståelse och bra skridskoåkning. En ledande back i vårt lag. En back att se upp till, säger 16-åringen.

Utanför omklädningsrummet tackar journalisterna sina intervjupersoner och spelarna stegar tillbaka genom den tunga dörren för att fortsätta med sina efter-match-rutiner.

Nu har du bott i Göteborg ett tag, Jonathan, vad tycker du om staden?
– Göteborg är jättefint, jag älskar den. Det är en stad i världsklass. Min familj trivs bra här också, vilket jag tror är det viktigaste för de flesta. Att familjen har det bra och är glada.

Om en stund ska de färdas genom den sena Göteborgskvällen till sina bostäder och om mindre än 48 timmar är det dags för match igen för Jonathan Sigalet och hans Frölunda.

 

Det stora avbräcket – Brynäs backkugge missar ödesmatchen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten