Sök
Mikael Nilsson
Nyheter

Pekar på systemfel i svensk damhockey: ”Det är inte på fysen som vi förlorar matcherna i dag”

VM i USA är ännu ett kvitto på att Damkronorna är hopplöst efter sina konkurrenter på internationell nivå. Tidigare Modo-tränaren Mikael Nilsson är kritisk både mot förbundskapten Leif Boork och förbundet för hur de har byggt upp damhockeyn i Sverige.
– på mer eller mindre alla landslagssamlingar så har man fystester i stället för, som jag tycker, att man måste gå över på passning, teknik och så vidare. Det är där man måste lägga fokuset på förbundet. Det är inte på fysen som vi förlorar matcherna i dag, säger Nilsson till hockeysverige.se.

I kväll, svensk tid, avslutar Sverige årets VM-turnering med en placeringsmatch mot Ryssland. Många hade hoppats på svensk medalj, men samtidigt tycks damhockeyn i landet tappat fart i sin utveckling jämfört med exempelvis USA, Kanada och Finland. Även mindre nationer som Tyskland tycks utvecklas sin damhockey i snabbare takt än Sverige. I alla fall tycks det så på landslagsnivå.

Är en förlust och en rejäl utspelning mot Finland ett fiasko?i Är insatsen i VM ett misslyckande? Står vi och stampar när det gäller utvecklingen inom svensk damhockey? Är Leif Boork rätt person att leda Damkronorna i OS 2018? Frågorna är många.

För att få en nykter bild av hur svensk damhockey mår idag tog hockeysverige.se hjälp av tidigare Modo-tränaren Mikael Nilsson.
– Med tanke på hur det har sett ut under säsongen så var prestationen i VM ganska väntad. Besvikelsen ligger i att vi tappar successivt för varje säsong, säger Nilsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är i stort sett samma landslag i dag som då jag var med Niclas (Högberg) i Kanada 2013 och fick spela placeringsmatch mot tjeckerna för att hålla oss kvar. Det fattas några spelare från det laget, men skillnaden är annars i stort att det laget var fyra år yngre då. Jag är också ganska säker på varför man tappar.

Vad beror det på?
– Jag har pratat med Leffe (Boork) om det här tidigare. När jag började med damhockeyn tyckte jag att fysbiten var fruktansvärt dålig. Vi lade ett jättehårt fokus på det när vi vann SM-guldet 2012. Säsongen efter började man trycka hårt på landslagssamlingarna att vi måste få upp fysen.
– I och med att vi har i stort sett samma tjejer med i landslaget så har fysen blivit mycket bättre. Effekten har blivit att på mer eller mindre alla landslagssamlingar så har man fystester i stället för, som jag tycker, att man måste gå över på passning, teknik och så vidare. Det är där man måste lägga fokuset på förbundet. Det är inte på fysen som vi förlorar matcherna i dag.
– En tjej som får inpräntat i huvudet när hon är på landslagsläger att du måste springa Cooper-testet lite snabbare eller måste göra tre chins mer, att bara få med sig hem att fysen är viktig gör att dom bara tränar på det istället. Får man istället med sig hem ”du måste förbättra din teknik genom att jobba med den en halvtimme varje dag” så tror jag att vi i Sverige skulle ta rejäla steg.

När man ser Sverige mot Finland i VM så visade finskorna att dom var tekniska, spelskickliga och fysiska, menar du att just skillnaden i nationernas utveckling ligger i den tekniska biten?
– Ja, tekniken är bättre. Passningarna, mottagningarna, en mot en och att kunna slå sin spelare är betydligt bättre i det finska laget. Däremot tror jag inte att det finska laget är ett dugg bättre fysiskt än vad det svenska laget är.

Syns det här mest på landslagsnivå eller kan du se samma tendens i SDHL om vi jämför svenska och finska spelare?
– Ja, jag tycker att finska spelarna är bättre tekniskt även i SDHL. Det ser man om inte annat på poängskörden eller vilka viktiga roller finskorna har i sina lag.
– Jag tror inte att dom finska spelarna har samma hårda krav från förbundet på vad man tycker är viktigt att träna på hemma i ditt klubblag. Det spelade ingen roll hur mycket jag tjatade på mina landslagsspelare vad som var det viktigaste för dom att träna på. I stället hade dom med sig i bagaget att ”Jag gjorde bara sju chins men jag ska klara elva” eller ”Jag ska göra det eller det på fysbiten”.

