AIK-maffian är redo för VM.
Nyheter

AIK-maffian ska vinna medalj åt Damkronorna – tror på brons

ANNONS

Det är några år sedan nu Sverige senast tog medalj i ishockey-VM för damer. När årets turnering drar igång om en vecka i Plymouth, USA, tror AIK:s Sabina Küller på en bronsmedalj.
— Givetvis siktar man alltid längre än kvartsfinal och ska jag säga någonting om vart vi hamnar så tror jag det blir på tredjeplats, säger hon i en intervju med hockeysverige.se som gjordes tillsammans med lagkamraterna Lisa Johansson och Sara Hjalmarsson strax innan avresan.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nu är det många år sedan Sverige plockade hem en medalj i VM på damsidan. Närmare bestämt blev det brons 2007 när turneringen spelades i Winnipeg och Selkirk. Sedan VM drog igång 1990 har det faktiskt bara blivit två medaljer för Sverige. En andra, även det brons, medalj vann svenskorna 2005 när turneringen spelades i Linköping och Norrköping.

Inför årets VM som inleds i USA 31 mars är kanske inte förväntningarna jättestora på att Sverige ska ta hem en tredje medalj, men hoppet och tron kring att man ska lyckas finns inom gruppen. Tre spelare som förbundskaptenen Leif Boork hoppas lite extra på är ”AIK-maffian”, Lisa Johansson, Sabina Küller och VM-debutanten Sara Hjalmarsson. Hockeysverige.se slog sig ner med dom tre AIK-spelarna för en gemensam intervju inför avresan.
— Någonting bra har vi ändå gjort med AIK under säsongen. Det har ändå känts hyfsat samtidigt som det har gått väldigt upp och ner i SDHL. Jag tycker ändå att vi alla tre har presterat bra när vi varit med i landslaget, säger Lisa Johansson vars AIK blev utslagna i kvartsfinal i SDHL men ändå alltså fick tre spelare med i VM-truppen.
— Jag tycker att det är väldigt kul att bli uttagen till VM. Speciellt när turneringen spelas i USA, vilket känns väldigt inspirerande.

BESVIKEN PÅ PRESTATIONEN

Sabina Küller är inne på samma linje som Lisa Johansson:
— Självklart är jag besviken på prestationen i slutspelet eftersom vi inte direkt kom så långt som vi siktade på. Tankarna går ändå vidare. Nästan från dagen efter vi blivit utslagna har det varit VM-säsongen som gällt.
Sara Hjalmarsson:
— Jag håller med om att det gått ganska mycket upp och ner under säsongen för oss i AIK. Jag tycker ändå vi har presterat i landslaget.

DSC_0649 (1)

Lisa Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilken spelare från AIK kan ni sakna i årets VM-trupp?
Sabina Küller:
— Det jag känner är främst vår målvakt Minatsu Murase. Jag tycker att hon är en riktigt bra målvakt. Hon håller sig kall och kan storspela i viktiga matcher.
Lisa Johansson:
— Jag håller med Sabina. ”Musse” har gjort en väldigt bra säsong. Jag skulle även säga Emmy Alasalmi. Linnéa Bäckman tror jag hade blivit uttagen om hon inte var skadad. Det är självklart kul om folk från ens eget klubblag blir uttagna.
— Visst är det trist att det inte är flera spelare från AIK, men samtidigt är det en väldigt bra grupp med spelare som vi åker över med. Det ska till väldigt mycket för att man ska få en plats i det här laget.

Det är närmare 80 utländska spelare i SDHL, AIK har två i Line Öien Bialik och Helene Martinsen
— Som nästan är som svenskar, säger alla tre AIK-tjejerna nästan samtidigt.

Hur tänker ni kring att det är så pass många utländska spelare i SDHL?
— Jag tycker det är kul. Visst, det har varit en diskussion om det och jag kan hålla med båda sidor, säger Lisa Johansson med en allvarsam blick och fortsätter:
— Det är ändå väldigt kul eftersom det höjer standarden otroligt mycket. Matcherna blir tätare och man utvecklas. Speciellt vi som spelar i ett lag med väldigt många svenska spelare. Vårt lag måste verkligen steppa upp samtidigt som vi utvecklas mycket genom att spela mot dom här spelarna. Lagen som har många utländska spelare kan utvecklas mycket på träningarna, men dom har inte samma utrymme för yngre spelare i samma omfattning som vi har eftersom det är lättare att slå sig in i ett lag utan dom här utländska spelarna.
Sara Hjalmarsson:
— Det är ändå kul att så pass bra spelare vill komma hit till Sverige och spela. Det höjer nivån på matcherna när dom spelarna är med isen.
Sabina Küller:
— Jag håller absolut med, men samtidigt tycker jag att vi svenska spelare måste få chansen eftersom vi inte är speciellt många tjejer som spelar hockey. Överlag tycker jag att man ska vara lite mer mån om våra svenska spelare.

BRA ATT ETT STOCKHOLMSLAG VANN

Nu blev det Djurgården och inte AIK som gick hela vägen till SM-guldet. Att det blev just ett Stockholmslag som vann tycker alla tre ändå kan ha varit bra för damhockeyn i huvudstaden.
— För Stockholm tror jag det var bra. Tidigare var det bara Stockholmslag som vann. AIK vann guld tre säsonger i rad, innan det vann Segeltorp och Mälarhöjden/Bredäng under många år, säger Sabina Küller och fortsätter:
— Nu har det där skiftat en del och det har gått över till Linköping, Luleå och ”Ö-vik” (Modo). Jag tror ändå det är bra att folk ser att det finns tid för damhockey i Stockholm också.
Sara Hjalmarsson:
— Självfallet är det viktigt. Som Sabina sa så har det varit lag utanför Stockholm vunnit guld senaste säsongerna, så jag tror att det är bra långsiktigt att guldet hamnade i Stockholm. Förhoppningsvis stiger då intresset lite grann och vi får flera som vill börja spela hockey här.

DSC_0653

Sara Hjalmarsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Lisa, det var Djurgården som vann, sticker inte det lite extra i ditt hjärta att det var just dom?
— Jo, men det är klart. Jag tycker att det är roligt att det var två helt nya lag som var i final. Det tror jag är bra för damhockeyn. Sedan är det… Alltså som AIK:are är Djurgården det sista lag man vill se vinna guld.

Nu väntar alltså VM-spel i USA för er del, vad hoppas ni kunna tillföra det här laget?
Lisa Johansson:
— Jag känner mig i en ganska bra form och vill tillföra så mycket av mitt eget spel som möjligt. Jag hoppas också på att kunna göra något poäng här och där, vilket jag också kan känna är lite av min roll. Annars handlar det om att spela så bra som möjligt för att hjälpa laget att gå långt.
Sabina Küller:
— Precis som Lisa säger så känner man sig i toppform just nu. Det känns ganska skönt att ha den grunden att stå på. Jag har ju kommit med hit av en speciell anledning, så jag ska försöka fokusera på det jag är uttagen för och göra det så bra som möjligt.
Sara Hjalmarsson:
— Jag tycker att jag avslutade säsongen ganska bra. Sedan vet jag inte vilka förväntningar jag har eftersom det är mitt första VM, men jag ska åka dit och göra så bra ifrån mig som möjligt.

DSC_0660

Sabina Küller. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur slutar VM för svensk del?
Lisa Johansson:
— Bra fråga och tack för att du gav den till mig ha ha… Första målet är att försöka vinna gruppen. Efter det har vi en kvartsfinal som väntar. Det är där vi har fastnat tidigare så det är klart att vi vill ta oss förbi den. Sedan får vi se vad vi kan göra därifrån.
Sabina Küller:
— Håller med i det Lisa säger. Givetvis siktar man alltid längre än kvartsfinal och ska jag säga någonting om vart vi hamnar så tror jag det blir på tredjeplats.
Sara Hjalmarsson:
— Jag tycker att vi ska ta oss vidare från gruppen då vi har ett så pass bra lag som jag ändå tycker att vi har. Väl i kvarten får vi se vad som händer, men självklart vill vi komma så långt som möjligt.

Damkronorna möter idag Tjeckien för den första av två förberedande landskamper inför VM.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL