Nyheter
MJÖRNBERG: Rätt man räddade ansiktet på föreningen

Storfavoriten hackar, men den store trotjänaren, en defensiv back, kliver fram och räddar ansiktet på föreningen. Det är lite idrottspoesi över det.

Daniel ”Trucken” Karlsson dundrade in 3-2-pucken med ett rungande slagskott som letade sig in bakom Arvid Ljung. Det mål som i slutändan var det som tog Troja/Ljungby förbi ett fantastiskt kämpande Mariestad och hela vägen till kvalserien.

På det sättet räddade han ansiktet på hela föreningen. Han var som lagkapten, som trogen trotjänare naturligtvis helt rätt man att göra det och det är det där målet som det kommer talas om nu.

Men faktum är att ”Trucken” visade vägen betydligt tidigare än så. Si så där åtta och en halv minut in i den andra perioden när Mariestad hade kaxat upp sig, höll fast vid sin ledning med 2-0 och frustrerade ett ineffektivt hemmalag ordentligt.

”Trucken” hade gjort sin läxa väldigt väl och provocerade Mariestads mest lättretliga spelare Lucas Larsson så långt att han tillslut inte kunde hålla sig kylig längre och tog matchens första utvisning. En synnerligen dum sådan för roughing. Det var helt och hållet ”Truckens” rutinerade verk.

När kapten Filip Törnqvist sen tvingades ta ytterligare en utvisning kom den livsviktiga reduceringen i spel fem mot tre. Det var början på vändningen. Den hade kanske aldrig hänt om inte ”Trucken” så kyligt skapat det numerära överläget. Visst var det i tredje perioden som Troja fullständigt sköljde över ett, som det tycktes, tröttkört Mariestad. Men jag är väldigt tveksam till att den forceringen hade ägt rum om hemmalaget inte fått lite luft av reduceringen i andra perioden.

Tränarduon Pelle Svensson och Daniel Håkansson stod på bänken och kramade varandra länge i samband med slutsignalen. Förmodligen oerhört, oerhört lättade. Förmodligen med andan långt upp i halsen.

– Vi kan hålla på hur länge som helst.

Så sa klubbchef, tillika assisterande tränare, Håkansson när jag för någon månad sedan frågade honom hur länge Troja kan hålla på och satsa om det inte går vägen den här våren.

Men frågan är om det verkligen hade varit en sanning om Troja hade kraschat ut ur säsongen redan i playoff 3. Känslan är att det fullständigt hade kunnat punktera ballongen i Ljungby. Det tredje misslyckade avancemangsförsöket på lika många säsonger. Ett markant kliv tillbaka jämfört med ifjol.

Min känsla är att Tobias Törnkvists ”sista sekunden”-mål i fredags och Daniel Karlssons 3-2-kasse idag räddade oerhört mycket för Ljungby-laget. Nu blir det i alla fall kvalserien. Chansen till avancemang lever fortfarande. Fansen och klubben slipper leva med ett monumentalt fiasko.

Jag har framhållit tidigare att jag tror att Troja kommer gå upp om de lyckades vända den pressade situationen med en misslyckad Hockeyettan-final och playoff 3-brygga till ett kvalserie-avancemang. Det tror jag fortfarande, vändningen mot Mariestad måste ha skapat en oerhörd moralboost. Men nu måste man hantera att tränare Svenssons spelidé, den så kallade maskinen, har blivit synad och genomskådad två vårar i rad och att man fortfarande inte lyckats hitta ett botemedel på det eller visa upp någon plan b. Och man måste lika mycket hantera att det är alldeles för få spetsspelare som levererar. Alldeles, alldeles för få.

Man ska vara tacksamma att man har en defensiv back som Daniel ”Trucken” Karlsson som kan kliva fram och rädda ansiktet på hela föreningen.

* * *

Det var Troja som gick vidare, men idag känns det faktiskt roligare att tala om Mariestad. Ett gäng krigare som gjorde allt som stod i deras makt i den här matchserien och nästan räckte till mot den enorma superfavoriten.

Tänk slutet på fredagsmatchen där Trojas tveksamma 3-2 i slutsekunden hade kunnat vara fullständigt demoraliserande för skaraborgarna. Debatten kommer naturligtvis att fortsätta huruvida tiden var ute innan pucken satt i nät och huruvida Mariestad därmed blev rånade på en chans att säkra kvalserieplatsen i en sudden death. Det var väldigt, väldigt tveksamt, men domarens ord gäller och domare Magnusson tog sitt beslut. Rätt eller fel, det kommer det som sagt säkerligen att fortsätta trätas om.

Men Mariestads ledarteam hade uppenbarligen gjort ett alldeles fenomenalt jobb med att lugna sina styrkor. De rasande spelare som stod och kastade verbala smockor utanför den stängda dörren till domarrummet på fredagskvällen var fullständigt påkopplade när de kom ut till lördagsmatch. De visade ingen frustration, de visade ingen irritation, något som hade varit i allra högsta grad förståeligt. Det är ändå människor vi talar om. Boisarna visade bara totalt fokus för uppgiften och lyckades också chocka sin motståndare och gå upp till 2-0. Där fanns till och med bud på 3-0, hade det ramlat in hade det kanske blivit en annan historia.

Sättet att ta sig an de här tredje och avgörande playoff 3-matchen imponerade oerhört stort på mig.

Sen orkade man inte stå distansen ut i tredje perioden mot ett furiöst rusande Troja. Det är inte mycket mer med det. Kanske blev man lite för passiva. Kanske försökte man vara lite överkonstruktiva med puck i egen zon några gånger och blev kvar onödigt länge, pressade innanför egen blå. Kanske skulle Karl Helmersson ha tagit timeout när det verkligen osade innan puckarna började trilla in.

Det är bara massa kanske. Jag tycker ingenstans att Mariestad behöver be om ursäkt för sin insats. De har gjort en alldeles lysande säsong, de har gjort ett alldeles lysande playoff, de gjorde en alldeles lysande tredje och avgörande playoff 3-match. Spetsspelarna levererade. Man gjorde det man kunde. Man visade att man klarade att skaka av sig vad som i de egna ögonen var en våldsam oförrätt.

När allt tillslut ska sammanfattas, när den värsta besvikelsen har lagt sig, då hoppas jag att upplagan av Mariestad Bois säsongen 16/17 är nöjda med vad de har åstadkommit.

* * *

Jag var väldigt skeptisk till att domare Johan Magnusson dömde även dagens playoff-möte lagen emellan efter det extremt uppskruvade tonläget efter ”sista sekunden”-målet som avgjorde igår. Oavsett om det domslut som han tog var rätt eller fel.

Det kan inte jag avgöra, jag var inte där.

Men domare Magnusson låste in sig i domarrummet och fick ta emot åtskilliga verbala smockor från rasande Mariestad-spelare. En normal person tar åt sig av en sådan kanonad av förakt och fula ord riktade direkt mot den egna personen. Det vore i allra högsta grad mänskligt att känna lite agg mot dem som yttrade dem och få det med sig in i matchen.

Samtidigt kan domare Magnusson inte ha varit hundra procent säker på att han tagit rätt beslut. Efterspelet var infekterat, diskussionen svallade våldsamt och det är klart att även han sett bilderna och vevat situationen fram och tillbaka i sitt sinne. Det vore i allra högsta grad rimligt om där väcktes en liten gnutta tvivel. Det vore väldigt mänskligt att som domare i den situationen kanske, medvetet eller omedvetet, kompensera laget som blev förfördelat kvällen därpå.

Mot den bakgrunden kan jag tycka att domarorganisationen borde ha varit lite mer flexibel och bytt rättsskipare för allas bästa. Så att det inte blir något snack. Själva den principen håller jag fortfarande fast vid.

Men det ska samtidigt sägas att Magnusson klarade av dagens match väldigt bra. All heder för det. Jag är imponerad. Det hade kunnat bli kaos, men han stod upp och löste situationen med bravur.

* * *

Fredagen blev en fest och kanske också en lättnad för så väl Visby/Roma som för Kristianstad. Båda lagen har så här långt gjort formidabelt stabila säsonger, men båda gängen har tidigare gjort det till en vana att stranda i playoff 3.

Den här gången var det inget snack. Kristianstad gjorde sitt jobb mot formtoppade Vimmerby. Det var liksom inget att diskutera. Mats Lusths gäng har knappt svackat på hela säsongen.

Ute på ön var det heller aldrig någon diskussion. Sättet Visby/Roma stängde ner ett allt mer trögt Piteå på var verkligen imponerande. Det var en defensiv insats i toppklass med en briljant Sammy Gustafsson längst bak och jag förstår att Piteå-spelarna grinade till och blev lite frustrerade i slutet, de kom ingenstans på hela matchen.

Både Visby/Roma och Kristianstad kan nu gå in i kvalserien med väldigt god känsla. Det är två gäng som håller defensivt. Visby har visat hur hårt man är beredda att jobba för att vinna, Kristianstad har verkligen underkastat sig en tydlig spelidé och båda gängen har spets i sin offensiv som inte blir lätt för några motståndare att tas med.

De kommer att bli intressanta utmanare i kvalserien. Nu när de äntligen lyckats ta sig förbi det tidigare så oöverkomliga steget playoff 3.

* * *

Södertälje, Västerås, Huddinge, Kristianstad, Visby/Roma och Troja/Ljungby i kvalserien, hur bra smakar inte det? Jag tycker det känns som en alldeles lysande lineup.

Notabelt också att det är ettan och tvåan från Allettan södra och ettan och tvåan från Allettan norra som har tagit sig vidare. Då måste man nog ändå säga att det är rätt lag som kommer spela kvalserien.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten