Lovisa Berndtsson, Hanna Olsson, Alexandra Cipparone och Danijela Rundqvist.
SDHL 1

Tre års satsning gav resultat – i kväll tog Djurgården SM-guld: ”Känt det redan från division 1”

ANNONS

En målmedveten satsning gav i kväll resultat när Djurgården knep sitt första SM-guld. Inför hemmapubliken blev Hanna Olsson hjälte, och förde Djurgårdens resa i mål.
– Dom här tjejerna har jobbat så jäkla hårt trots att dom inte har bästa förutsättningarna. Jag känner kärlek för spelarna som lägger ner så mycket tid och kraft på det dom älskar, säger Danijela Rundqvist till hockeysverige.se.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)

DSC_0583

Anders Larsson.

Djurgården vann ikväll sitt fösta SM-guld på damsidan i ishockey. Som bekant är föreningen redan mesta mästare på herrsidan. Inramningen kring finalen på Stora Mossen inte långt ifrån Tranebergsbrons västra fäste höll hög klass. Likaså gjorde den andra finalen, vilket även underhållningsvärdet gjorde. Enligt många på plats var just underhållningsvärdet under dagens final, men även den i onsdags i Kinnarps Arena, en stor framgång för svensk damhockey.
– Inramningen var helt fantastisk, bra hockey på isen, härlig stämning och inte minst ett stort grattis till Djurgården som får vinna efter en tuff finalserie på hemmaplan inför en jublande publik, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson som även passade på att hylla silvermedaljörerna HV 71.
– HV 71 har gjort det fantastiskt bra med tanke på hur pass nya dom är och redan är i SM-final. Det känns väldigt bra för svensk hockey att så pass många nya klubbar är på väg in på arenan.
– Jag tror den här inramningen som har varit kring finalerna betyder väldigt mycket för svensk damhockey. Vi ser att många unga tjejer börjar lira hockey och det vill då till att det finns förebilder samtidigt som det är otroligt viktigt för hockeyn att vi visar vår bredd.

När hockeysverige.se går ut till Djurgårdens guldfirande på isen möts vi av Danijela Rundqvist som verkligen lyser av glädje.
– Jag känner enormt mycket glädje, stolthet för dom här tjejerna… (Dani tystnar lite samtidigt som ögonen blir blanka)
– Dom här tjejerna har jobbat så jäkla hårt trots att dom inte har bästa förutsättningarna. Jag känner kärlek för spelarna som lägger ner så mycket tid och kraft på det dom älskar. Så känner jag just nu.

Hur nervös var du under sista minuten av tredje perioden?
– Jag var mindre nervös sista minuten än vad jag var i andra perioden. Jag var bara lagom nervös på slutet.

Är det lättare att spela en SM-final än att stå vid sidan av?
– Personligen tycker jag att det är ganska lika känslor. Det går upp och ner i nervositet. Givetvis vill man vara med och bidra, men det jag kan göra vid sidan av isen är att vara med och supporta. Glädjen av att vinna är nästan större vi sidan.

BB170318AE039

Firande efter guldmålet.

Matchvinnare i mitten av tredje perioden blev Hanna Olsson med sitt 4-3 mål i powerplay och mitt i guldfirandet hittar hockeysverige.se henne leende i sin guldhjälm.
– Det finns inga ord att beskriva den här känslan. Att få vara med om det här med tjejerna är helt obeskrivligt, säger VM-forwarden som inte var säker på att Djurgården skulle vinna guldet förrän en dov signal ljöd  hallen.
– Jag var inte säker förrän klockan ljöd på slutet. Det var tätt hela vägen in samtidigt som HV 71 ska ha cred som bjöd upp till en så bra match.

Vad är det som gör Djurgården till svenska mästare enligt dig?
– Vi fick ihop det riktigt bra på slutet och kom ihop som ett lag både på och utanför isen. I slutspelet har vi spelat riktigt bra. När vi slog ut Linköping i semin var det också väldigt tuffa matcher så jag tycker att det är stort att vi kunna gå så här långt.

Till hela slutspelets mest värdefulla spelare utsågs Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson.
– Sista minuterna var nervösa. Rättare sagt så var jag väldigt nervös fram till det blev en avblåsning då det var fem sekunder kvar, först då andades jag ut. Det skulle bli tekning i neutral zon då kände jag att vi inte låter HV 71 komma in på mål, säger Lovisa Berndtsson smakar på sin guldmedalj.

Hur smakar medaljen?
– GULD!!!

170318 DjurgŒrdens mŒlvakt Lovisa Berndtsson och Alexandra Cipparone jublar med en lšpsedel efter final 2 i SDHL-slutspelet mellan DjurgŒrden och HV71 den 18 mars 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106

Alexandra Cipparone är lagkapten i Djurgården och den som fick lyfta bucklan.
– Känslan att vara kapten i ett guldlag? Helt jävla otroligt skönt. Samtidigt har jag känt att den här gruppen har varit himla stark redan från första början. Egentligen har vi känt redan från Division 1 att vi är en stark grupp. Det är också samma kärna som kvar sedan då. Sedan har vi utökat lite runtomkring med spelare.
– Varje spelare som är med har gjort det här laget så mycket starkare med sina kvalitéer och allt man har att bidra med. Jag är stolt över att fått vara med i det här laget från början.

DSC_0597

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var det att få lyfta bucklan?
– Helt otroligt, säger Alexandra Cipparone med ett stort leende och fortsätter:
– Jag har drömt om det här sedan en vecka tillbaka, att jag ska lyfta bucklan, helt otroligt.

Givetvis var det dystrare miner i HV 71 lägret, men när hockeysverige.se träffar Sveriges kanske bästa spelare just, Fanny Rask, efter matchen är hon samlad och medveten om att en silvermedalj är en bra prestation det med, även om guldet hade smakat bättre.
– När man är så här nära vill man alltid vinna. Jag tycker att vi gjorde en jättebra match idag, men Djurgården är ett skickligt lag. Vi har flera målchanser som jag tycker att vi kunde sätta dit, men samtidigt gör vi tre mål idag.
– Ett slutspel är alltid tajt, vilket vi även har sett i kvart och semifinalerna. Det var inte vår tur i år att gå hela vägen-

Hur ser du tillbaka på HV 71:s säsong så här halvtimmen efter att den har avslutats?
– När vi tittar tillbaka på det här senare kommer vi känna att vi gjort det vi kunnat och att silver var en bra prestation. Vi hade en tung period efter jul där vi gick kort på folk så jag tycker att det är jättestort att vi tagit oss till final redan under andra säsongen i högsta serien.
–  Självklart är det jättesurt just så här efter och vi hade gärna velat spela om det imorgon, avslutar Fanny Rask.

Den här artikeln handlar om: