Uffe Bodin
BODIN: De är SM-slutspelets fem bästa kedjor
ANNONS

Vad är det som gör en bra kedja?
Jag vet inte hur många gånger jag har ställt frågan till en spelare varför han klickar så bra i en viss omgivning. Svaren tenderar att variera från ”vi tänker likadant” till att ”vi komplementerar varandra bra”. Själv brukar jag arbeta under tesen att bra spelare spelar bra ihop. Det kanske låter enkelspårigt, men jag tror personligen att de skickligaste spelarna i varje liga är tillräckligt anpassningsbara för att hitta kemi med andra ”tillräckligt” skickliga spelare. Tittar man exempelvis på de bästa spelarna i världen brukar de leverera resultat så länge spelarna de får intill sig kan åka skridskor på ett tillfredsställande sätt och har någorlunda spelhuvud. En kille som Connor McDavid i Edmonton Oilers har exempelvis gjort Patrick Maroon, en ganska ordinär NHL-spelare, till en 25-målsskytt den här säsongen. Tidigare brukade han ligga på runt tio mål per säsong…

Men nog om NHL. Nu handlar det om SHL och SM-slutspelets bästa formationer. Jag har plockat ut de fem kedjorna som jag gillar bäst under slutfasen av säsongen och början på slutspelet och kommit fram till följande.

5) Mattias TedenbyLias Andersson Filip Sandberg, HV71
Det går egentligen att skicka in vilken som helst av HV71:s kedjor på isen och man kan förvänta sig ett bra resultat. Inget lag kan likt smålänningarna rulla fyra kedjor och ständigt ha ett offensivt hot på isen. Linan med Tedenby, Andersson och Sandberg är den som är roligast att titta på. Tre skridskoskickliga och energiska spelare som är bra på att ställa om spelet samtidigt som de alla besitter farten för att överrumpla motståndarna. Det tycks hända grejer varje gång de är på isen.

4) Alexander JohanssonJohan RynoJoakim Nygård, Färjestad
Den här kedjan har varit intakt under större delen av säsongen och svarade för en synnerligen stark grundserie. Jag skulle nästan gå så långt som att säga att trion bar FBK under långa stunder. Att Johan Ryno blev avstängd i åttondelsfinalen mot Djurgården har tveklöst skadat Färjestads bredd, vilket syntes i första matchen mot HV71. En Ryno i nuvarande form är en av de mest svårstoppade centrarna i ligan, en härförare som har förmågan att lyfta sina medspelare. Pilsnabbe Nygård och tvåvägssmarte Johansson har varit två ypperliga lekkamrater för 30-åringen. När Ryno är tillbaka i match tre får Färjestad en helt ny dimension.

3) Robin AlvarezIlari FilppulaRhett Rakhshani, Malmö
Malmö har visat upp en imponerande bredd och har visat guldfavoriten Växjö att man är att räkna med. Kedjan med Hardt, Forssell och Storm får ursäkta – jag är förtjust i den också – men Alvarez, Filppula och Rakhshani vinner min röst här. Det har skapats en perfekt balans mellan rivige Alvarez, spelskicklige Filppula och lurige Rakhshani. Alla tre bidrar med vitt skilda ingredienser som gör kedjan väldigt svårstoppad.

2) Oscar MöllerPär Lindholm – Joakim Lindström, Skellefteå
Inte undra på att Roger Rönnberg ser ut att vara på helspänn i Frölundas bås varje gång den här trion kommer ut på isen för Skellefteå. En kedja med spelgeniet Joakim Lindström, SHL:s tveklöst bästa spelare, i spetsen är givetvis svårstoppad nästan oavsett omgivning. Men nu när radarpartnern Oscar Möller dessutom är tillbaka och börjar komma i form ser linan extra spännande ut. Ett plus också för utropstecknet Lindholm som trots skadebekymmer satte personbästa under grundserien och har gett Skellefteå en förstacenter som kan komplettera lagets storstjärnor på ett fint sätt. Det här är en kedja som kan bli tungan på vågen i den täta serien mot Frölunda.

1) Oskar LindblomJesper JensenKevin Clark, Brynäs
Förutsägbart men välförtjänt. Den här kedjan har Brynäs kunnat lita på i vått som torrt. De har hängt ihop under den stora majoriteten av säsongen och svarade gemensamt för imponerande 128 poäng under grundserien. Lindblom, som blev fyra i den totala poängligan, är långt ifrån den flashigaste spelaren på isen, men han är antagligen en av de smartaste i hela SHL. Oavsett omgivning har han levererat under sin karriär. På JVM 2015 var det som sidekick till William Nylander och Axel Holmström i Juniorkronorna och i fjol var de i Brynäs fruktade toppkedja med Anton Rödin och Greg Scott. Han är alltid på rätt plats vid rätt tillfälle och kan både hitta öppnade passningar och själv sätta pucken i målet. Lägg därtill playmakern Jensen, SHL:s kanske största överraskning under säsongen, och snipern Clark så har vi kommit så nära en komplett kedja man kan komma i den inhemska ligan.

Bubblare:
* Dennis EverbergEmil PetterssonAdam Brodecki, Växjö
* Carl Grundström – Johan SundströmRobin Figren, Frölunda
* Broc LittleGarrett RoeKen Andre Olimb, Linköping
* Nichlas HardtErik ForssellFrederik Storm, Malmö

BODIN: Han är beviset för att man aldrig ska tappa tron

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League