Var det här alltså något som du hade att brottas med som tränare i Modo?
– Ja, absolut, jättemycket. Tjejerna vågade inte komma till landslagssamlingarna utan att ha gjort sina förbättringar på fysen. Då blir det den biten som tjejerna lägger extratiden på i stället för att lägga den på tekniken, tyvärr.

Räcker det att lyfta dom tekniska bitarna hos tjejerna för att nå upp till exempelvis Finland igen eller krävs det något ytterligare?
– Nej, landslaget måste ha en ledning som klarar av att få med sig alla dom bästa spelarna och få en grupp att fungera. Det är som bekant många duktiga spelare som inte är med i landslaget idag. Vi har så pass få spelare så toppspelarna måste vara med samtidigt som man måste utveckla tekniken hos spelarna.


Tina Enström. Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

När Mikael Nilsson nämner toppspelare som inte är med i dag syftar han bland annat på Tina Enström, Emma Eliasson och Jenni Asserholt.
– Nu vet inte jag vad som ligger bakom det här med Emma och Jenni, men på något vis handlar det om Leffes prestige gentemot spelarna. Han vill sätta någon typ av markering att det här har vi bestämt och ni har inte följt min pipa. Man har inte råd att göra så här och att ha duktiga spelare utanför.
– Han blev lite sur när Dusan (Umicevic) tog upp Tina Enström-affären efter matchen mot Finland. Men jag minns hur det var 2014. När vi åkte ut mot Brynäs året efter vi vann SM-guld, den som var i gymmet först efter den tuffa förlusten var Tina Enström för hon skulle satsa mot OS.
– Sedan fick inte Tina något SOK-bidrag och det blev lite tjabbel med Niclas (Högberg) och ”Boorken”. Då går dom ut och sågar henne i Aftonbladet och på den här presskonferensen som var väldigt, väldigt märklig. Tina Enström har skinn på näsan och efter en sådan överkörning vill givetvis inte hon vara med igen. Skulle vi i dag ha en annan ledare så är jag övertygad om att Tina Enström skulle spela i landslaget.

Mikael Nilsson kan inte heller först varför man väljer att inte göra allt för att få med Tina Enström när det är på centerpositionen som han anser att det till stor del krisar.
– Landslaget saknar centrar. Sedan spelar man inte heller spelarna på den positionen man gör i klubblaget. Emma Nordin och Tina Enström är Sveriges två bästa centrar. Nu är inte Tina med och Emma spelar ytterforward i den här turneringen. Anna Borgqvist spelar center men spelar ytterforward i Brynäs. Jag förstår inte upplägget där.
– Erika (Grahm), Anna Borgqvist och Emma (Nordin) var den överlägset bästa formationen under VM i Malmö, men dom spelade inte tillsammans nu i VM. Mot Finland satte man ihop dom efter halva matchen. Efter det var det första gången man såg Emma Nordin riktigt bra i VM. Innan det hade hon inte synts till. Det är så mycket konstiga grejer…

Du låter kritisk till Leif Boorks ledarskap, ser du honom som rätt person att leda Damkronorna i OS 2018?
– Det tycker jag inte efter vad han har gjort så här långt. Man får inte med sig dom bästa spelarna samtidigt som jag tycker att man matchar laget på ett konstigt sätt eftersom man inte spelar spelarna på dom positioner som man gör i klubblaget.

Vem skulle du se som en naturlig ersättare för Leif Boork?
… Ingen aning.

Är du intresserad av ett sådant jobb?
– (Skratt) Det är inte aktuellt. Skulle jag få frågan så skulle jag naturligtvis lyssna, men det är inte alls därför jag är kritiskt utan det är för att jag tycker att det varit för mycket konstigheter i landslaget.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten