Des Moroney
ÖVRIGT

Den kanadensiske legendaren har gått ur tiden – Old School Hockey Des Moroney

Des Moroney har avlidit 82 år gammal. Han dog hastigt inatt på sjukhus med oklar dödsorsak berättar hans hustru Margret för hockeysverige.se. Des Moroney var en klassisk kanadensare som blev en stor profil i Sverige när han skapade sig ett namn under sina många år i landet.

Hockeysverige.se återpublicerar nu ett gammalt Old School Hockey-avsnitt med Des Moroney.

Ni kan läsa det här nedan. Men först några ord från artikelförfattaren Ronnie Rönnkvist.
”Pappan var irländaren som flyttade till Sudbury och blev polismästare. Sonen Des blev hockeyspelare. Har man någon gång pratat med Des Moroney så vet man att flödet börjar direkt och fortsätter en lång stund. Det gäller att vara snabb med pennan kan man väl säga. Det går snabbt från en avbokad biljett på Titanic via Uffe Sterner och Kenneth Ekman till Håkan Loob. En underbar profil och personlighet som jag är mycket tacksam att jag fått många roliga pratstunder med.”

Des Moroney kom till Sverige efter några säsonger i så kallade farmarligor i Kanada och ett gästspel hos Paisley Pirates i Storbritannien. Hans korrekta namn är Desmond Moroney, född 15 februari 1935 i Sudbury, Ontario, Kanada. I Fagersta och Leksand spelade han vänsterforward men senare under sin aktiva tid i Sverige spelade han mest back.
– ”You know”, jag är uppväxt Sudbury men pappa var från Irland, det är kanske därifrån jag fick mitt temperament i rinken, skrattar Moroney när hockeysverige.se får en intervju med honom till Old School Hockey.
– Pappa hade faktiskt köpt biljett på Titanic 1912 men bokade om den strax före avresan. ”Well”… pappa jobbade först som brandman i Sudbury och senare som kriminalkommissarie och var mycket omtyckt av folket Sudbury, men avskydd av maffian som fanns där. Mamma var hemmafru och gillade aldrig att jag ville spela hockey. Hon tyckte att jag skulle gå på universitetet för att skaffa mig en bra utbildning i stället.
– Jag började min hockeybana i Sudbury, fast det var en hel del basket också när jag växte upp. En av mina kamrater från mina barndomsår hemma i Sudbury var Al Arbour som senare coachade New York Islanders till fyra ”big” Stanley Cup titlar.
– Vi var tio syskon när jag växte upp men det var bara min bror Terry som också spelade hockey vid Michigan State college. Han slutade spela efter att han var klar med sina universitets studier.

Portland Buckaroos coach uttalade följande om Des Moroney efter att han utmanats till fight av New Westministers fighter Gary ”Duke” Edmundson och dessutom slagit honom till backen – Min nya rookie fruktar ingen annan spelare eller fighter och jag tror att han kommer att bli vår stora överraskning denna säsong.

Hur kom du att hamna i Fagersta AIK 1963?
– Det var bara sex lag i NHL då, Detroit Red Wings, Toronto Maple Leafs, Chicago Blackhawks, New York Rangers, Boston Bruins och Montreal Canadians, så konkurrensen var hård om platserna var ”very hard, you know”.
– Jag spelade bland annat i Skottland hos Paisley Pirates under några säsonger. Jag försökte även med att flytta till Kanada och spela för Portland och Minneapolis, men ag tyckte att hockeyn var roligare i Europa. Jag fick jag en bok med adresser till klubbar i Sverige av min gode vän Les Anning (Spelade bland annat för IK Viking i Hagfors) som tyckte att jag skulle spela i Sverige. Jag skrev till flera klubbar och undrade om jag fick spela hos dem. Fagersta svarade först. Jag visste ingenting om Fagersta men jag tackade ja direkt. Jag hade ett anbud från Schweiz också, men det var till Sverige jag ville.
– Strax efter att jag tackat ja till Fagersta hörde även ”Mankfoors” (Munkfors) av sig och bad mig komma dit och spela. Efter det ringde en ledare från Södertälje som ville att jag skulle komma dit och visa upp mig innan jag bestämde mig för vart jag skulle spela. Men jag hade lovat Fagersta och det löftet ville jag hålla.

Första säsongen i Fagersta blev en stor succé för Des Moroney. Han var nyckeln till att laget vann division 2 västra A före Surahammar. Moroney själv svarade för 23 mål men var även en flitig gäst i utvisningsbåset. Något som Svenska Ishockeyförbundet hade uppmärksammat och skickat en matchkontrollant till Fagerstas möte med Iron i Uppsala. Matchen vanns av Fagersta med 11-0 och Moroney svarade för tre av målen och var inte ens nära en utvisning.

Kvalet till allsvenskan (dagens elitserie) var inte lika lyckat. Fagersta kom sist i sin kvalgrupp. På hemmaplan mot Öster i kvalseriens tredje omgång slår han dessutom upp en klubba mellan benen på en Österspelare vilket förbundet gav honom två månaders avstängning för.  Det innebar att Moroney kom att missa slutet av kvalet men även inledningen av säsongen med Leksand året därpå.
– Vi hade ett bra lag i Fagersta med Sven Crabo och Bernt Karlsson (spelade senare med Moroney i Tingsryd), men jag blev avstängd i kvalet för något löjligt som jag inte riktigt minns idag vad det var. Att jag skulle vara en ful spelare stämmer inte. Det var bara show. Alla förväntade sig det av en kanadensare och jag har aldrig skadat någon avsiktligt.
– Rune Mases och några från Leksand hade läst om mig i tidningen. Det hade gått bra för mig i Fagersta, men jag visste ingenting om Leksand när Rune kom ner och hälsade på mig i Fagersta. Han sa att Nisse Nilsson spelade där och givetvis visste jag vem han var. Rune frågade om jag ville komma till Leksand och vara både spelare och tränare. Jag tog hand om träningen på isen medan Rune fick ta hand om försäsongsträningen.

Des Moroney 2

Arkivbild.

Efter en usel inledning på allsvenskan för Leksand där man i första omgången bara spelade 3-3 mot Clemensnäs och i dom två följande omgångarna föll mot AIK respektive Wifsta/Östrand (idag: Timrå) samt massiv kritik mot just Moroney så stabiliserades spelet och folk började tala om att Leksand kanske kunde vinna sitt första guld.
– Jag fick inte spela några träningsmatcher innan säsongen eftersom jag fortfarande var avstängd efter utvisningen mot Öster. Jag fick inte ens coacha laget i båset utan stod på läktaren de första matcherna.

– När vi förlorade mot Clemensnäs och AIK i inledningen var det många av fansen som ville ha bort mig från klubben. Då sa jag till Rune att vi måste satsa på killarna som vunnit junior-SM i stället för de äldre som var lite trötta. Herregud, Leksand hade de bästa unga spelarna i Sverige vid den här tiden. Gunnar Andersson, Roland Bond och Lars-Erik Sjöberg var fantastiska backar. Framåt var ”Mapa” Sjögren fantastisk liksom ”Totte” Bengtsson. Alla var unga och ville mycket. Rune Mases lät ”Totte” och ”Mapa” spela ihop med mig i samma kedja.
– I början hade jag lite problem med språket också men den där smarta killen, Lars-Erik Sjöberg, hjälpte mig med översättningen.

Det såg mycket bra ut för Leksand i slutspelet där man i turordning vann över Södertälje, Strömsbro, Frölunda och Djurgården innan den moraliska finalen skulle spelas mot Brynäs. Inför 12 479 åskådare fick Des och hans Leksand på ”tafsen” med 2-4. Trots den tunga förlusten kunde Leksand ändå spela till sig silvermedaljerna efter avslutningen med 5-5 mot MoDo och vinst över Skellefteå på bortais med 10-3.

Mapa2

‘Mapa’ Sjögren.

Efter säsongen gick ryktet att Des Moroney skulle få lämna Leksand efter en incident under den avslutande matchen mot Skellefteå med Olle ”Mapa” Sjögren i egna laget där de skall ha pucklat på varandra ordentligt.
– Det där stämmer inte. Jag slog ”Mapa” med klubban över benskydden för att peppa honom då han slagit några dåliga passningar och inte verkade vara koncentrerad. Det kom ner någon vakt från läktaren och ville sära på oss för att vi skrek på varandra. Jag tror att vi brottades lite med varandra där i båset också, skrattar Moroney.
– ”Mapa” var en ”great player”. Här i Sverige förstorar man upp små saker som händer varje match hemma i Kanada.
– Efter den matchen tog vi en Whiskey tillsammans på ett hotell uppe i Skellefteå innan tåget skulle gå hem till Leksand. Vi förstod aldrig att det skulle bli en så stor sak i tidningarna, det kändes löjligt måste jag säga.

Des Moroney 8 - kopia

Des Moroney berättar är från en match i trettonde omgången mot AIK på Johanneshov. Moroney och AIK:s back Ingemar Johansson (idag: Serna) kom i ett rejält slagsmål med varandra. När domarna särat de båda flinar Johansson mot Moroney på väg till utvisningsbåset. Till saken hör att 1964 så delade lagen utvisningsbås. Väl i båset drar Moroney till Johansson så han åker i backen ner bakom stolarna. När AIK- backen tittar upp ler Moroney och klappar på stolen bredvid sig och säger ”okej, now we are even. Welcome to sit.”

1964 inleddes en gigantisk värvningskampanj i Ängelholm för Rögle BK:s räkning. Mannen bakom värvningarna var Gösta Carlsson (avled 2003 vid en ålder av 85 år) mer känd som Pollenkungen.
1963 lät han bygga Ängelholms första ishall. Med framgångarna för klubben, bland annat serieseger i dåvarande division 3 med 18 vinster på 18 matcher och 224-32 i målskillnad, i ryggen ville Carlsson bygga upp ett storlag. Han knöt bland andra till sig som spelande tränare Des Moroney från Leksand.
– Leksand har alltid varit schyssta mot mig och är den klubb som haft dom bästa spelarna som jag tränat. Det jag först och främst lärde Leksand var hur man spelar i boxplay. Ställ upp och behåll din position. Stöt bara när motståndaren inte ha kontroll på pucken. Förut hade man bara jagat efter pucken i egna zonen. Motståndarna undrade vad vi höll på med som bara stod där och avvaktade. Jag tror att Leksand hade en väldig fördel av det den säsongen. Åren efter så spelade alla lag så.
– Det var ett fint år i Leksand och jag bodde på Lindbergs pensionat i rummet bredvid Nisse Nilsson. ”We have a great time together” och Siri, som hade pensionatet, var alltid snäll mot oss. Vilken god mat hon gjorde förresten!

Nisse Nilsson A (9)

Nisse Nilsson

Nisse Nilsson berättar för hockeysverige.se:
– Vi bodde på Lindbergs pensionat och Des älskade ju blodiga biffar. En dag så serverade Siri stekt strömming. Des tog ett par stora bitar men efter att han smakat på en så sa han på sin karakteristiska amerikanska och med små fiskben utstickande ur munnen – Hey, Siri! Den här biffen är dålig!

-Ha ha! Jag minns det där, skrattar Moroney och fortsätter; Stekt strömming var ju en svensk specialitet som mamma inte gjort åt mig hemma i Kanada.
– ”You Know”, Rögle satsade hårt värvade många bra svenska spelare (bland andra Barry Murman från Bjursås, Bernt Karlsson från Fagersta, Lennart Skördåker från Malung och Kjell Nilsson från Bofors (som senare blev ordförande i svenska ishockeyförbundet) och jag ville flytta söderut eftersom vintrarna i Fagersta och Leksand var ganska kalla. Mina vänner sa att det var varmare nere i Skåne och det var en kul utmaning att få försöka ta upp Rögle från division 3 till allsvenskan.
– Andra året värvade jag Ulf Sterner till Rögle liksom en ”great” back som heter Kenneth Ekman (Morfar till Oliver Ekman-Larsson). Jag och Kenneth har fortfarande mycket bra kontakt och jag tog senare med mig honom till Tingsryd. Han var minst lika lovande som Börje Salming.

Ishockey, Des Moroney, PortrŠtt

Enligt myten var Sterner en spelare som Moroney inte drog jämt med och det påstås att det till och med var en av orsakerna till att Des lämnade Rögle.
– Ulf och jag är vänner. Han är en av de absolut största ishockeyspelarna någonsin. Hade han bara stannat i NHL hade han blivit en ”big star”. Visst drog Ulf och jag inte jämt alltid när vi spelade i Rögle och de blev bråkigt i omklädningsrummet ibland, men han liksom jag är speciella personligheter och som alltid velat tävla och vinna. Jag har ändå alltid gillat Ulf och det var inte han som var anledningen till att jag slutade i Rögle. Det var ju faktiskt jag som värvade Ulf till Rögle. Han hade kommit hem från NHL (New York Rangers) då och ville spela för Frölunda eftersom han bodde i Göteborg. Men Frölunda hörde aldrig av sig till honom så då åkte jag hem till Ulf och ringde på dörren och frågade om han ville komma till oss i Rögle.
– ”Pollenkungen” hade bara råd att ha kvar en av oss båda och eftersom mitt kontrakt gick ut blev det jag som fick sluta.

Des Moroney 7

Des Moroney

Efter säsongen skrev Des Moroney för division 3 klubben Lund innan Västerås hörde av sig till honom.
– Västerås hade ett bra lag med ”Garvis” (Uno Öhrlund) och flera andra. Det verkade vara ett bra lag att spela för. Jag blev bara där i ett år innan jag flyttade till Tingsryd.

Du kom att stanna fyra år i Tingsryd. Ni hade väl ett ganska bra lag även där?
– ”O yes”! Min förra fru var från dom trakterna så därför flyttade jag till Tingsryd. Där stannade jag i fyra år och det var ett väldigt bra lag med Kenneth Ekman, Bengt-Göran ”Mysing” Karlsson och så vidare, men det var inte samma sak som i Leksand. Där var alla spelare riktigt bra. I Tingsryd var några riktigt bra men sedan var det flera som inte var speciellt bra på ishockey. Du kan inte göra guld av sand ”you know”, ha ha…
– Jag trivdes bra i Tingsryd, men jag hade examen som gymnastiklärare i Kanada men inte i Sverige. Jag sökte GIH i Örebro. Först kom jag inte in eftersom jag inte hade rätt behörighet, men jag ringde till Örebro IK och frågade om dom ville ha mig som tränare. Det ville dom och efter någon dag ringde rektorn från GIH och sa att jag var välkommen att börja skolan där.

Des Moroney 3

Det blev en sväng i Örebro.

Örebro hade stora framgångar med Des Moroney som tränare och redan första säsongen gick laget upp i allsvenskan.
– Jag var med och tog upp laget i allsvenskan första året och sen var jag spelande tränare i laget när vi spelade i den serien. Jag stannade bara i Örebro under två säsonger innan jag flyttade ner till Karlskrona och blev spelande tränare. Under mitt sista år i Karlskrona kom Håkan Loob till klubben. En av hans bröder spelade redan där och jag måste säga att Håkan var en enormt stor talang.

Des var även coach för B-landslaget i Sverige under en säsong och assisterade förbundskapten åt Arne Strömberg på VM i Schweiz 1971. Ni vet då svenska spelarna blev kallade ”betalda drängar”.
– Efter att vi förlorat mot Västtyskland så blev det kaos där nere. Stämningen blev jättedålig och Arne skulle sluta. Förbundet frågade om jag vill ta hand om Tre Kronor men jag valde att följa Arne. Jag tyckte verkligen synd om Arne och förbundet (Helge Berglund) gjorde väldigt fel när man kritiserade honom i tidningarna i stället för att prata med honom och mig direkt.

Inte att förglömma, Des Moroney har fått en egen låt. Det är Vansbrobandet, Svenne Rubins, som skrivit ”Är det Nån som som har Des Moroney i Dubblett.”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten